K
ullanıcıların beslenme yoluyla temel sağlıklarını iyileştirmelerine
yardımcı olan beslenme uygulaması Lifesum’daki doktorlar, iklimsel
bir diyetin sağlığı nasıl iyileştirebileceğini ve CO2’mizi yılda 1,5
ton azaltarak gezegeni nasıl kurtarabileceğimizi açıkladı. Buradaki
sihirli kelime “karbon ayak izi.” Buna odaklanmak için gerekli olan
şey ise iklimsel ve bitki bazlı bir diyet uygulayarak yerel ürünler
tüketmek. Zira gıda, tüm küresel karbon emisyonlarının yüzde
20-30’unu oluşturuyor. Hayvansal gıda tüketimiyse bu oranın yüzde
57’lerinde ve bu durumda bitkisel gıda tüketimi her şeyden önce
belli bir oranda karbon ayak izinin azalmasına neden oluyor.
Lifesum’dan Dr. Alona Pulde özellikle yüksek oranda işlenmiş etin
kalp sağlığı, yüksek tansiyon, mide-bağırsak bozuklukları ve bazı
kanser türleriyle olan bağlantısının altını çiziyor. Ona göre bitki
bazlı gıdalara odaklanılan iklimsel bir diyet bedensel zindeliği ve
zihinsel sağlığı artırırken; diyabet, yüksek tansiyon, kalp
hastalığı, bağışıklık hastalıkları ve obezite riskini azaltıyor.
Pulde bazı hastalarda bitkisel diyetin cilde daha iyi geldiğini ve
hastaların görünümlerinde gençleşme yaşandığını da belirtiyor.
Peki beslenmeyi daha sürdürülebilir hale getirirken karbon
emisyonumuzu azaltacak gıdalar hangileri?
Mercimek ve fasulye: Bu eko-kahramanlar lezzetli ve
besleyicidir. Dana etini mercimek veya fasulye ile değiştirmek,
karbon emisyonumuzu azaltmaya yüzde 74’e kadar yaklaşmamızı
sağlayabilir.
Yerel ve mevsimlik meyve-sebzeler: Yerel ve
mevsimlik meyvesebze satın alarak sağlığımıza harika bir katkı
sağlarken; işleme, paketleme ve nakliye aşamalarındaki karbon ayak
izinin azaltılmasına da fayda sağlamış oluruz.
Esmer pirinç ve buğday da dahil olmak üzere tam tahıllar:
Karbon ayak izimizi azaltırken sağlık açısından birçok yararı olan
ve enerji karşılayan ürünlerdir.
Fındık ve tohumlar: En çevre dostu olanlar bu
sınıfa girer. Harika bir protein kaynağı olan yer fıstığı, fındık,
ayçiçeği çekirdeği, karpuz çekirdeği ve kabak çekirdeği düşük karbon
ayak izine sahiptir.
Tavuk: Et üretimi (özellikle büyükbaş) daha fazla
toprak ve su gerektirir ve daha yüksek karbon emisyonuna sahiptir.
Dana etinin tavukla değiştirilmesi karbon ayak izinizi neredeyse
yarı yarıya azaltabilir.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Dr. Pulde, iklimsel bir diyete başlamak için bazı basit tüyolar
veriyor. “Her öğüne bitkisel gıdalar eklemeyi, kahvaltıyı yüzde 100
bitki bazlı olarak değiştirmeyi veya hafta sonları bitki bazlı
yemeyi düşünün. Ayrıca ulaşımın neden olduğu karbon ayak izini
azaltmak için tükettiğiniz işlenmiş ve paketlenmiş gıdaların
miktarını azaltmayı deneyin. Yemek israfını önlemek için sadece
ihtiyacınız kadarını satın alın.” Artan karbon emisyonları,
sıcaklıklar ve deniz seviyeleri de dahil olmak üzere gezegenimizi
büyük ölçüde değiştiriyor; bu da daha fazla ısı dalgasına,
kuraklığa, fırtınaya neden oluyor ve orman yangınlarını tetikliyor.
Hal böyleyken iklimsel bir diyet sadece gezegene yardımcı olmakla
kalmıyor, aynı zamanda hastalıkları önleyerek ve hatta tersine
çevirerek sağlığımızı da iyileştiriyor.