Temmuz 2020

Michelin yıldızlı şeflerle dünya turu

Şefler

BU YILIN, ELİNDE EN ÇOK MICHELIN YILDIZI BULUNDURAN ŞEFLERİYLE LEZİZ BİR DÜNYA TURUNA HAZIR MISINIZ?

H

iç, şüphesiz mutfak dünyasının en yüksek onur nişanı, Michelin yıldızı. Dünyanın dört bir yanından şefler bazen hayatında bir kere olsun bu yıldızı taşımak için bazense sahip olduklarını kaybetmemek için yapıyor yemeklerini. Ama elbette esas tutku yemeğin kendisi… En tutkulu şeflere Michelin yıldızının gelmesi neredeyse kaçınılmaz oluyor. Çoğu şefin hem kendisinin hem de sahip olduğu restoranının yıldızları var. Sizin için listenin farklı ülkelerinden en iyi isimleri seçtik.

Alain Ducasse – 17 Michelin yıldızı

Yaşayan en fazla Michelin yıldızına sahip şef Alain Ducasse. Adı artık neredeyse Michelin yıldızı ile eş anlamlı sayılan Ducasse’ın şu an 17 yıldızı var. Bu da onu şu an dünyadaki en fazla Michelin yıldızlı şef yapıyor. Ducasse, aynı zamanda yedi kıtaya yayılmış 36 restoranı olan bir iş adamı. Kendi restoranları arasında üç ayrı şehirdeki üç ayrı restoranının da Michelin yıldızına sahip olması onu yine dünyadaki tüm şeflerden ayrı bir konuma yerleştiriyor.
Dünya klasmanında Fransız mutfağı üstadı olmasının yanı sıra uzaya yemek gönderen tek şef de yine kendisi. 2015 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’na onun yaptığı yemek gönderildi. Yani ünü gökyüzüne kadar yükseliyor desek yanlış olmaz.


Şefler

Monte Carlo’nun en ilham verici otellerinden biri Le Louis XV, Ducasse’ın üç Michelin yıldızlı restoranlarından bir tanesi. Ducasse’ın “Güneş gibi leziz yemeklerin yer aldığı” tanımladığı menü, taze baharatların kaya balığı ve havyarla buluştuğu ve enginar fesleğen gibi yeşilleri unutmayan Fransız Riviera’sının etkilerini taşıyor. Lezzetli soslar, yoğun et suyu ve taze çeşniler kullanan şef, tatları kesin ve hassas bir şekilde oluşturarak ortaya çıkarmasıyla tanınıyor.
Söz konusu Ducasse olunca yemeğin kültürle buluştuğu “Musiam” projesinden bahsetmeden geçmek olmaz. Musiam, Fransızcada müze anlamına gelen “musée” ve lezzetli anlamına gelen “miam” kelimelerinden türetilmiş. 2017 yılında kurulan Musiam sade ve lezzetli sezon mutfaklarını mekânlarla birleştiriyor. Bu sayede müzelerin ya da tarihi öneme sahip mekânların atmosferinde Ducasse’ın dünyaca ünlü tabaklarının keyfini çıkarabiliyorsunuz. Louvre’un efsanevi cam piramidi içinde Michelin yıldızlı şef yemeklerini yemek kadar tatmin edici bir gezi aktivitesi daha düşünülebilir mi? Her biri bulundukları atmosferle uyumlu yaklaşık 40 kafe ve restorandan oluşan oldukça geniş ve leziz bir Fransa kültür turu sizi bekliyor.

Martin Berasategui – 12 Michelin yıldızı

İlk sıraları alan Fransız şeflerin ardından üçüncü sırada Martin Berasetegui var. San Sebastian doğumlu Berasetegui, şimdiye kadar İspanyol şefler arasında en çok Michelin yıldızına sahip olma unvanını taşıyan isim. Aynı zamanda kendine ait üç Michelin yıldızı restoranıyla da seçilmiş şefler arasında.


