Aralık 2020

“Sessizlik” Çubukları

soundsticks

KENDİ ALANINIZI YARATIN, HEM DE SESSİZCE…

A

tık malzemelerle kullanılabilir, hatta ticari bir ürün yaratmak… Söylemesi kolay olsa da yapması zor; fakat imkânsız değil. 2017 yılında İtalyan / Macar tasarımcı Andrea Ruggiero, atık malzemeyi yüksek performanslı ticari bir ürüne çevirmenin bir yolunu bulmak amacıyla İsveçli tasarım markası Offecct’e davet edilmiş. Bu davetin ardından gelen derin tartışmalar ve ayrıntılı atölye çalışmaları sonrasındaysa yalnızca sürdürülebilir değil aynı zamanda akustik segmente yeni bir soluk getirecek bir ürün tasarımı ortaya çıkmış.


soundsticks

Ürünün tasarımcısı Andrea Ruggiero, “Bu proje, günümüz mekânlarında akustiği ele almanın yeni yollarını keşfetmeye yönelik birçok tartışma ve çeşitli girişimler yoluyla gelişti. Ses çubukları, kamusal alanlarda veya açık ofislerde ortam gürültüsünü azaltmaya yardımcı olan yenilikçi bir oda bölme konsepti” diyor.


soundsticks

Sürdürülebilir bir hikâye

Alt ve üst kısımlarında geri dönüştürülmüş alüminyum plakalar bulunan ve fermuarlı, atık kumaşla kaplı tüp şeklindeki sert elyaflardan elde edilen bu çubuklar, ihtiyaca ve alana bağlı olarak çeşitli uzunluklarda, doğrusal veya radyal şekillerdeki raylarla tavana asılıyor. Odalarda yeni alanlar yaratmak için sonsuz olanak sunan çubukların sayısını ayarlayarak ortamdaki sesi dengeleyebiliyor, aynı zamanda şık bir şekilde mahremiyet sağlayabiliyorsunuz.


soundsticks

Gri, mavi, yeşil ve kırmızı olmak üzere dört ana renk ve tonlarını içeren kumaş atıklarından oluşan ses çubukları, farklı renklerin bir araya getirilmesiyle de büyüleyici desenler ortaya çıkarıyor ve geri dönüşümün aslında ne kadar estetik olabileceğini hatırlatıyor. Tutkal dahil hiçbir toksik madde içermeyen çubuklar, 2019 yılında Interior Design Magazine tarafından “Akustik Uygulamalar” kategorisinde Yılın En İyisi Ödülü'ne de layık görülmüş.