Ocak 2 2021

Ay’a 4G ile bağlanıyoruz

Ayda 4g

TEKNOLOJİNİN SINIRLARI DÜNYA’YI AŞIYOR…

S

on zamanlarda teknolojiyi çok daha sık kullanır olduk. Artan ihtiyaçlar ve geliştirilen uygulamalarla hayatımızın olmazsa olmazı hâline gelen teknolojinin sınırları da artık Dünya’nınkini aşacak duruma geldi.

Onlarca yıldır, sayısız ülke uzaya araçlar gönderdi. Başlarda pek de başarı sağlayamayan bu yolculuklar, gelişen teknoloji ve deneyimler sayesinde günümüzde hedeflerini ıskalamıyor. Bilim dünyası bu günlerde rotasını yeniden Ay’a çevirdi, fakat bu kez keşif değil, teknolojik bir üs kurmak için. Artık, Ay görevlerindeki astronotların mesajlarına cevap verilebilmesi için hiçbir engel yok, zira Nokia, Ay üzerinde 4G ağı kuruyor.


Ayda 4g

52 yıl aradan sonra ilk insanlı yolculuk

Finlandiya merkezli telekomünikasyon şirketi Nokia, yeni bir pazara açıldığını ve Ay’a ilk hücresel ağı kurma ihalesini kazandığını duyurdu. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın Artemis programı kapsamında açtığı 14,1 milyon dolarlık ihaleyi kazanan Nokia, uzaydaki ilk kablosuz geniş bant iletişim sistemi için kuracağı 4G şebekesini, 2022’nin sonlarında hayata geçireceğini açıkladı.


Ayda 4g

Nokia, Intutitive Machines adlı şirketin geliştirdiği uzay aracını kullanarak Ay’a 4G şebekesini indirecek. Böylece şirket, NASA’nın uzun vadeli bir insan varlığı oluşturma planının bir parçası olan Artemis misyonu kapsamında 52 yıl aradan sonra, 2024’te Ay’a yapılacak ilk insanlı yolculuktan önce, Ay’da 4G telefon şebekesi kurmuş olacak. Gelecekte 4G şebekesinin 5G’ye dönüştürülebileceğini söyleyen şirket, kablosuz teknolojinin Ay’da hayati komuta ve kontrol işlevlerine, keşif araçlarının uzaktan kontrolüne ve yüksek çözünürlüklü video akışına izin vereceğini ifade etti. Ayrıca Nokia, Ay yüzeyinde yer alacak kablosuz 4G ağının “ultra kompakt, az güç harcayan, uzayda sertleştirilmiş” bir altyapıya sahip olacağını da belirtti. Ay'daki kablosuz iletişim ağı teknolojisi, aşırı sıcak ve radyasyonla kaplı yüzey özelliklerine dayanacak şekilde özel olarak tasarlanacak. Roket iniş ve kalkışlarında yüzeyde meydana gelecek titreşimlerden de etkilenmeyecek.

NASA yöneticilerinden Jim Bridenstine’ın yaptığı açıklamaya göre asıl hedef, 4G teknolojisinin işlevsel hâle getirilmesinin ardından Ay üzerinde insan varlığını sürdürme amacı ile 2028 yılına kadar bir üs inşa edilmesi. Görünen o ki, heyecan verici bir gelecek bizi bekliyor!