Nisan 2 2024

Lüks emlak piyasalarında “sessiz lüks” trendi

Nisan

MİNİMALİZME RUH GETİREN YENİ ANLAYIŞ

E

mlak dünyası, her geçen gün yeni trendler ve tercihlerle şekilleniyor. Günümüzde lüks kavramı da gözle görülür bir evrim geçiriyor. Artık lüks tanımı sadece pahalı mobilyalar ve gösterişli detaylarla değil, aynı zamanda minimalist, abartısız ve zarif yaşam alanlarıyla da özdeşleştiriliyor.

Aslında abartısız zarafetin moda karşılığını bir süredir konuşuyoruz. Bugünse konumuz evlerimiz… Sessiz lüks, modada büyük ve bağıran logolardan uzaklaşmak anlamına gelirken, iç tasarımda ahşap, mermer ve taş gibi yüksek kaliteli doğal malzemeler ile nötr ve sessiz tonları kullanmakla eş anlamlı.

Nisan

Christie’s International Real Estate AKG Başkanı ve CEO’su Aaron Kirman, alıcıların organik malzemelere ve mat mermer gibi daha ince yüzeylere yöneldiğini belirtiyor. Daha az daha çoktur konsepti aynı zamanda lüks mülklerin artık yalnızca geniş boyutlarla tanımlanmadığı anlamına geliyor. Kirman, “Yıllar önce, önemli bir servete sahip insanlar 50.000 metrekarelik evler istiyordu. Şimdi ise 12.000 metrekarede çok rahat yaşıyorlar,” diyor.

İşin uzmanlarına göre bu yeni bir moda değil, aksine kalıcı bir anlayış. Zira lüks sevenler gösterişten uzak ve rafine olanı çoktan kabullenmiş durumda. Gerçek lüks zarif, modern ve yaratıcı ama kesinlikle gürültüden uzak olmalı.

Nisan

Peki bunu sağlamak için neler yapmalı? Söz konusu ev olduğunda ilk olarak kullanılan malzemeler ön plana çıkıyor. Sessiz lüks her ne kadar minimalizme benzetilse de ondan bir farkı var: deneyim yaratmak. Yıllar boyunca eskimeyecek iyi bir halı, doğal lifler kullanılarak üretilmiş ev tekstilleri gibi… Elbette renkler malzemeyle uyumu tamamlayacak ikinci adım. Uzmanlar adaçayı yeşili ve yumuşak mavi gibi doğadan ilham alan renkleri bej ve taba gibi sıcak nötrlerle tamamlamanızı öneriyor. Dış cephelerde ise biraz daha cesur olabilir, siyah veya bronz dış cephe kaplamalarıyla kaliteli bir kontrast yaratabilirsiniz.



Nisan

Kullandığınız yöntem her ne olursa olsun bu akımın gerçek özü inceliklerde yatıyor. Deneyimi çağrıştırmasının sebeplerinden biri de bu. Örneğin ev sahipleri için özel anlamı olan değerli aile yadigârlarının modern öğelerle kurduğu birliktelikler de sessiz lüksün tanımına giriyor. Sessiz lüksün olmazsa olmazları ise zarif hatlar, titiz işçiliğe sahip günlük kullanılabilecek eşyalar. Birinci sınıf yemek takımları gibi... Bunlar, estetik açıdan hoş bir ortam sağlarken sessiz lükse zahmetsizce uyum sağlayan parçalar.

Sessiz lüks trendi estetik, işlevsellik ve iç huzurun minimalist ve zarif yaşam alanlarında bir araya geldiği bir evren sunuyor. Her detayın özenle seçildiği, karmaşadan uzak, ferah ve sade mekânlar, sadece yaşam alanlarını değil, aynı zamanda ruhu da besleyen bir ortam yaratıyor.