Agustos 2021

Ev detoksu zamanı!

detox

SAĞLIKLI EVLER IÇIN...

W

ashington merkezi Environmental Working Group’a göre günlük hayatta kullandığımız temizleyiciler, güzellik ürünleri ve ev eşyaları zararlı kimyasal maddeler içerebiliyor. Bu katkı maddeleri astım, üreme sorunları, alerjik reaksiyonlar, baş ağrısı gibi çeşitli sağlık sıkıntılarıyla ilişkilendirilmiş durumda. Peki bu duruma nasıl bir çözüm bulabiliriz? Cevap, aslında hepimizin yakından tanıdığı bir kavramda saklı: Detoks.
Ancak bu defa detoksu yeşil meyve sularıyla bedenimiz için değil, evlerimiz için yapacağız. Yaşam alanlarımızı bir günde tüm kimyasallardan tamamen arındırmak mümkün olmasa da, sağlıklı bir yaşam alanı oluşturma yolunda bugünden yapabileceğimiz birkaç değişiklik var.

detox

Doğal temizlik ürünlerini tercih edin
Spreylerden deterjan ve solüsyonlara kadar evlerimizde kullandığımız temizlik ürünleri kimyasal içerikleriyle sağlığımız için zarar teşkil ediyor. Çamaşır sodası, boraks, sirke, karbonat, kastil sabunu gibi doğal malzemelerle kendi temizlik ürünlerinizi hazırlayabilir ya da ekolojik sertifikalı yeşil ürünleri satın alabilirsiniz. Biberiye, karanfil, kekik, lavanta ve çay ağacı yağı gibi uçucu yağlarda temizlik yaparken size yardımcı olacak doğal ürünler arasında. Bu doğal yağları temizlik suyuna birkaç damla atarak kullanabilirsiniz. Bunu dışında bu yağlarla oda kokusu hazırlayabilir, hatta kendi antibakteriyel sabununuzu bile yapabilirsiniz. Ancak her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmayın ve uçucu yağları 10 damladan fazla kullanmayın.

Evinize temiz havanın girmesine izin verin
Detox Your Home kitabının yazarı Christine Dimmick, bizi evlerimizdeki hava kalitesine dikkat etmemiz gerektiği konusunda uyarıyor ve çoğu insanın en fazla toksini evlerden aldığının farkında olmadığını söylüyor. Evdeki havayı temizlemenin en iyi ve en basit yolu pencereleri açıp evinizi sabah ve akşam iyice havalandırmak... Taşınabilir bir hava temizleyiciye yatırım yapmak ve HVAC filtrelerinizin düzenli olarak değiştirilmesini sağlamak da işinize yarayacak çözümler arasında.



detox

Evinizi yeşillendirin
Bitkileri sadece evdeki bir dekorasyon objesi olarak düşünmeyin. Benzen, amonyak ve formaldehit gibi zararlı kimyasalları havadan temizleme yeteneğine sahip olan bitkiler var. Hem eviniz güzelleşsin hem de havanız temizlensin istiyorsanız kurdele çiçeği, bambu, paşa kılıcı, aşk merdiveni gibi bitkileri tercih edebilirsiniz.

Fazlalıklardan kurtulun
Hepimizin dolabında giymediği kıyafetler; mutfakta, salonda ya da yatak odasında hiç kullanmadığı eşyalar olabilir. Siz de bu durumdan mustaripseniz ancak bir türlü harekete geçemiyorsanız, sadece bir-iki gününüzü evdeki fazlalıkları elemeye ayırmanızı öneriyoruz. Örneğin kıyafet dolabınızı gözden geçirin, size artık küçük gelen ya da giymeyi düşünmediğiniz giysileri ayırıp ihtiyaç sahiplerine dağıtın. Mutfak dolaplarında fazla yer teşkil eden eşyaları, salonda işinize yaramayan objeleri toplayıp bir yere bağışlayın ya da yine ihtiyaç sahiplerine verin. Ne kadar hafiflediğinize siz de şaşıracaksınız çünkü “az çoktur.”