Temmuz 2020

Giyilebilir teknolojilerde yeni dönem

Apple Glass

APPLE GLASS VE GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ TARİHİNE BAKIŞ

F

azla değil 20 yıl önce bilimkurgu filmlerine konu olan; kablosuz kulaklık sistemleri, saatle iletişime geçebilmek ya da gözlük yoluyla çeşitli bilgilere ulaşabilmek gibi şeyler artık bizi şaşırtmıyor. Bugünlerde ilgilendiğimiz daha çok yeni modellerin ve gelişmiş teknolojilerin ne zaman piyasaya çıkarılacağı. Teknoloji devi firmalar da şu an bir çeşit savaşın içinde. Ve bu savaşın adı: Giyilebilir teknolojiler!

Heyecanla beklenen Apple Glass ile ilgili bilgilerin kamuoyuna sızmasıyla birlikte konu yeniden gündeme geldi. Uzun süredir merak edilen Artırılmış Gerçeklik (Agumented Reality- AR) ürünlerinden biri Apple Glass’ın, 2020 yılı içerisinde piyasaya sürüleceği konuşuluyor. Biz de bu bahaneyle giyilebilir teknolojilere kısa bir göz atalım istedik.

Günümüzde teknoloji denince akla, hayal gücünün sınırlarını aşan şeyler gelse de 1200’lü yıllarda teknoloji bugün kullandığımız aletlerin ta kendisiydi. Bu yüzden 1286 yılında Roma İmparatoru Neron’un gladyatörleri izlemek için kullandığı gözlük giyilebilir teknolojilerin de ilk örneği olarak kabul ediliyor. O günden bugüne bu teknolojiler, üç temel koldan ilerleyerek geldi:


Apple Glass

İlk akıllı saatler...

1510 yılında icat edilen ilk cep saati ‘’Nurnberg Yumurtası’ndan’’, 1975’te satışa sunulan girilen verileri aklında tutma özelliğine sahip “Pulsar Hesap Makineli Saat’e’’ oradan da bugün kullandığımız akıllı saatlere uzanan gelişim, giyilebilir teknolojilerin en önemli alanı oldu. 2015 yılında da Apple Watch’un piyasaya sürülmesiyle birlikte akıllı saatler gündelik hayatımızda yerini aldı.


Apple Glass

Bağımsız müzik hareketi...

1979 yılında Sony Walkman’in piyasaya sürülmesi ile mobil müzik dinleme dönemi başladı. Tüm dünyada CD versiyonu dahil 400 milyon adet satan Sony Walkman’in etkileri günümüze kadar devam etti. Cep telefonları ve ardından akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle 2002 yılında üretilen ilk bluetooth kulaklık, müzik dinlemek ve konuşmak gibi aktiviteleri başka bir boyuta; giyilebilir teknolojinin yeni çağına taşıdı.


Apple Glass

Bugün kaç adım attın?

2006’da giyilebilir teknolojiler açısından bir başka ilk yaşandı. Apple ve Nike markalarının işbirliği ile piyasaya çıkarılan iPod Nano Nike+; adım sayısını, yürüyüş-koşu zamanını, harcanan kaloriyi hesaplayarak bugünkü akıllı bilekliklere giden yolu açtı. 2008’de “Fitbit Classic”in piyasaya çıkmasıyla beraber akıllı bileklikler tüm dünyaya yayıldı.


Apple Glass

Görmenin ötesinde bir deneyim

Tüm bunlara rağmen ilk giyilebilir cihaz olan gözlüğün teknolojiyle bir araya gelmesi o kadar da kolay olmadı. 2013 yılında Google Glass bugünkü akıllı gözlük modelinin prototipini çıkartmıştı. Ancak şirket özel hayatın gizliliği, kullanıcıların yaşadığı baş ağrıları ve bağımlılık gibi problemler nedeniyle ürünü öncelik listesinden çıkardı.

Apple, uzun süredir iOS yazılımlarında AR uygulamasını geliştirerek kullanıyordu. Apple Glass ile birlikte şirketin giyilebilir teknolojiler alanında yeni bir atak yapması bekleniyor. iPhone ve iWatch ile uyumlu olması beklenen Apple Glass’ın çevredeki nesneleri algılayarak bilgileri gözlüğe yansıtacak. LİDAR teknolojisi kullanacağı da gelen ilk bilgiler arasında. (LİDAR – Light Detection Ranging ölçüm yapabilen bir çeşit radar sistemi. Kısaca ışın algılama ve mesafe ölçme şeklinde tanımlanabilir.)

Apple’ın akıllı gözlük ile bu alanda yeni bir moda yaratabileceğine inananlar Apple Glass’ı merakla bekliyor. Piyasaya sızan bilgiye göre ürünün ABD satış fiyatının 499 dolar seviyesinde olması öngörülüyor.