Mart 2022

Parmigiani Fleurier 25. yılını muhteşem bir saat ile kutluyor: La Rose Carrée

mart

GÖZ ALICI GÜZELLİK

Ç

alışan bir sanat eseri olarak tanımlanır, La Rose Carrée. Her milimetresi ayrı bir işçiliği yansıtır: saat ustaları, restoratörler, oymacılar, zincirciler, kasa ve kadran üreticileri de dahil olmak üzere alanının usta zanaatkârlarının elleri ona dokunmuş durumdadır.

mart

La Rose Carrée 64 mm çift avcı kasalı bir cep saatidir. Menteşeli kasaları hem önü hem de arkayı kaplar; biri kadranın üzerini, diğeri ise bezemeli mekanizmayı. Büyük bir sonnerie ve dakika tekrarlayıcıdır, yani her saatin başında saat sayısını veren bir ses çıkarır. Her çeyrekte de çeyrek sayısını çalar.



mart

Saatin hikâyesi kısaca şöyle: Aslında saatin mekanizması Louis-Elisée Piguet tarafından 1898 ile 1904 yılları arasında yapılmış ancak bir saat halini alamamış. Takvimler 1990 yılı gösterdiğinde Michel Parmigiani tarafından satın alınmış ancak 20 yıl boyunca atölyede bu muhteşem mekanizmaya layık bir saat haline gelmeyi beklemiş. Ta ki Parmigiani Fleurier’in 25. yılına kadar. La Rose Carrée markanın 25. yılını onurlandırmak için piyasaya çıktığı andan itibaren türünün tek örneği olarak saat tutkunlarının favorisi.

mart

Saat boyunca taşınan bir motif olan Rose Carrée (kare gül deseni) tasarımın imzası niteliğindedir. Gül motifi altın oran ve Fibonacci dizisi gibi mükemmel uyumu anlatan oranlara gönderme yapacak sarmal bir şekilde tasvir edilmiştir. Döner bir merdiveni andıran deniz kabuğunun içi de dahil olmak üzere gül yapraklarının oluşturduğu lineer bir formla tamamlanır. Gül motifi, ön ve arka kasa kapaklarının dış kenarlarına o kadar tutarlı ve karmaşık bir desenle işlenmiştir ki, uzaktan, mükemmel bir şekilde ayarlanmış yuvarlak parlak elmaslardan oluşan bir sıra gibi görünür.
Ön kapağın altındaki zaman kadranı büyük siyah bir oniks parçasından yapılmıştır. Tepesi ise mavi safir ile ayarlanır. Saat son dokunuşta Rose Carrée motifine göre tasarlanmış kare bir fiyonk ile öne çıkar.