Eylül-2 2020

2020’nin yüksek mücevher kraliçesi: Zümrüt

Zümrüt

KLEOPATRA’NIN GÖZDESİ YENİDEN GÜNDEMDE...

E

lmas, safir ve yakutun ardından dünyanın en değerli dördüncü taşı olarak anılan zümrüt, Antik Dönem’den günümüze gelen doğal harikalardan biri. Milattan önce iki binlerde ortaya çıktığı düşünülen zümrüdün değerini ilk bilen Büyük İskender olmuş.
İskender’in Yunan madencileri zümrüt bulması için görevlendirdiği söylenir ancak rivayet odur ki Kleopatra, daha sonra bu madenlere el koyar. 1817’lerde Kızıldeniz kıyılarına yakın bir yerde keşfedilen zümrüt madenine de Kleopatra’nın ismi verilir.
Diğer madenlere göre işleme açısından “daha yumuşak huylu” olarak tanımlanan zümrüt, tüm göz alıcılığının yanı sıra huzur ve mutluluk getirdiğine inanılan değerli taşlardan biri. Bu yılın yüksek mücevher markalarının da gözbebeği aynı zamanda. Akik, turkuaz ve incilerin tamamlayıcı olarak eşlik ettiği koleksiyonlar bu yıl yalnızca bu parlak taşlardan hoşlananları değil kelimenin tam anlamıyla yatırım yapmak isteyen koleksiyonerlerin de ağzını açık bırakacak gibi duruyor. İşte 2020 sezonunu açıklayan yüksek mücevher markalarından bazıları...


Zümrüt

Cartier

Cartier bu yılın en çok konuşulacak koleksiyonlarından birine imza atarken yüzünün köklerine döndüğünü hissettiriyor. Art deco tarzı zümrüt gerdanlık Opheis bunu en iyi yansıtan tasarımlardan biri. Akik, baget ve parlak kesim elmaslardan oluşan kıvrımlı tasarımın ortasına 5,42 karatlık bir Zambiya zümrüdü yerleştirilmiş. İlhamını lir ustası olarak bilinen Yunan müzik tanrısı Orpheus’tan alan tasarım, bu mitolojik enstrümanın alt kısmına benzer bir kıvrımla boyna sarılıyor.


Zümrüt

Bulgari

İtalyan modaevi kendi koleksiyonundaki zümrüde bambaşka bir anlam yüklemiş. Bulgari, İtalyan asıllı İsviçreli mimar Francesco Borromini’nin (1599-1667) başyapıtı olan Sant’Ivo all Sapienza Kilisesi’nden aldığı ilhamla, tasarım detaylarını kilise çatısının en uç noktasına benzer bir gerdanlık tasarımı ortaya koymuş. Pırlantayla detaylandırılan, inciyle eşliği sağlanan alışılmadık bir kesim türü sassi-cut tekniğini kullanan Bulgari’nin bu gerdanlığı epey heybetli bir görünüme sahip. Gerdanlık, beyaz altın üzerine yerleştirilen 145,74 karatlık yedi zümrüt ve onu çevreleyen inci ve pırlantalardan oluşuyor. Her bir zümrüt tanesinin bir araya getirilmesi için 900 saatlik emek verilmiş. Kolyeyle takım küpe ve bileklik de hazırlanmış. Barocko adı verilen koleksiyon için markanın kreatif direktörü Lucia Silvestri, “Bu koleksiyonu hazırlamaktan inanılmaz keyif aldım çünkü Barocko mükemmel derecede kusurlu.” açıklamasını yapıyor ve ekliyor, “Barok bizim damarlarımızda, DNA’mızda var.”.


Zümrüt

Dior

Modada alt kültürlerden ilham almak ve bunu yüksek tasarımlara taşımak bilinen bir tarzdır. Ancak söz konusu yüksek mücevherler olduğunda bu fikir eşine az rastlanır bir mücevher kadar nadirdir. İşte bu sezon Dior, yüksek mücevher bölümü kreatif direktörü Victoire de Castellane ile 80’lerin DIY (do it yourself-kendin yap) akımından ilham alarak, herkesi şaşırtmayı başardı. Renk patlamaları, birbirine karışan taşlar, Dior’un adeta bir rock yıldızı gibi parlamasını sağlıyor. Uzun yıllar Chanel’de Karl Lagerfeld ile birlikte çalışan Castellane’den daha az “parlak” bir sezon beklenemezdi. Koleksiyonun en güçlü parçası ise iki halka etrafında şekillenmiş tek bir yüzük. Yosun yeşili inci etrafına safir, pırlanta, zümrüt taşlarla çevrili yüzük, ortalarındaki büyük turuncu inciyle tamamlanıyor.


Zümrüt

Van Cleef & Arpels

Koleksiyonun yalnızca birkaç parçasına değil neredeyse hepsine birer zümrüt yerleştirmekten korkmayanlar da var. Van Cleef & Arpels’ın sıra dışı gerdanlığı kraliçelerin boynuna layık! 70,40 karatlık armut kesim Kolombiya zümrütleriyle bezeli Merveille d’émeraudes. Gerdanlık, beyaz altın ve pırlantadan oluşan bir çemberin ucundan göğse doğru uzanıyor.


Zümrüt

Harry Winston

Bu yıl yüksek mücevherde zümrütlere doyamayanlar için Harry Winston modaevi Cluster kreasyonunu sundu. Yüzük ve küpeden oluşan zümrüt takım içinden kuşkusuz en çok beğeni toplayanı 2,80 karat ağırlığında 10 elmasla çevrili 4,63 karatlık tektaş. Ama bu kadar zümrüt yetmez derseniz 2,55 karattan oluşan iki zümrütlü bir çift üçgen küpe ile setinizi tamamlayabilirsiniz.