Şefler

Bu sıra dışı Bask şefi ilk Michelin yıldızını, ilk restoranı Restaurante Martin Berasategui ile 25 yaşında kazanmış. Restoran 2001 yılında “Dünyanın En İyi 50 Restoranı” listesine girerek buradaki yerini tam altı yıl korumuş.
Berasategiu’nin muhteşem mutfağıyla tanışmak istiyorsanız birçok seçeneğiniz var. Tenerife ve Barcelona’da Michelin yıldızlı mutfakları olmakla beraber, Dominik Cumhuriyeti, Meksika ve Kosta Rica’da da restoranları bulunuyor.


Şefler

Anne-Sophie Pic – 8 Michelin yıldızı

Dünyanın en çok Michelin yıldızına sahip kadın şefi Anne Sophie Pic beş restorana ve sekiz Michelin yıldızına sahip. Hikâyesi de en az onun kadar etkileyici. Pic, babasının vefatının ardından hiçbir resmi mutfak eğitimi olmamasına rağmen aile restoranının başına geçer. Restorana üç yıldız kazandırdıktan sonra kendi adını taşıyan ikinci bir restoran açar. Mutfağında yaratıcı tabaklarına inovatif ruhları üfleyerek canlandıran Pic, ailesinin geleneklerini Fransız gastronomisiyle birleştiriyor. Valence, Paris, İsveç ve Londra’da restoranları bulunuyor.


Şefler

Gordon Ramsay – 7 Michelin yıldızı

Gastronomi dünyasına uzak olanlar bile onu ekranların “ateşli” şefi olarak tanıyor. Ama Gordon Ramsay bir televizyon yıldızından öte yedi Michelin yıldızlı bir şef. İngiliz şef henüz 35 yaşındayken uluslararası arenada tanınıyordu. Kariyeri boyunca 16 Michelin yıldızıyla şereflendirildi. Ancak şu an yedisine sahip. Londra Chelsea’de bulunan kendi adını taşıyan restoranı ise 2001 yılından beri üç Michelin yıldızını elinde tutuyor ki bu da Londra’nın Michelin yıldızını en uzun süre taşıyan restoranı olduğu anlamına geliyor.
Londra’nın ikonik otellerinden Savoy Hotel’in sahip olduğu Art Deco atmosferi içinde yer alan Savoy Grill’de muhteşem Ramsay imzalı tabakların tadını çıkarabilirsiniz. Ama onun dışında yolunuz İngiltere ya da Amerika’ya düşerse sahip olduğu neredeyse 30 restorandan birine mutlaka rastlarsınız.


Şefler

Yoshihiro Murata – 7 Michelin yıldızı

Neredeyse 50 yıldır, dünyanın dört bir yanında dört restoranı ve yedi Michelin yıldızı bulunan Murata, adeta Japon mutfağının bir ikonu. Kaiseki mutfağının efendisi olarak kabul edilen Murata, 2020’de Asya’nın En İyi 50 Restoranı programının bir parçası olarak prestijli American Express Icon Award’ın sahibi seçildi.
Murata üç nesildir ailesinin olan üç Michelin yıldızlı Ryotei restoranının sahibi. Kaiseki mutfağının modern ve sade bir şekilde yorumlamasıyla tanınıyor. Ayrıca hali hazırda dünyanın en çok Michelin yıldızlı şefleri arasına girmiş başka bir şef İngiliz Heston Blumenthal da onun ekibinde çalışan isimlerden

1. ALAIN DUCASSE – 19 MICHELIN YILDIZI
2. PIERRE GAGNAIRE – 14 MICHELIN YILDIZI
3. MARTIN BERASATEGUI – 12 MICHELIN YILDIZI
4. YANNICK ALLENO – 10 MICHELIN YILDIZI
5. ANNE-SOPHIE PIC – 8 MICHELIN YILDIZI
6. GORDON RAMSAY – 7 MICHELIN YILDIZI
7. THOMAS KELLER – 7 MICHELIN YILDIZI
8. YOSHIHIRO MURATA – 7 MICHELIN YILDIZI
9. SEIJI YAMAMOTO – 7 MICHELIN YILDIZI
10. ANDREAS CAMINADA – 7 MICHELIN YILDIZI