Ağustos-2 2020

Instagram seyyahları

Seyahat

DÜNYA ARTIK ONLARIN KAMERASININ VE HATTA TELEFONUNUN UCUNDA...

D

önemler değiştikçe alışkanlıklar da değişiyor. Yüzyıllar öncesinin seyyahlık anlayışı da buna dahil. Her ne kadar onların izinden gitmek, hâli hazırda keşfedilmemiş olanı keşfetmek her şeyin özünü oluşturuyor olsa da, günümüzde amaç biraz daha fazla paylaşmak, daha fazla insana ulaşmak… Her şeye rağmen bunu hakkıyla yapanlar hatta bunu meslek hâline getirenler de yok değil.

Yaklaşık on yıl önce bir fotoğraf paylaşım platformu olarak kurulan Instagram, bugün onlarca farklı sektöre hizmet ediyor. Markaların reklamlarını “fenomenler” vasıtasıyla yaptığı, dilimize “influencer” diye bir kavramı getiren Instagram’da, gezi içerikleri de azımsanmayacak kadar fazla. Yalnızca güzel fotoğraflar eşliğinde oturduğumuz yerden gezmek, farklı ülkelerin hiç bilmediğiniz noktalarını görmek ya da sadece fikir almak için bile olsa, takip edebileceğiniz Instagram hesapları var. İşte onlardan birkaçı...


Seyahat

Amerika’nın kendine has otelleri

@aprettycoolhoteltour
Amerika’nın otelleri arasından keşfedilmemiş cevherleri bulup çıkaran hesap. YouTube serisi olarak başladığı macerasına, Instagram üzerinden profesyonel çekimlerle devam ediyor. Aslen film yapımcısı olan Margaret ve Corey Bienert, paylaştıkları her otelde bizzat kalıyor ve konakladıkları yerin kendine has tüm özelliklerini fotoğraflamayı ihmal etmiyor.


Seyahat

Dünyaya havadan bakmak

@tommy.clarke
Profesyonel fotoğrafçı Tommy Clarke, İngiliz kıyılarında büyümüş. Onun takıntısı, “su ve karanın ilişkisi” ve insanların bu ikilemdeki yeri. Hemen hemen tüm fotoğraflarını helikopterden çekiyor ve görüntüleri kuşbakışı olarak kadraja yerleştiriyor. Plajlar, koylar ve insanlar… Dünyaya biraz yukarıdan bakmanın etkisi onun kadrajında adeta bir sanat eserine dönüşüyor.


Seyahat

Terk edilmiş güzellikler

@itsabandoned
“Terk Edilmiş Güzel Mekânlar” (Beautiful Abandoned Places) yaklaşık 200 fotoğrafçının bir araya gelmesiyle kurulmuş bir platform. Sanattan mimariye her türlü detayı görebileceğiniz hesap, adından da anlaşıldığı gibi insanların terk ettiği mekânları konsept ediniyor. İnsanlar gidince geride kalan yapılara neler oluyor? Sorunun cevabını aklınıza gelmeyecek detaylarıyla @itsabandoned hesabında bulabilirsiniz.


Seyahat

Akdeniz’de sonsuz yaz

@seeladanse
Hiç bitmeyen bir yazın hayaliyle yaşayanlar için takip edilesi bir hesap. Cristina Mengual, Akdeniz kıyılarında dolaşarak seyahat fotoğrafçılığı anlayışını denizle birleştiriyor. Hemen her karesinin bir ucundan görünen deniz, Akdeniz’in muhteşem doğası, keşfedilmemiş koylar, kalınacak yerler önerileri birleşince gerçekten bitmeyen bir yaz atmosferiyle karşılaşıyorsunuz.


Seyahat

Dünyanın tüm renkleri bir arada

@voyageursdumonde
Güliver’in Gezileri’nin bir Instagram hesabı olsaydı kesinlikle bu olurdu. Dünyanın dört bir yanından şaşırtacak derecedeki güzellikte manzaralar ve detaylar… Vermont’un sonbahar ağaçlarından Varanasi’nin balıkçılarına… Dünyanın tüm renklerini bir arada görmek için takip edilmesi gereken bir hesap.


Seyahat

Bazıları detay sever

@somewhereiwouldliketolive
İç mekân tasarımcısı ve fotoğrafçı Katty Schiebeck ve Ruben Ortiz sosyal medya maceralarına bundan on yıl önce bir blog olarak başlamış. Kendilerini “define avcısı” olarak tanımlayan çiftin paylaştıkları, insanda “böyle yerler var mıymış?” duygusu yaratıyor. Özellikle seyahatleri sırasında karşılaştıkları mimari tasarımların detaylarını sanatsal bir bakışla fotoğraflamaları takipçilerinin en sevdiği şeylerden.

Ve bizim seyyahlar


Seyahat

Rotasız Seyyah

@rotasizseyyah
Mehmet Genç, beyaz yakalı hayatından vazgeçip kendine başka bir yol çizenlerden. Yıllar önce blogger bir gezgin olarak başladığı yeni kariyerini “Rotasız Seyyah” adıyla gerçekleştirmiş. Bin günde dünya yolculuğu yapıp bunu Instagram’dan paylaşarak takipçilerine kendisiyle birlikte dünyayı görme fırsatı vermiş. Genç’in gezilerini ve başına gelenleri anlattığı iki de kitabı bulunuyor.


Seyahat

Bir kültürü öğrenmek...

@bayaiyi
En sevilen seyyah çiftlerden Oylum ve Onur. Yaklaşık on yıldır dünya üzerinde gitmedikleri görmedikleri yer kalmadı desek yalan olmaz. Onların gezi anlayışı yalnızca görsellik değil aynı zamanda yeni kültürleri öğrenmek ve hayat tarzlarını denemeyi de içeriyor. Paylaştıkları fotoğraflar ve kullandıkları filtrelerin de onları Instagram fenomenleri arasında farklı bir noktaya yerleştirdiği kesin.


Seyahat

Yedi kıtadan...

@barkinozdemir
Dünyayı gezmeyi aklına 22 yaşında koyan Barkın Özdemir tecrübelerini Instagram’da paylaşanlardan. Antarktika ile yedi kıtayı görme planını tamamlayan Özdemir, “eğlenceyi nerede yakalayabilirim” sorusunun da cevabını arıyor. Dünyanın en büyük okul olduğunu düşünen Barkın, bu yıl içinde Antarktika günlüklerini paylaşacağı bir kitap hazırlığında.


Seyahat

Görsel öykü anlatıcısı

@mucahitmuglu
Doğa fotoğrafçısı Mücahit Muğlu, zamanının çoğunu gezdiği yerleri belgeleyerek geçiriyor. Instagram’da geniş bir takipçi kitlesine sahip Muğlu’nun çektiği kareler adeta takvim yaprakları gibi… Yalnızca lüks oteller değil doğanın kalbinde uyumayı ve sabahın ilk ışıklarıyla fotoğraf çekmeyi de seviyor.


Seyahat

Arabayla tek başına.

@cenkdemirguc
Geçen yıl özel tasarım bir arazi aracıyla İstanbul’dan İzlanda’ya yaptığı yolculukla dikkatleri üzerine çeken Cenk Demirgüç fotoğraflarıyla beğeni kazanmaya devam ediyor. Aslen fotoğrafçı olan Demirgüç, bir hayali gerçekleştirmek üzere çıktığı bu uzun yolculuğu video ve fotoğraflar eşliğinde anlatıyor. Ve elbette gezmeye devam ediyor.