Haziran 2 2022

Haziran 2

YEŞİL DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR

A

kdeniz’in adından en çok söz ettiren destinasyonlardan biri olan İbiza’nın da içinde bulunduğu Balear Adaları gece hayatının başkentinden yeşil turizmin merkezine dönüşmeye hazırlanıyor. Yerel yetkililer, hem ziyaretçi hem de ada sakinleri için daha sürdürülebilir bir geleceğe odaklanmaya kararlı. Ocak 2022’de hükümet, tüm turizm işletmelerinin bir dizi sürdürülebilirlik önlemi uygulamasını gerektiren yeni yasaları onayladı. Bu yeni yasalara göre İbiza, Mallorca, Menorca ve Formentera’yı kapsayan Balear Adaları dünyanın ilk döngüsel destinasyonu olmayı hedefliyor. Bu hedef paylaşım ekonomilerini, yeniden kullanımı ve geri dönüşümü teşvik ederek atık, kirlilik ve iklim değişikliği gibi sorunları ele alan bir turizm modelini içeriyor. Hükümet, yeni sürdürülebilirlik planlarını uygulamak için 55 milyon Euro’luk yatırım planlıyor.

Haziran 2

Bu yeni modelin plaj kulüplerini kapatmayı ve havuz partilerine kısıtlamalar getirmeyi de içerebileceği konuşuluyor. Peki bu durumda gece hayatıyla ünlü İbiza turistler için tüm cazibesini kaybedecek mi? Aslında hayır; sadece cazibe merkezlerinin adı değişecek. Alışılmış parti hayatı yerine, turistlere alternatif eğlence seçenekleri sunulacak: sağlıklı yaşam inzivaları, bisiklet turları, kano gezileri, ekoçiftlikler.



Haziran 2

Yeni sürdürülebilirlik önlemleri neleri kapsayacak?
Beslenme, su kullanımı, atık yönetimi ve temiz enerji Balear Adaları’nın yeni sürdürülebilirlik hedefleri arasında yer alıyor.

Su kullanımı: Artık İbiza’daki turistik mekânların su tüketimlerini ölçmeleri gerekecek. Lavabo, banyo ve duşlara su tasarrufu sağlayan cihazların takılması zorunlu hale getirilecek ve işletmelerden operasyonlarında yağmur suyu kullanımına olanak sağlayan yöntemleri değerlendirmeleri istenecek.

Atık yönetimi: Balear Adaları Atık Yasası, mart ayında yürürlüğe girerek adalarda çeşitli tek kullanımlık plastiklerin satışını ve dağıtımını yasakladı. Turizm işletmelerinin banyolarda tek kullanımlık plastik kullanmaları da yasaklanacak. Kâğıt kullanımının durdurulması ve bunun yerine QR kod ile yönlendirme yapılması da gündemde.

Temiz enerji: Turizm işletmeleri her yıl kuruluş başına 57.600 kg. daha az CO2 salma hedefi doğrultusunda hareket edecek.

Beslenme: Nesli tükenmekte olan türlerin yok edilmesini önlemek için restoranların balık ve deniz ürünlerinin nereden geldiğini takip etmeleri zorunlu kılınacak.