Haziran 2 2022

Yeni bir mimari akım: Meditasyon alanları

Haziran 2

NEFES ALMAK İÇİN...

D

ünya üzerinde 200 ila 500 milyon kişinin meditasyon yaptığı tahmin ediliyor. Bilimsel araştırma, analiz ve görüşlere dayalı bilgiler veren The Good Body sitesine göre ABD’de yetişkinlerin yüzde 14’ünden fazlası en az bir kere meditasyon yapmayı denedi; bu, on yılda üç katı bir artışı işaret ediyor.


Haziran 2

Christie’s Real Estate’e konuşan Mindfulness Web eğitmenlerinden Claire Griffin, “Düzenli olarak farkındalık meditasyonu uygulamak, insanların stresli durumlarda ortaya çıkma eğiliminde olan reaktif duygusal kalıpları, otomatik düşünceleri ve davranışları kendi kendilerine düzenlemelerine yardımcı oluyor,” diyor. Griffin’e göre Farkındalık Temelli Stres Azaltma (MBSR), özünde insanların hayatın zorluklarına karşı dayanıklılığını güçlendiriyor. “Araştırmalar” diye anlatıyor Griffin, “düzenli meditasyon uygulamalarının beyinde yeni sinir yolları oluşturabileceğine işaret ediyor.” Bu, daha az endişelenmek ve keyifli anların farkına daha kolay varabilmek anlamına geliyor. Griffin tüm bunları sağlamak için en önemli anahtarın düzenli olarak meditasyon yapmak olduğunu söylüyor. Zihnin de tıpkı vücut gibi egzersize ihtiyacı var. Düzenli uygulama söz konusu olduğundaysa, akla ilk gelen şey yaşam alanları… Normal şartlar altında meditasyon doğası gereği her yerde yapılabilir. Evde, arabada, kalabalıkta, yalnızlıkta… Ancak doğru ve hatta izole bir alan sizde “özel alan” hissini yaratacak ve düzenli uygulamalarınıza yardımcı olacaktır. Christie’s Real Estate’in haberine göre mimarlar bu özel alan için her geçen gün daha fazla talep alıyor. Şimdi meditasyon alanlı özel tasarımlara biraz daha yakından bakalım.

Haziran 2

Feldman Architecture tarafından Kaliforniya’da bir aile evine eklenen Atherton Pavilions buna bir örnek. Feldman’dan Anjali Iyer’ın anlattığına göre mücevher kutusu gibi parıldayan bu alanın iki farklı işlevi var: biri açık mutfak ve yemek alanı, diğeri ise meditasyon veya egzersiz odası. Sekoya ağaçlarından oluşan peyzajın ortasına yerleştirilen bölümler, camdan oluşuyor. Bir başka deyişle, hem doğanın içinde hem doğayla uyumla hem de ses banyosu yapma imkânı sağlayan alanlar yaratılmış.


Haziran 2

Doğayı arka plana alan bir diğer proje ise Land Morphology’den Hidden Cove. Ev, Seattle merkezli uygulamanın müdürü ve sahibi Richard Hartlage’e göre birçok yönden bir meditasyon bahçesi. “Müşteriler sakin ve hoş bir yer istiyorlardı,” diye anlatan Hartlage evin odak noktasının ağaç olduğunu söylüyor; “kalbinde güzellik olan bir ağaç.” Ve meditasyon alanı kurarken sade ve güçlü bir odak noktasının gerekliliğinin altını çiziyor. Böylece sizi çevreleyen alanda dikkatinizi dağıtmadan tek bir şeye odaklanabilirsiniz.

Haziran 2

Wallsauce.com’un iç mekân yazarı Amy Stansfield de aynı fikirde: “Alanınızı dağınıklıktan uzak tutmak iyi bir fikir, böylece rasgele nesneler dikkatinizi dağıtmaz.” Bununla birlikte renk düzenini nötr tutmanın gerekliliğine de dikkat çeken Stansfield, eğer ortamda doğa yoksa duvarlarda kuş ya da bitki gibi motiflerin kullanılmasının da faydalı olacağını anlatıyor.

Deneyime teşvik eden tasarımlar, kendimize ayırdığımız vaktin kalitesini artıran evler, lüksün başka bir adı olacağa benziyor.