Web sitemizde çerezler ve benzeri izleme teknolojileri kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için Çerez Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz. Çerezlerin ve benzeri izleme teknolojilerinin pazarlama/reklam faaliyetleri, sitemizin daha işlevsel kılınması ve kişiselleştirilme amaçlarıyla kullanımına onay verebilir veya ‘’Tercihler’’ butonu ile çerezleri yönetebilirsiniz.
Ağustos 2 2025
Dünyanın en iyi restoranları açıklandı!
GASTRONOMİNİN GELECEĞİ BU MUTFAKLARDA...
ir restoranın hikâyesi bazen menüsünde değil, mutfağın ardındaki vizyonda başlar. The World’s 50 Best Restaurants listesi, işte bu vizyonu yakalayan yerleri onurlandırıyor. 2002’den bu yana her yıl, 27 bölgeden seçilen 1000’den fazla gastronomi uzmanı (şefler, yemek yazarları, eleştirmenler) son 18 ayda deneyimledikleri restoranlara oy veriyor. Sonuç, yalnızca bir sıralama değil; dünya mutfağının nabzını tutan kültürel bir panorama. Bu yılın listesi Torino’da açıklandı. Yaratıcılığın, yerel mirasın ve global bakışın buluştuğu mutfaklar sahneye çıktı. Gelelim listenin detaylarına…
Zirvede Peru’nun Lima kentinden Maido var. Nikkei mutfağının en yaratıcı temsilcilerinden biri olan Maido, Peru malzemelerini Japon teknikleriyle harmanlayarak kendine has bir gastronomi dili kurmuş. Şef Mitsuharu Tsumura’nın imzası olan bu mutfak, yalnızca lezzet değil; kültürel bir köprü sunuyor. Uzmanlara göre 2024’te 5. sıradayken bu yıl zirveye çıkması tesadüf değil.
İkinci sırada İspanya’nın Atxondo kasabasındaki Asador Etxebarri bulunuyor. Ateşin ve kömürün dilini bilen nadir mutfaklardan biri olan bu restoran, şef Victor Arguinzoniz’in ellerinde en basit malzemeyi bile odun ateşinde pişirerek katmanlı bir tada dönüştürüyor. Bu yılın en iyi sommelier’si ödülünü kazanan Mohamed Benabdallah, şarap eşleşmelerinde aynı sadelik ve derinliği sürdürüyor.
Meksika’nın başkenti Mexico City’den Quintonil, üçüncü sırada yer alıyor. Şef Jorge Vallejo’nun mutfağı, ülkenin biyoçeşitliliğini modern tekniklerle sahneye taşıyor. Yabani otlardan tropik meyvelere uzanan menü, Meksika’nın gastronomik çeşitliliğini çağdaş bir ritimle anlatıyor.
Dördüncü sırada İspanya’dan DiverXO var. Şef Dabiz Muñoz, Madrid’in en sıra dışı mutfağını yönetiyor; teatral sunumları ve sınır tanımayan yaratıcı kombinasyonlarıyla İspanyol mutfağının geleneksel sınırlarını yeniden çiziyor.
Beşinci sırayı ise Danimarka’nın başkenti Kopenhag’daki Alchemist alıyor. Şef Rasmus Munk’un mutfağı, tabaktan taşan bir deneyim. Sanat, bilim ve aktivizmin kesiştiği 50’ye yakın “impression”dan oluşan menüsüyle, gastronomiyi çok duyulu bir sahne performansına dönüştürüyor.
World’s 50 Best Restaurants listesi yalnızca nerede yemek yenileceğini söylemiyor; mutfakların nasıl hikâye anlattığını, şeflerin hangi sorulara cevap aradığını da gösteriyor. 2025’in seçkisi, gastronominin geleceğinde coğrafya, kültür ve yaratıcılığın ne kadar sıkı örüldüğünü bir kez daha hatırlatıyor.