Ağustos-2 2020

Her evin kendi sesi olsun diye...

Akustik

YENİ SİSTEMLERLE SES YA DA SESSİZLİK SİZİN TERCİHİNİZ.

Y

aşam alanlarının akustiği önemlidir. Sesin evin içindeki dağılımı ya da emilimi yaşam kalitesini değiştirebilir. Hatta belki hayattan keyif almanın seviyesini bile... Bununla birlikte her şey, nasıl bir ev istediğinize göre de değişir. Belki sesin iyi dağılmasını değil iyi yalıtılmasını istiyorsunuzdur.
Evden çalışma giderek yaygınlaşıyor. Durum böyle olunca insanların kendi işiyle ya da meşguliyetiyle rahatsız edilmeden baş başa kalmasının önemi de arttı.
Neyse ki hem teknoloji hem de tasarım durmadan gelişiyor. 1987’de kurulmuş Avustralyalı iç kaplama şirketi Woven Image, bu iki unsuru bir arada kullanmayı başaran firmalardan biri. Onları diğerlerinden ayıran şeyse Michael Young ve Akira Isogawa gibi dünyaca tanınmış birçok sanatçı ve tasarımcıyla beraber çalışmaları. Ama her şeyden önce bildikleri bir şey var, teknoloji de tasarım da sürekli evrim hâlinde ve özellikle endüstriyel bir ürün yapıyorsanız bunu güce çevirmelisiniz. Woven Image’ın ilhamı tam olarak buradan geliyor; özellikle söz konusu ses yalıtımı olduğunda, her yıl yenilenen koleksiyonları ve özel tasarımlarıyla kendilerinden söz ettirmeyi başarıyorlar.


Akustik

Geçen yıl Michael Young tasarımlı algoritmalar temasıyla “Muse” serisini piyasaya çıkaran firma, bu yıl bambaşka bir konseptle karşımızda. Japon tasarımından ilham alan sakin, minimal ve modern bir seri “Zen” ve “Ion”. Zen duvar panelleri, Japon zen bahçelerinin çizgilerine, kıvrımlarına ve yivlerine bir gönderme aslında. Tasarımlara biraz bakmanın yaşattığı his, adının neden “Zen” olduğunu anlamanızı sağlıyor hemen. Kıvrımlı yüzey detaylı Zen panelleriyle, evinizde oluşturmak istediğiniz alanı kaplayabilir, tasarım zevkinize göre koyu ya da açık renk alternatiflerinden seçebilirsiniz. Krem ya da akik gibi açık tonlardan çivit mavisi ya da koyu yeşile kadar oldukça geniş bir renk seçeneği sizi bekliyor. Diğer taraftan Ion, daha eklektik bir tasarıma hatta markanın tanımladığı şekilde “asimetrik kristal” formlara sahip. Yüzeydeki açılar, ışık oyunlarına izin vererek yarattığı gölge ve desenlerle origami modellerini andırıyor. Tıpkı Zen panellerinde olduğu gibi burada da birçok renk seçeneği bulunuyor. Ion yapısı sayesinde duvarlarda üç boyutlu etki de yaratıyor. Dilerseniz aynı alanda farklı renk tonları kullanarak bu etkiyi daha da artırmanız mümkün.


Akustik

Biraz daha ses?

Diyelim ki sessizlikten ziyade “kaliteli” sesi tercih ediyorsunuz. İşte o zaman alternatif yelpazesi hızla açılıyor. Ama yine de en iyi dengeyi sağlamak için çalışanlar da yok değil. Yani hem iyi sese hem de özel alana sahip olma fikri kulağa hiç de fena gelmiyor. Örneğin, hiç şüphesiz dünyanın en iyi ses sistemi ve hoparlör markalarından olan Bang&Olufsen’in Beosound Shape tasarımı gibi. 2017 Milano Tasarım Haftası’nda görücüye çıkan Beosound Shape; ses, akustik ve dizayn anlayışına yeni bir tat getirmişti. Bal peteği şeklindeki tasarımı duvarda modern sanat görünümü verirken, ses perdeleme özelliğiyle müziğin keyfini yalnızca sizin çıkarmanızı sağlayacak şekilde dizayn edilmiş. Farklı renk alternatifleri de bulunan altıgen şeklindeki hoparlörler, farklı formlarda yerleştirilebiliyor. Bang&Olufsen internet sitesinde; nasıl bir tasarım istediğinize karar vermeniz için, yaklaşık 20 farklı desen üzerinde oynayabileceğiniz; farklı yerleşim ve renklerle kombinleyerek duvardaki duruşunu hayal etmenizi sağlayan bir sistem de kurmuş. Üstelik burada, seçtiğiniz tasarıma göre hangi ses tercihlerini yapmanız gerektiğine dair önerilerde de bulunuyor. Ayrıca tüm kablosuz Bang&Olufsen hoparlörlerini wi-fi üzerinden birbirine bağlayabiliyor hem tasarım hem de akustik açısından evinizde gerçek bir orkestra deneyimi yaşayabiliyorsunuz.


Akustik

Harman Kardon – Citation

Yalnızca bir oda değil, evin her yerine dağıtabileceğiniz hem tasarımın hem de sesin mükemmel yayılımını sağlayacak bir sistem Citation. İskandinav tasarım markası Harman Kardon, bu seriyle dilerseniz aynı anda tüm mekânları tek bir sesle doldurabileceğiniz ya da dilerseniz ayrı ayrı kullanabileceğiniz bir harmoniye imza atıyor. Her biri zarif ve Harman Kardon minimalliğinin altını çizen tasarımıyla on bir parçadan oluşan mini bir ev sistemi.


Akustik

Devialet - Phantom Reactor 600

Devialet, Phantom serisini ilk duyurduğu 2015 yılından bu yana lüks hoparlör markaları arasında yükselişe geçti. Kusursuz ses kalitesinin yanı sıra dikkat çekici tasarımıyla da hem göze hem kulağa hitap eden Phantom Reactor’ın tasarımı, 22 ayar altın kaplama Phantom Gold düşünüldüğünde ise daha mütevazı.


Akustik

Naim - Mu-so Qb 2nd Generation

Naim Mu-so Qb hoparlör tek parça ile elde edebileceğiniz en iyi ses sistemlerinden biri. Ödüllü Mu-so serisinin son tasarımı, bilinen ses kalitesinin yanı sıra dijital uyum konusunda da neredeyse hiçbir açık kapı bırakmayacak eklentilerle güncellenmiş. Chromcast, airplay ya da bluetooth… Size neyle bağlanacağınıza karar verip sesin ve şık tasarımın keyfini çıkarmak kalıyor.


Akustik

Meridian - Special Edition DSP8000

Sayısız tasarım ve teknoloji ödülü sahibi Meridian, Jaguar’la yaptığı anlaşmanın ardından bir lüks statüsüne daha imzasını atmış oldu. “Loudspeaker” denince gözler o heybetli hoparlörleri arasa da, serinin son modeli Special Edition DSP8000, nefes kesici bir performans vadediyor.