Haziran 2 2022

Japon geleneğinden gelen devasa bambu heykellerin arasında...

Haziran 2

BAMBU SANATI IŞILDIYOR

J

apon sanatçı Tanabe Chikuunsai IV, bambu sanatının sınırlarını zorluyor. Zeminden tavana uzanarak bükülen formlarla, ortamdan beklenen ölçeği çarpıcı bir şekilde kırıyor. Sanatçının yarattığı dramatik ve sürükleyici ortamlar, eserlerinin kaynağı olan bambu ormanlarını çağrıştırıyor. Ünlü bir Japon bambu ustası ailenin dördüncü nesil üyesi olan Tanabe Takeo (d. 1973), bambu dokuma tekniklerini babasından ve büyükbabasından, bu sanatın ruhunu ise annesinden öğrenmiş. 2017 yılında ise kendisine “bambu bulutlarının efendisi” anlamına gelen sanatçı ismi Chikuunsai verilmiş. Japonya’nın yalnızca Kochi bölgesindeki bir dağda yetişen “kaplan bambu” türünü kullandığı yerleştirmeleri ile adından söz ettiren Chikuunsai IV bambuyu büküp yüksek kurulumlar halinde örerek heykellere dönüştürüyor.

Tanabe Chikuunsai IV’ün eserleri aralarında British Museum, Victoria and Albert Museum ve Metropolitan Museum of Art’ın da olduğu 21 müzenin kalıcı koleksiyonunda yer alıyor.

Haziran 2

Eserlerinden biri ise Eskişehir Odunpazarı Modern Müze’de karşımıza çıkıyor. Sanatçının OMM’de gerçekleştirdiği mekâna özel enstalasyonda doğadan ilham alarak dört elementi ve insanı bir araya getirdiği ifade ediliyor. Bu devasa enstalasyonun Chikuunsai IV ve dört kişilik ekibi tarafından 12 günde oluşturulduğu biliniyor.



Haziran 2

Chikuunsai IV son olarak Barselona’daki çalışmasıyla adından söz ettiriyor. Casa Loewe Barselona için 6.000 kaplan bambusundan yaptığı enstalasyon doğal güçler ile Loewe’nin çanta ve kıyafetlerinin akışkan formlarının bir birleşimi niteliği taşıyor. Sanatçı tüm kurulumlarında olduğu gibi, bu eserini de yapıyı desteklemek için bambunun yüksek gerilme gücüne güvenerek, yapıştırıcı kullanmadan yapmış. Bu da şeritlerin daha sonraki bir tarihte sökülüp yeniden kullanılabileceği anlamına geliyor.

Japonlar için bambu, bir materyalden daha fazlası. Aynı zamanda oldukça yenilenebilir bir malzeme. Bambunun güçlü kültürel kökleri ve içsel bir maneviyatı olduğunu söyleyen Chikuunsai IV, bu duyguyu dünyanın bir dört yanında ustaca sergiliyor.