Agustos 2021

Markalı Konutların Yükselişi

konutlar

LÜKS KONAKLAMADA SON TREND

L

üks kavramı uzun yıllar boyunca markalaşma kavramıyla yakından bağlantılı oldu; Fabergé, Tiffany, Rolls-Royce, Hermes ve Rolex gibi yankı uyandıran markalar her zaman ilk akla gelenlerdendi. Bugün bu kavram artık gayrimenkul sektörü için de geçerli, ancak nispeten yeni (ve bazılarının iddiasına göre geç kalınmış) bir olgu. Markalı lüks konut kavramı, Manhattan’daki Tony Sherry-Netherland otelinin Central Park’a bakan özel daireler sunduğu 1920’lere kadar uzansa da, bu inovasyonun evrilme noktası 1980 ve 1990’lara uzanıyor; zira bu yıllarda Phuket, Tayland gibi egzotik bölgeler ile New York ve Boston gibi metropollerdeki Four Seasons gibi kuruluşlar konut seçenekleri sunmaya başlamıştı bile.

Lüks markalı konutların çoğu Four Seasons, Ritz-Carlton veya St. Regis gibi beş yıldızlı bir otelin ana binalarının yanında, bitişiğinde veya yakınında bulunan satın alınabilir mülkler olarak biliniyor. Bu konutların sahipleri genellikle otel tarafından sunulan hizmet ve olanaklara da erişebiliyor. Bu hizmetler çoğu zaman bir sözleşme kapsamında belirtiliyor. Markalı bir konutun fiyatları hem pazara göre hem de pazarın kendi içinde büyük farklılıklar gösteriyor ve tipik olarak yedi haneli rakamdan başlayıp, sekiz hatta dokuz haneli rakamlara kadar yükseliyor. Fiyat ne olursa olsun, gerçek şu ki, dünya çapında pek çok markalı lüks konut mevcut ve sadece son on yılda bu sayı yüzde 170 artış gösterdi. Daha da yeni bir gelişme ise Bentley, Aston Martin ve Armani gibi konut pazarına giren “otelci olmayan” lüks markaların ortaya çıkması... Aşağıda, Asya’dan Orta Doğu’ya uzanan markalı lüks konut piyasası hakkında kısa bir değerlendirme bulabilirsiniz.

konutlar

Bangkok, Tayland
Tayland’ın başkenti Bangkok, markalı konutlar konusunda çarpıcı bir noktada yer alıyor. Bangkok’taki üç ve dört yıldızlı markalı konutların sayısı giderek artıyor, başkentteki markalı adreslerin başında ise Ritz-Carlton geliyor. Diğer dikkate değer markalı konutlar arasında ise her biri nehir kenarında yer alan ancak daha az merkezi bir konuma sahip olan The Four Seasons Private Residences Bangkok ve The Banyan Tree Residences Riverside Bangkok yer alıyor. Bangkok’daki gayrimenkul uzmanları markalı konutların her türden alıcıya hitap ettiğini söylüyor: prestijli bir konaklama isteyen genç zengin müşteriler, sorunsuz bir tatil evi arayan emekli yabancılar, kapsamlı tesisler ve güvenlik arayışındaki aileler…

konutlar


Toronto, Ontario, Kanada
Kanada’nın gayrimenkul konusundaki uzman isimleri Toronto’da rekabetin itici bir güç olduğunu söylüyor ve buradaki projelerin çoğunun kendilerini pazarda farklı kılmak için markaları kullanmak zorunda olduğunun altını çiziyor. Buradaki markalı konutlar ünlü mimarlar ve küresel moda markaları tarafından lobileri de içerecek şekilde tasarlanan otel konutlarının ötesine geçiyor. Özellikle Toronto’da ünlü mimarlık markalarının tasarladığı markalı konutlar yeni bir trend haline gelmiş durumda.

konutlar

Boston, Massachusetts
Markalı konutlarda öncü haline gelen ve bu konuda bir dayanak noktası olmaya devam eden Boston şu anda Four Seasons, St. Regis, Ritz-Carlton, Raffles, Regent Hotels and Resorts ve Mandarin Oriental’deki markalı konutlara ev sahipliği yapıyor. Uzmanlara göre Boston markalı konut piyasasını diğerlerinden ayıran kesin bir özellik var. Boston üniversiteleri, tıp programları, hizmet ve teknoloji sektörleri ile şehirde konut arayan uluslararası bir müşteri tabanını kendine çekiyor. Küresel bir dünya görüşüne sahip bu müşteri tabanı, markalı konut satın almaya alışkın. Bu uluslararası etki, markalı konutlar için kritik bir itici güç olma özelliğine sahip; dolayısıyla varlıklı, yüksek net değerli yerel pazarın da ilgisini çekiyor.

konutlar

New York
New York’un markalı konutların doğum yeri olduğunu söyleyebiliriz. Burada da rekabetin hüküm sürdüğü bir pazar var ve şehir şu anda beş yıldızlı markalı konutların en güncel versiyonlarına ev sahipliği yapıyor. Bu durum şehrin lüks ekosisteminde tamamen yeni bir niş oluşturuyor ve Fasano Fifth Avenue gibi samimi butik seçeneklerden Ritz-Carlton Residences New York, NoMad’a kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Bu yeni konut seçenekleri, iş ve eğlencenin birleşimi olan mevcut yaşam tarzı trendlerinin yanı sıra, uzaktan sorunsuz bir şekilde çalışabilen dijital göçebe konseptine hitap ediyor. Rezidans binası içinde yer alan ünlü şef restoranları da bir başka büyüyen trend.

konutlar

Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri
Dubai’de bir başka markalı konut senaryosu kendini gösteriyor. Dubai, birçoğu Four Seasons, Banyan Tree, W ve One Palm by Dorchester gibi küresel isimlere ait olan yaklaşık 29 markalı konuta ev sahipliği yapıyor. Dubai’deki binaların çoğu yerel müteahhitler tarafından planlanıp inşa edilirken, konut müşterilerinin ağırlıklı olarak müteahhiti ismiyle tanımayan, ancak lüks markayı yakından tanıyan uluslararası bireylerden oluştuğunu söyleniyor. Dubai’nin stratejik olarak konumlandırılıp tasarlanmış insan yapımı adalar ve korunaklı plajlar yaratmadaki başarısı, geliştiricilerin mahremiyet konsepti ile dikkat çeken tatil köyü tarzı evler sunmaları için mükemmel bir ortam yaratıyor.