Ağustos 2020

Yeni nesil teknolojilerle harekete geçin

Evde Spor

TASARIMCILARDAN SINIRLARI AŞAN EGZERSİZ ALETLERİ.

D

ünyanın en sevilen dizilerinden biri olan Mad Men’in başlangıcı 60’lı yılların ortalarına denk gelir. Kusursuz ev kadınlarından oluşan bir mahallede bir gün herkesin dikkatini çekecek bir hadise yaşanır; kadınlardan biri yürüyüşe çıkmıştır. Diğerleri sorar “Nereye yürüyor?”, “Neden yürüyor?” Mad Men dizisinin egzersiz alışkanlığına nüktedan bakışı pek de unutulacak gibi değildi. Zira belli ki 60’lı yılların ortalarında insanların kendi başına egzersiz yapması, henüz yadırganan bir gerçekti.

Aslına bakıldığında Hindistan’da yoga, Çin’de Tai-Chi ve hatta Yunanistan’da olimpiyatların geçmişi binlerce yıl önceye dayanıyor. Ama söz konusu “fitness” ya da tam Türkçesiyle egzersizin, en azından bugün bildiğimiz hâliyle olan kısmının tarihi, bir asrı bile bulmuyor. Ancak 1861 yılının İngiltere’sine ait çizimler aksini ispatlar gibi. İç etekli kadınlar ve kravatlı erkeklerle betimlenen, farklı kas gruplarını çalıştırmaya yarayan hareketlerin gösterildiği kılavuz, tarihin ilk örneklerinden. Fikir, ortopedist Gusta Ernst’ün ki, kendisi aynı zamanda portatif ev egzersizi aletlerinin de mucitlerinden.

Aristokratlar belki çoktan bir şeyleri denemeye başlamıştı ama asıl evrim, evlerimize televizyonun girmesiyle gerçekleşti. Kendini ev işine kaptıran ve çocukların peşinde koşarken aldığı kiloların farkına bile varmayan kadınları etkileyecek programların çağı çoktan gelmişti. Üstelik “ince” olmak, sağlıklı ve güzel olmak demekti.
Programların ilk örneklerinden biri 1951 yılında ABD’de başladı. Hedef kitle ev kadınlarıydı ve Jack LaLanne isimli “fitness gurusu” tuhaf bir org müziği eşliğinde kadınları spor yapmaya teşvik ediyordu. Bu bir ilk olsa da, dünya çapında bir üne sahip olamadı ancak bununla birlikte piyasaya tuhaf yaylı aletler, titreşimli karın bantları ya da süpürge yapısına benzeyen ilginç spor aletleri çıkmaya başlamıştı bile.


Evde Spor

Elbette hiçbirimizin inkâr edemeyeceği o asıl devrimin arkasındaki isim hiç kuşkusuz Jane Fonda’dır. 70’lerin sonunda oyunculukla birlikte egzersizle de anılmaya başlayan Fonda, 1982 yılında VHS kasetlerin en moda olduğu zamanlarda evimize kadar gelip, sahip olduğu kusursuz vücuda kavuşmamızı sağlayacak hareketleri gösterdi. Fonda’nın kaseti dünya çapında 17 milyon kopya sattı. İzleyen milyonlarca kişide aynı etki görüldü mü bilinmez ama sağlıklı yaşamın egzersizle olan bağlantısı muhtemelen o günlerde iyice anlaşılmaya başlamıştı.

Şimdi her şey farklı

Spor söz konusu olduğunda genelde alışkanlıklar ikiye ayrılır; bir grup egzersizi yaşam tarzı olarak benimseyerek neredeyse tüm hayatını buna göre düzenler. Diğeriyse belki yapmak istemesine karşın, türlü bahanelerin ardına saklanma konusunda oldukça başarılıdır. Yaşadığımız dönemin etkisiyle istesek de istemesek de rutinlerimizi evimize sığdırmaya alıştık. Peki, egzersiz bunun neresinde kaldı? Kimileri düzenini YouTube gibi sosyal platformlardan ya da özel eğitmenler eşliğinde toplantılarla korumaya çalıştı. Kimileriyse pandemi bahanesine sığınarak hareketsiz kaldı. Ancak hareket etmeye programlı vücutlarımız çoktan uyarı sinyallerini göndermeye başladı. Kan dolaşımını düzene sokmak, kas kaybını önlemek için beslenme kadar hareket etmek de önemli. Neyse ki ne teknoloji ne de markaların araştırma bölümleri hareketsiz kalmıyor. Akıllı saatler, spor bileklikleri ve onlarla uyumlu telefon uygulamaları bir yana, egzersiz dünyası artık çok daha kapsamlı işler peşinde.


