Eylül 2021

Ducati’den elektrik devrimi motosiklet

eylul

FÜTÜRİSTİK BİR PROTOTİP

D

ucati ilk elektrikli motosikletini piyasaya sürmek için hiç acele etmiyor gibi görünse de, tutkunları, Italdesign adını duymaktan gayet memnun. Zira yakın zamanda duyurulan tasarım firması Italdesign, kısa süre önce efsanevi 860 GT spor motosikletten ilham alan tamamen elektrikli bir konseptin görüntülerini içeren bir video yayınladı.

eylul

Gerçek bir motosiklet tutkunuysanız, 1970’lerden çarpıcı Ducati 860 GT’yi hatırlayacaksınız. Italdesign kurucu ortağı Giorgetto Giugiaro tarafından tasarlanan çıplak motosikletin tasarımı bir devrim niteliğindeydi ve zamanının ötesindeydi. Köşeli yakıt deposu ve ördek kuyruğu koltuğu, o zamanlar için cesur tasarım seçimleriydi. Hatta tasarımı o kadar radikaldi ki motosiklet, Ducati müşterileri tarafından pek iyi karşılanmadı ve İtalyan markasını görünüşünü değiştirmeye zorladı. O zamandan bu yana geçen elli yılda, motosiklet tasarımı kritik bir yeniden değerlendirmeden geçti ve şimdi zamanının ötesinde güzel bir makine olarak kabul ediliyor.

eylul

Orijinal motosiklet ve konsept oldukça farklı görünse de ikisi arasında açık bir manevi bağlantı var. 860-E, selefi gibi köşeli ve çıplak, bu da ona hem şık hem de atletik bir görünüm kazandırıyor. Oyuk yuvarlak LED farı da oldukça dikkat çekici ve daha fazla e-motosikletin benimsemesini umduğumuz bir şey. Bu baştan ayağa bir tasarım model, bu nedenle hiçbir teknik ayrıntı verilmemiş, ancak Italdesign video açıklamasında tasarımın “tamamen elektrikli ve sessiz” olması gerektiğini duyurdu. Görüntülere ve eksik detaylara bakılırsa ne yazık ki, proje çok yakın gelecekte canlanacak gibi görünmüyor. Tasarım firması, “Sadece bir tarz alıştırması olan bu model için herhangi bir üretim planlanmadı” diyerek, bunun tamamen en ünlü İtalyan motosikletlerinden birine saygı duruşu anlamına geldiğini de sözlerine ekledi. Yine de onlar ne derse desin, bu tasarım fantezisi umarız yakın gelecekte bir şekilde hayat bulur.