Mart 2022

Avrupa’nın en etkileyici şato ve kaleleri

mart

MASALLAR DİYARINA KISA BİR TUR

A

vrupa’ya damgasını vuran ailelerin izlerini taşıyan; tarihi ittifaklarla, savaşlarla ve kan davalarıyla dolu yapılar, kaleler, şatolar, saraylar… Avrupa’nın en güzel en ihtişamlı şatolarını

mart

Pena Sarayı
Sintra - Portekiz

Portekiz’in Sintra tepelerinde yer alan Pena Parkı ve Sarayı, Kral II. Ferdinand’ın yaratıcı dehasının meyvesi ve Portekiz’deki 19. yüzyıl romantizminin en büyük ifadesi olarak görülür. Manueline ve Mağribi mimari tarzlarının açık etkilerini ifade ettiği söylenir. Portekiz’in yedi harikasından biri arasında sayılır. Yer aldığı büyük tepe ve alabildiğine renkli terasları sayesinde güneşli bir günde Lizbon’dan açıkça görülebilir. Ayrıca 200 hektarlık alana yayılmış yürüyüş yolları, gizli patikalar, köşkler, göller, göletler ve egzotik ağaçlarla dolu Pena Parkı da görülmeye değer.

mart

Alcázar Kalesi
Segovia - İspanya

Alcázar Kalesi, İspanya’nın eski Segovia kentinde bulunan devasa bir taş saraydır. Guadarrama Dağları’nın yakınında Eresma ve Clamores nehirlerinin birleştiği yerde kayalığın üzerinde yükselen bu yapı, bir gemi pruvasını andıran şekliyle İspanya’nın en belirgin kale-saraylarından biridir. Alcázar aslen bir kale olarak inşa edilmiş ancak o zamandan beri kraliyet sarayı, devlet hapishanesi, Kraliyet Topçu Koleji ve askeri akademi olarak hizmet vermiş. Kale, Walt Disney’in Külkedisi Kalesi için ilham kaynaklarından biridir.

mart

Rüzgâra Âşık Kale (The Castle in Love with the Wind)
Ravadinovo- Bulgaristan

Rüzgâra Âşık Kale, yetenekli bir mimar ve hayalperest Georgi Tumpalov’un peri masallarından ilham alan, mermer ve başkalaşıma uğramış kireçtaşından yapılmış muhteşem bir kale. Kale aynı zamanda Avrupa’da yeni inşa edilmiş tek kale olma özelliği taşıyor. Peki neden Rüzgâra Âşık Kale? Çünkü kale yapıldığı bölge itibariyle ne zaman güneş çıksa rüzgârla yıkanan tepelere sahip. Kale, Bulgar Otel ve Restoranlar Birliği tarafından yılın en çekici turistik yeri ödülüne layık görüldü. 2013 yılında Walt Disney, Uyuyan Güzel filmini yapmak için bu doğal dekoru kullandı. 2016 yılında kale, uluslararası yarışma “A Design Awards 2016” da “Ağırlama, Rekreasyon, Seyahat ve Turizm Tasarımı” kategorisinde birincilik ödülünü kazandı.



mart

Neuschwanstein Şatosu
Bavyera - Almanya

Kral II. Ludwig’in 1886’daki ölümünden yedi hafta sonra Neuschwanstein Şatosu halka açıldı. Utangaç kral, şatoyu kamusal yaşamdan uzak kalabilmek için inşa etmişti. Şimdiyse çok sayıda insan bu özel sığınağı ziyaret ediyor. Bugün Neuschwanstein, Avrupa’daki tüm saray ve kalelerin içinde en popülerlerinden biri. Modellendiği ortaçağ kalelerinin aksine Neuschwanstein sifonlu tuvaletler, mutfak ve banyolarda sıcak su da dahil olmak üzere akan su ile donatılmış ve merkezi ısıtma sistemine sahip. Yemek odasına üç kat aşağıdaki mutfaktan asansörle çıkılıyor. Her yıl 1,4 milyon kişi “masal kralının kalesini” ziyaret ediyor.

mart

Conwy Kalesi
Conwy - Galler

Conwy Kalesi, Galler’in kuzey kıyısındaki Conwy’de bulunan bir ortaçağ kalesidir. I. Edward tarafından Galler’in fethi sırasında 1283 ve 1289 yılları arasında yaptırılmıştır. Conwy’yi “13. yüzyılın sonları ve 14. yüzyılın başlarında Avrupa’daki askeri mimarinin en güzel örneklerinden” biri olarak tanımlayan UNESCO onu bir Dünya Mirası alanı olarak sınıflandırılıyor. Dikdörtgen kale, yerel ve ithal taştan inşa edilmiştir ve başlangıçta Conwy Nehri üzerindeki önemli bir geçiş noktasına bakan bir kıyı sırtını kaplar.