Kasım 2 2021

Kötü Bir Dünya için İyi Tasarım: Karbon

tasarim

TASARIMCI VE MİMARLAR KARBONU ATMOSFERDEN UZAKLAŞTIRMAYA YARDIMCI OLABİLİR Mİ?

Ü

nlü tasarım ve mimarlık platformu Dezeen, tasarımcı ve mimarların karbonu atmosferden uzaklaştırmaya nasıl yardımcı olabileceği hakkında özel bir söyleşiye ev sahipliği yaptı. Ana teması “Karbon” olan söyleşi 16 Ekim’de Hollanda Tasarım Haftası kapsamında Eindhoven, Hollanda’da gerçekleşti. Kasım ayında Glasgow’da yapılan COP26 iklim konferansından önce gerçekleştirilen söyleşi, Dezeen’in atmosferik karbonu yakalamanın ve dünya üzerinde kullanmanın yollarını araştıran öncü Karbon Devrimi editoryal serisi kapsamında organize edildi. Biyomateryal araştırmacısı Darshil Shah, C40 Cities’den Hélène Chartier ve tasarımcı Teresa van Dongen’in katıldığı söyleşiyi Dezeen’in kurucusu ve baş editörü Marcus Fairs yönetti.

tasarim

Dezeen’in Kötü Bir Dünya için İyi Tasarım: Karbon söyleşisi karbon tutan malzemeler, net sıfır şehirler ve fosil yakıtlara alternatifler de dâhil olmak üzere iklim değişikliğiyle mücadele yollarını inceledi. Söyleşide küresel karbon emisyonlarının tahmini yüzde 40’ının binalardan ve altyapıdan kaynaklandığının, bunun da küresel ısınmaya katkı sağladığının altı çizildi. Ayrıca şehirlerde düşük karbonlu tasarımlar için neler yapılması gerektiği konusunda fikir alışverişi yapıldı.



tasarim

Düşük karbonlu bir tasarım için...
Tüketime dayalı emisyonlar, bina kullanıcıları tarafından mal ve hizmetlerin tüketimi aracığıyla üretilen emisyonlar olarak biliniyor; ulaşım, gıda, giyim ve diğer mallardan kaynaklanan emisyonları içeriyor. Sürdürülebilir şehircilik ağı C40 Cities’den Hélène Chartier göre, şehir sakinlerini tüketimi azaltmaya teşvik eden gelişmelere imza atmak, düşük karbonlu tasarım için önemli bir sınır… Chartier mimarların, binalarının sebep olduğu karbon ayak izinin ötesine bakmalarını ve bina kullanıcılarının yaşam tarzlarından kaynaklanan emisyonları dikkate almalarını sağlamak için zihniyet değişikliği gerektiğini söyledi ve ekledi: “Yapılan şey bir kutu inşa etmek değil, insanların yaşayacağı bir yer inşa ediyorlar. Tasarım, insanları daha sürdürülebilir bir yaşam sürmeye ve günlük yaşamlarında daha düşük karbonlu seçimler yapmaya teşvik edebilir.”