Eylül 2021

Mükemmel mahzeni yaratmak

sarap

DOĞRU ISI, DOĞRU NEM…

E

vde lüks tadilat dendiğinde çoğu kişinin aklına yüzme havuzları, jakuziler, spor salonları ya da sinema odaları gelir ancak aramızdaki şarap tutkunları bu listeye kesinlikle bir de şarap mahzeni ekleyecektir. Evinizdeki şarap mahzeni kesinlikle mülkünüze değer katacaktır, dolayısıyla detaylara karar verirken ileride evinizi satmak istediğinizde bu odanın evin değerini artırma potansiyeline sahip olacağını dikkate almanız gerekir. Değerli şarap şişelerini barındırmak için tasarlanan mahzenler, sığdırabildiğiniz kadar çok şişeyi saklamak için ideal yerlerdir ancak şarabınızı optimum durumda tutmak için ihtiyacınız olan tek şeyin karanlık bir mahzen olduğunu düşünmeyin. Bu tür bir yenilemeye başlamadan önce göz önünde bulundurmanız gereken birçok faktör var. İsterseniz biraz daha yakından bakalım.

sarap

Alanı hazırlayıp doğru şarap mahzeni soğutma ünitesini bulmaktan, doğru rafı seçmeye ve planlamaya kadar uzun bir liste var elinizde. Ama hepsinden önemli bir şey var mı, diye soracak olursanız cevabı şarabınızın iyi korunduğundan emin olmanız gerektiğidir. Eğer yeterli alanınız varsa ve kendiniz hatta konuklarınız için bir tadım alanı da eklemek istiyorsanız elbette stili de göz ardı etmemelisiniz.

Şarap nasıl düzgün saklanır?
Kendi kişisel şarap koleksiyonunuzu tasarlamak çok heyecan verici bir hobi olabilir ve bir mahzeni veya şarap odasını yaşam alanınıza entegre etmek bu keyfi katlamaya hizmet eder. Herhangi bir tadilata başlamadan önce şarabın düzgün bir şekilde nasıl saklanacağını öğrendiğinizden emin olun, böylece iyi hazırlanmış olursunuz ve planlama-tasarım aşamalarındaki önemli hususları kaçırmazsınız.

sarap

Şarabın sadece serin bir yerde saklanması yeterli değildir, aynı zamanda sıcaklığın dalgalanmadığı ve güneş ışığının, nemin ve titreşimlerin onu bozmadığı bir yerde muhafaza edilmesi gerekir (olgunlaştıkça ve kalitesi artıkça sıvının çökmesi ve dinlenmesi gerekir). Genel olarak konuşursak, şarap en iyi yaklaşık 13ºC’de saklanır ancak bu şaraptan şaraba değişebilir, dolayısıyla bu konuda üreticinizden gerekli bilgiyi aldığınızdan emin olmalısınız. Mantarlı şişeler, mantarları nemli kalacak şekilde saklanmalıdır. Bu, herhangi bir sızıntı ya da erken yaşlanmaya neden olacak kuruma ve büzülmeyi önlemek içindir. Şişeleri mümkün olduğunca karanlık ortamda; doğrudan güneş ışığından uzak ve nemin yüzde 60 ila 68 civarında olacağı bir ortamda saklamalısınız.

sarap

Şarap mahzeninizde mükemmel sıcaklığa nasıl ulaşırsınız?
Doğru sıcaklık, şüphesiz tüm şarap saklama sürecinin en hayati parçasıdır. Peki odanın tüm yıl boyunca bu mükemmel sıcaklıkta kalmasını nasıl sağlamalıyız? Bir şarap soğutma ünitesi yoluyla. Şarap soğutma üniteleri havayı sessizce soğutarak ve fazla nemi gidererek çalışırlar ancak mantarların ihtiyaç duyduğu temel nemi ortadan kaldırmaz ve ayrıca odadaki nemi iyi seviyede tutarlar.

sarap

Şarap yudumlamak için şık bir alan
Şarap depolamanın temel unsurlarını sıraladığımıza göre, artık arkadaşlarınızla oturup şarap yudumlayabileceğiniz hoş bir oda oluşturabilirsiniz. Şarap odası ne kadar büyükse bizce o kadar iyidir çünkü bu, şişelerinizi en iyi şekilde sergileyebileceğiniz ve aynı zamanda bir veya iki fıçı için yer açabileceğiniz anlamına gelir. Çıplak taş duvarlar, rustik şarap mahzeni görünümünü verirken, bol miktarda raf şimdi saklamak ve gelecekte satın almak istediğiniz tüm şaraplar için yeterli alana sahip olmanızı sağlayacaktır. En sevdiğiniz şişeleri sergilemek için alan yaratın ve bazı şarapları sunum kutularında saklamak istiyorsanız raflar ekleyin. Hızlı bir şekilde bir şişeye ulaşmanız gerektiğinde sizi doğrudan en sevdiğiniz uçlara yönlendirmek için aydınlatmayı düşük tutmayı, tabela ve etiketleri iyi kullanmayı unutmayın. Evde özel bir şarap odası veya mahzeni oluşturmak birçok kişinin hayalidir. Sadece şaraplarınızı korumak için yeterli alana ve doğru ekipmana sahip olduğunuzdan emin olun; sonra arkanıza yaslanıp bu keyfin tadını çıkartın!