Ekim 2020

Sanatta yeni bir alan bulan kadın: Julie Kraulis

Saat Ressamı

KOL SAATLERİNİ TÜM İHTİŞAMIYLA DUVAR DEKORU YAPIYOR.

J

ulie Kraulis, 2017 yılında ikonik saatler üzerine bir makale okur ve her şey böyle başlar. Zamanın büyüleyici ruhunu alır ve daha derine, saatlerin tüm katmanlarına kadar kullanır. Aslında çocuk kitapları yazıp çizen Kraulis, dünya üzerinde ilk defa sahip olunabilecek bir kariyer yarattığının muhtemelen farkında değildir.

Kraulis verdiği bir röportajda hayatının en büyük tutkusunun detaylar olduğunu anlatıyor. “İnce detaylar her zaman işimin parçası olmuştur” diyen Kraulis, saatlere âşık olmasının tesadüften başka bir şey, “bir ilhamın parçası” olduğunu düşünüyor. Ona göre saatin her bir detayının başka bir hikâyesi var. Özellikle vintage saatlerin üzerinde bulunan her çiziğin her kusurun farkına varmaktan hoşlanıyor. Kraulis, saatlerin sihirli icatlar olduğuna inanıyor. Çoğu saat düşkününde olduğu gibi Kraulis için de saatler birer arzu nesnesi. Ancak onun bağlılığı skalayı büyütmek, detayları gözle görülür hâle getirmek üzerine.


Saat Ressamı

Cartier Tank, Zenith El Primero, Patek Philippe, Calatrava ve Rolex Daytona gibi zamansız klasiklerin illüstrasyonlarıyla başlar işe Kraulis. Yeni bir hobi edindiğini düşünerek Instagram hesabından paylaştığı çizimleriyse hiç aklına gelmeyen yeni bir dünyanın kapısını açar ona. Saat ve araba koleksiyoncusu Peter Goodwin garajının duvarlarını süslemesi için, Kraulis’ten en sevdiği Rolex’lerini çizmesini ister. Bu her şeyin başlangıcı olur. Kraulis detaylara olan ilgisini saat merakıyla birleştirince ardı arkasına siparişler gelmeye başlar.


Saat Ressamı

Ve sanatçı kendini birden yılda on iki adet boyutlandırılmış saat çizerken, eserleriniyse Rembrandt gravürlerinin yanında sergilenirken bulur. Bir A. Lange & Söhne’nin kadranını ve hareketini tasvir ettiği çizimi, markanın butiklerinden birinin duvarını süsler. Kraulis, Brian Cox, George Clooney ve Buzz Aldrin gibi ünlü isimlerle Omega markası etkinliklerinde boy gösterirken, Tag Heuer’in karbon kasalı Monaco’sunu kutlamak için hatıra Kraulis baskıları yapılır. 2017 yılında Paul Newman’ın Daytona’sının açık artırma öncesi görüntülenebilmesi için çizim yapması istenir. Saat 17.752.500 $’a satılır ancak düşük teklif verenler, en azından Kraulis’in efsanevi saat çiziminin 1.200 $ ‘lık bir baskısıyla kendilerini avutur.


Saat Ressamı

Erkek dünyasında hızla yükselen bir kadın olarak adından söz ettiren Kraulis, tesadüfen bulduğu bu niş tasarım alanı adına çok mutlu.
Normalde kollarımızda çok küçük bir şekilde gördüğümüz saatleri tüm detayları ve çıplaklığıyla ortaya koymak onun en büyük zevki. Elbette eserlerine ürünün kendisi kadar değer biçilmiyor ancak Kraulis’in saat dünyasında kendine yepyeni ve şimdilik rakibi olmayan bir pozisyon yarattığı kesin.