Mart 2021

Dünyanın en güçlü kadınları

Güçlü Kadınlar

FORBES 2020’YE İMZASINI ATAN KADINLARI LİSTEYE ALDI…

F

orbes tarafından on yedi yıldır düzenlenen “Dünyanın En Güçlü Kadınları” listesi bu yıl da yeni isimler ve güçlü kadınlarla dolu! Aralarında teknoloji alanındaki on iki ismin yanı sıra, on devlet başkanı ve 38 CEO bulunuyor. Ama bu; yaş, milliyet ya da iş tanımına bakmayan bir liste. Bu yıl dikkate alınanlarsa elbette 2020’nin zorluklarını ele alırken benzersiz ve etkili yöntemler kullanan kadınlar. Bu yüzden bu yıl listede yer alan güçlü kadınların çoğu Covid-19’la mücadeleye destek veren, çözüm arayan ya da kitleleri bilinçlendirmek üzerine çalışan isimler. Örneğin 32. sırada bulunan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ülkesinde uyguladığı katı karantina prosedürleri sayesinde birinci ve ikinci virüs dalgasını ortadan kaldırdı. 37. sıradaki Tayvan başkanı Tsai Ing-wen de, “temas izleme” programıyla 23 milyon nüfuslu adada virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı, yedi.


Güçlü Kadınlar

Bu yıl listeye yeni katılan on yedi isim, kadınların toplumlara her yönden liderlik ettiğinin bir kanıtı. Yeni UPS CEO'su Carol Tomé (11.) ve Clorox Başkanı Linda Rendle (87.), Amerikalıları düzende tutan temel hizmetlerin sağlanmasından sorumluyken, CVS Health Yönetici Başkan Yardımcısı ve gelecek dönem CEO'su Karen Lynch (38.) ise eczane devinin geniş Covid-19 test programına liderlik etmesinin yanında 2021'de Covid-19 aşılarının kritik işlemesinden de sorumlu olacak.


Güçlü Kadınlar

Listenin en genci 31 yaşındaki ünlü şarkıcı Taylor Swift... 82. sıradaki Swift’in karantinada yazdığı ve ürettiği şarkılardan oluşan albümü 1 milyon satışla rekor kırdı. En hayırsever ünlülerden biri olan 33 yaşındaki Rihanna (69.) ise, Covid-19 yardım çalışmalarına sekiz milyon doların üzerinde bağışta bulundu. İkilinin hemen ardından 34 yaşında Finlandiya Başbakanı seçilerek “Dünyanın En Genç Başbakanı” unvanını alan Sanna Marin bulunuyor. Marin, Covid-19 ile ilgili bilinçlendirme çalışmalarında sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanmasıyla da takdir görüyor.

Forbes listesinin çoğunluğunun teknolojik zihinler, politika gözleri ve CEO’lardan oluşması, kadınların hangi işi yapıp hangilerini yapamayacağına dair erkek egemen söylemlere birer cevap niteliğinde. Listenin yayımlanmaya başlamasının ikinci yılında (2006) tanıdık iki isim de yerini almıştı. Listeye 100. sıradan giren Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İmre Barmanbek; Petrol Ofisi’nin çoğunluk hisselerinin satın alımını denetlemesi ve elde ettiği başarıyla gözleri üzerine çekmişti. Aynı yıl 65. sıradan listeye giren, Sabancı Holding’i yöneten ilk kadın Güler Sabancı; holdingin işlerini başarıyla yürütmesinin yanı sıra Sabancı Vakfı başkanlığıyla da adından söz ettirmişti. Güler Sabancı bu yıl da 76. sırada yer alıyor.


Güçlü Kadınlar

1. Angela Merkel

  1. Merkel, 2005 yılında Almanya’nın ilk kadın Şansölyesi oldu.
  2. 2021’de şansölye olarak başka bir dönem istemeyeceğini açıkladı.
  3. Ekim 2020’de yapılan bir anket, 14 Avrupa ülkesindeki yetişkinlerin %75’inin Merkel’e bölgedeki diğer liderlerden daha fazla güvendiğini ortaya koydu.
  4. Merkel, Almanya’yı finansal kriz boyunca yönlendirip büyümeye geri döndürdükten sonra bölgenin en büyük ekonomisine liderlik ederek, Avrupa’nın fiili lideri olmaya devam ediyor.

Güçlü Kadınlar

2. Christine Lagarde

  1. Lagarde, 1 Kasım 2019’da Avrupa Merkez Bankası’nın başına geçen ilk kadın oldu.
  2. Şimdi Avrupa para politikasının başı olarak kritik bir sınavla karşı karşıya: Covid-19 salgınının Euro bölgesinde daha fazla hasara yol açmamasını sağlamak.
  3. Lagarde, 2011’den 2019’un ortasına kadar küresel para sisteminin istikrarını sağlamaya çalışan Uluslararası Para Fonu’nu yönetti. Bu pozisyonu elinde tutan ilk kadındı.
  4. 2008 banka çöküşünün 10. yıldönümünde Lagarde, erkek egemen sektördeki “ortak fikre” işaret etti ve cinsiyet reformu çağrısında bulundu.

Güçlü Kadınlar

3. Kamala Haris

  1. Harris, bir Kaliforniya yerlisi; Oakland’da göçmen bir anne-babanın çocuğu olarak dünyaya geldi (annesi Hindistanlı, babası Jamaikalı).
  2. 2010’da, Kaliforniya başsavcısı olarak görev yapan ilk Afrikalı-Amerikalı ve ilk kadın oldu.
  3. 2016’da Amerika Birleşik Devletleri Senatosu’na seçilen ilk Hintli-Amerikalı kadındı.
  4. 7 Kasım 2020’de, Amerikan tarihinde başkan yardımcılığına seçilen ilk kadın oldu.

Güçlü Kadınlar

4. Ursula von der Leyen

  1. Temmuz 2019’da Avrupa Birliği’nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu’nun başkanlığına atandı.
  2. 700 milyondan fazla Avrupalıyı etkileyen mevzuattan sorumlu ve bu rolde görev yapan ilk kadın.
  3. Kabinede geçirdiği son altı yıl boyunca Almanya’nın savunma bakanıydı.
  4. Eylül 2020’de, komisyon üyesi olarak sendikanın ilk oturumunda yaptığı konuşmada, Polonya’daki LGBTQ karşıtı politikalar hakkında konuştu.
Güçlü Kadınlar

5. Melinda Gates

  1. 2000 yılında kurulan ve 40 milyar dolarlık bir vakıf bağışıyla dünyanın en büyük özel hayır kurumu olma özelliğini taşıyan Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın eş başkanı olarak, hayırseverlik alanındaki en güçlü kadın konumunu koruyor.
  2. Eğitim ve yoksulluktan doğum kontrolüne ve sanitasyona kadar karşılaştığı küresel zorlukları çözerek, vakıf stratejisini şekillendirmede giderek daha fazla görünür hale geliyor.
  3. Vakfın tüm insanların sağlıklı ve üretken bir yaşam sürmesine yardımcı olma misyonunun bir parçası olarak, çalışmalarının çoğunu kadın ve genç kızların haklarına adamış durumda.

Listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.