Evde Spor

Aynanın ardında: Tam teşekküllü spor salonu

Yves Behar’ın 2020 model aynası Forme, herkesin amacına yönelik çalışan adeta bir sihirli ayna. Forme, yaklaşık 180 cm uzunluğunda bir spor aleti ve aynı zamanda antrenörü. Tasarımın ayna şeklinde olması, fazla yer kaplayan ve genel tasarım zevkimizin oldukça dışında kalan eski modellere göre oldukça avantaj sağlıyor.
Forme’un yapacağınız spor çeşidine göre ekleyebildiğiniz yan kolları, spor yapmadığınız zaman da çıkarılıp kaldırılabiliyor. Böylece ortada şık ve sade bir aynadan başka bir şey kalmıyor. Forme’un, vücudunuzdaki gelişmeleri takip edebileceğiniz, ağırlık kaldırma, atlama ipi, bar gibi size uygun programları seçebileceğiniz ve hareketlerinizi kontrol edecek bir sistemi var. Eğitmenler eşliğinde setlerinizi oluşturarak programınızı belirleyebiliyorsunuz.


Evde Spor

Tempo Studio

Forme’un farklı bir modeli olan Tempo Studio, sensörlü kamerası sayesinde egzersizinizi üç boyutlu olarak takip edebiliyor, egzersiz rutinlerinizi kaydediyor ve uzmanların programlarını canlı olarak takip etmenizi sağlıyor. Tempo, Studio Zoom ile de uyumlu çalıştığı için dilerseniz kendi antrenörünüzle derslerinize buradan kontrollü bir şekilde devam edebiliyorsunuz.


Evde Spor

Monkii Bars 2

Evde kullanmanın rahatlığına kavuştuktan sonra hep yanınızda bulunmasını isteyeceğiniz Monkii Bars 2, iç ya da dış alanda birkaç dakikada kurulabiliyor. İki bar ve çalıştırmak istediğiniz bölgenize göre kuruluma ekleyebileceğiniz kayışları olan Monkii Bars 2’nin uygulamasıyla ihtiyacınız olan egzersizlere de anında ulaşabiliyorsunuz. Tüm vücut mu, üst vücut mu yoksa karın bölgesi mi? Seçeneğinize göre egzersiz örnekleri önünüze geliyor.


Evde Spor

Fitwork

Diğerlerine kıyasla biraz daha çılgın bir tasarım olan Fitwork, uzun süre oturarak çalışan ya da zaman geçirenler için oturduğunuz yerden egzersiz yapma imkânı sunuyor. Brian Oak’un bu çılgın tasarımı, masanın altına konumlandırabileceğiniz bir yürüyüş bandından oluşuyor. Sandalyenin özel olarak konumlandırıldığı alette siz işinizi yaparken bacaklarınız durmadan çalışıyor.


Evde Spor

Habit Furniture

Bir egzersiz bench’ini evin herhangi bir yerinde şık bir tasarım olarak kullanmak çok da mümkün değil. En azından Habit Furniture’dan önce öyleydi. Şık tasarımlı bir kahve sehpasını ters çevirdiğinizde egzersiz bench’i olması fikri Glory Tam ve Doctor Albert Au’ya ait.


Evde Spor

Meditasyon Şıklığı

Artık beden bütünlüğümüz kadar zihinsel sağlığımızın da ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Gao Fenling’in meditasyon koltuğu yalnızca bağdaş kurup kendi iç dünyanıza dönmenizi sağlamakla kalmıyor aynı zamanda ilham verici şıklıkta bir tasarıma sahip. Oturma yeri, bacakların alması gereken pozisyona geçmesini sağlıyor. Meditasyon oturuşunun kan dolaşımını ve esnekliği artırdığı, kemikleri de güçlendirdiği ve sindirime yardımcı olduğu bilinen gerçekler arasında.


Evde Spor

Bir yüzük kadar hafif

Yalnız başına egzersiz yapmanın en olumsuz taraflarından biri, vücut tepkilerinizi kontrol edememektir. İşte Amaury Kosman’ın su geçirmez, özel tasarım yüzüğü tam da bunun için tasarlandı. Parmağınıza göre ayarlanan yüzük yalnızca spor yaparken değil eğer isterseniz gün içinde de aktivitenizi, kanınızdaki oksijen miktarını, enerji düzeyinizi ve yaktığınız kaloriyi hesaplıyor. Ayrıca kalp ritminizi, uyku ve uyanıklık dengenizi de bu yüzükle takip etmeniz mümkün. Telefonunuza yükleyeceğiniz uygulama ile tüm bu bilgileri takip etme imkânına sahipsiniz. Ayrıca dijital sağlık asistanınız Kira, sağlık durumunuzu iyileştirmenizi sağlayacak tavsiyelerde bulunmayı ihmal etmeyecek


Evde Spor

Tasarımın sporla birleştiği ürünler

Lüks markalar da gözünü evde egzersiz aksesuarlarına dikti. Louis Vuitton evde egzersiz yapmak isteyenler için özel serisini Nisan ayında piyasaya çıkardı. Şık tasarımlı dambıllardan atlama iplerine ve spor çantalarına kadar geniş bir seri sunan markanın yanı sıra lüks egzersiz aletleri üreten PENT, işi bir seviye daha yukarı taşıyarak yalnızca eviniz değil teknenizle de uyum sağlayacak aletler sunuyor. Oldukça şık bir tasarıma sahip PENT Gold Collection, yalnızca görüntüsüyle bile ortama hava katıyor.

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR