Aralık 2020

“Uzaya gittim, döneceğim”

space perspective

UZAY YOLCUSU KALMASIN!

D

ünyanın en deneyimli gezginleri için, yeryüzünün sunduğu güzellikleri keşfetmenin artık çok da tat vermediği bir zaman gelir. İşte tam da bu noktada yeni bir seçenek daha var: Artık ibremizi uzaya çevirebiliriz zira uzay turizmi, her geçen gün gerçek olmaya daha da yaklaşıyor.

2018 yılında Bigelow Aerospace isimli uzay şirketinin yapacağını duyurduğu dünyanın ilk lüks uzay oteli Aurora Station’ın ardından uzayı “daha ulaşılabilir” kılmak adına çeşitli şirketler de çalışmalarına hız kattı. Bu şirketlerden ikisi olan Space Perspective ve Exclusive Resorts, uzay seyahati yolunda ortaklığa girişti.


space perspective

Space Perspective ile ortaklaşa sunulan deneyim, sekiz şanslı Exclusive Resort üyesine uzayın kıyısında, stadyum büyüklüğündeki bir balon olan “Neptün” isimli uzay gemisiyle bir seyahat fırsatı sunuyor. Balon, güneş doğmadan önce NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılacak ve ardından 100.000 feet’ten (30.480 km) fazla bir yüksekliğe ulaşacak ki, bu yükseklik bir yolcu uçağının ulaştığı yüksekliğin üç katı. Fırlatma şafaktan önce gerçekleşeceği için kaşifler gökyüzündeki yıldızları detaylı bir şekilde inceleme hatta haritasını çıkarabilme fırsatı yakalayacak, aynı zamanda güneşin doğuşuna bir de bu açıdan şahit olacaklar.

Neptün, stratosferin kenarına tırmandıktan sonra yavaşça alçalmaya başlayacak ve iki saat sonra Florida sahiline iniş yapacak. Kapsül, buradan gemiyle alınacak.


space perspective

Bir pilot tarafından uçurulacak olan balon, basınçlı bir kapsül içinde sekiz yolcu taşıyacak ve yolculuk altı saat sürecek. Seyahat sırasında astronot kıyafeti giymeye gerek olmadığını da belirtelim. Kapsülün içinde yolcular için hazırlanmış olan içecek ve atıştırmalık barının yanı sıra konforlu, yatırılabilen koltuklar da bulunacak. Ayrıca diğer uzay araçlarının aksine Neptün, sıfıra yakın emisyona sahip olacak.


space perspective

Balonla uzayın kıyısına seyahat etmek, HG Wells romanlarından fırlamış bir fikir gibi gelebilir, ancak Neptün uzay gemisi, 2024'ün sonunda tam da bunu yapmayı planlıyor. Ücretinin 2021 yılında açıklanacağının duyurulduğu seyahatler, ABD Federal Havacılık İdaresi’nin Ticari Uzay Taşımacılığı Ofisi tarafından düzenlenecek. Space Perspective’in kurucusu ve ortak CEO’su Jane Poynter ise Neptün’ün ilk insansız test uçuşunun önümüzdeki yıl gerçekleşeceğini söylüyor. Bakalım bu heyecan verici maceranın ilk yolcuları kimler olacak…