Kasım 2 2021

Sağlıklı beslen, dünyayı kurtar!

beslenme

GELECEK İÇİN BESLENME

K

ullanıcıların beslenme yoluyla temel sağlıklarını iyileştirmelerine yardımcı olan beslenme uygulaması Lifesum’daki doktorlar, iklimsel bir diyetin sağlığı nasıl iyileştirebileceğini ve CO2’mizi yılda 1,5 ton azaltarak gezegeni nasıl kurtarabileceğimizi açıkladı. Buradaki sihirli kelime “karbon ayak izi.” Buna odaklanmak için gerekli olan şey ise iklimsel ve bitki bazlı bir diyet uygulayarak yerel ürünler tüketmek. Zira gıda, tüm küresel karbon emisyonlarının yüzde 20-30’unu oluşturuyor. Hayvansal gıda tüketimiyse bu oranın yüzde 57’lerinde ve bu durumda bitkisel gıda tüketimi her şeyden önce belli bir oranda karbon ayak izinin azalmasına neden oluyor.

beslenme

Lifesum’dan Dr. Alona Pulde özellikle yüksek oranda işlenmiş etin kalp sağlığı, yüksek tansiyon, mide-bağırsak bozuklukları ve bazı kanser türleriyle olan bağlantısının altını çiziyor. Ona göre bitki bazlı gıdalara odaklanılan iklimsel bir diyet bedensel zindeliği ve zihinsel sağlığı artırırken; diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, bağışıklık hastalıkları ve obezite riskini azaltıyor. Pulde bazı hastalarda bitkisel diyetin cilde daha iyi geldiğini ve hastaların görünümlerinde gençleşme yaşandığını da belirtiyor.

beslenme

Peki beslenmeyi daha sürdürülebilir hale getirirken karbon emisyonumuzu azaltacak gıdalar hangileri?


Mercimek ve fasulye: Bu eko-kahramanlar lezzetli ve besleyicidir. Dana etini mercimek veya fasulye ile değiştirmek, karbon emisyonumuzu azaltmaya yüzde 74’e kadar yaklaşmamızı sağlayabilir.

Yerel ve mevsimlik meyve-sebzeler: Yerel ve mevsimlik meyvesebze satın alarak sağlığımıza harika bir katkı sağlarken; işleme, paketleme ve nakliye aşamalarındaki karbon ayak izinin azaltılmasına da fayda sağlamış oluruz.

Esmer pirinç ve buğday da dahil olmak üzere tam tahıllar: Karbon ayak izimizi azaltırken sağlık açısından birçok yararı olan ve enerji karşılayan ürünlerdir.

Fındık ve tohumlar: En çevre dostu olanlar bu sınıfa girer. Harika bir protein kaynağı olan yer fıstığı, fındık, ayçiçeği çekirdeği, karpuz çekirdeği ve kabak çekirdeği düşük karbon ayak izine sahiptir.


Tavuk: Et üretimi (özellikle büyükbaş) daha fazla toprak ve su gerektirir ve daha yüksek karbon emisyonuna sahiptir. Dana etinin tavukla değiştirilmesi karbon ayak izinizi neredeyse yarı yarıya azaltabilir.



beslenme

Dr. Pulde, iklimsel bir diyete başlamak için bazı basit tüyolar veriyor. “Her öğüne bitkisel gıdalar eklemeyi, kahvaltıyı yüzde 100 bitki bazlı olarak değiştirmeyi veya hafta sonları bitki bazlı yemeyi düşünün. Ayrıca ulaşımın neden olduğu karbon ayak izini azaltmak için tükettiğiniz işlenmiş ve paketlenmiş gıdaların miktarını azaltmayı deneyin. Yemek israfını önlemek için sadece ihtiyacınız kadarını satın alın.” Artan karbon emisyonları, sıcaklıklar ve deniz seviyeleri de dahil olmak üzere gezegenimizi büyük ölçüde değiştiriyor; bu da daha fazla ısı dalgasına, kuraklığa, fırtınaya neden oluyor ve orman yangınlarını tetikliyor. Hal böyleyken iklimsel bir diyet sadece gezegene yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda hastalıkları önleyerek ve hatta tersine çevirerek sağlığımızı da iyileştiriyor.