Aralık 2 2021

Sürdürülebilir terlik modası

moda-terlik

HEM DIŞARIDA HEM EVDE RAHATLIK

S

ürdürülebilir marka Rothy’s, Meghan Markle ve Katie Holmes gibi ünlülerin çok sevdiği ultra rahat ayakkabılarla tanınıyor. Bu kadar çok sevilmesinin en önemli nedeni gezegeni ve insanları öncelik listesinin ilk sırasına koyan bir marka olması. Tasarımlarda kullanılan her malzeme üretim aşamasında dikkatle değerlendiriliyor.

moda-terlik

Rothy’s plastik şişeleri çöplüklerden ayırıyor ve artık markanın imzası sayılan ipliklere dönüştürüyor; daha sonra bunları ayakkabı, çanta ve aksesuar gibi dayanıklı, yıkanabilir ve sürdürülebilir stiller haline getiriyor. Ayakkabıların iç tabanının altındaki yeşil kısım ve sandaletlerin tabanları için yosun bazlı bir köpük kullanılıyor. Su yollarından zararlı alglerin toplanması deniz ekosistemlerinin dengede kalmasına yardımcı olurken, ekstra sağlam ayakkabılar ortaya çıkarıyor. Kadın ürünleri %26 doğal mineral içeren çevre dostu kauçuk dış tabanlara sahip. Erkek ayakkabılarında ise dış tabanlar bu malzemenin %23’ünü içeriyor. Diğer taraftan marka, merinos yününü doğanın mükemmel bir malzemesi olarak görüyor ve bu sayede yumuşak, yenilenebilir ürünler tasarlıyor. %95 tüketici sonrası geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen kutular, kendi başlarına gönderilebilecek kadar güçlü olarak tanımlanıyor. Marka ayrıca %100 geri dönüştürülebilir karton ekler kullanıyor ve kutuları geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış mavi bir kurdele ile kapatıyor



moda-terlik

Sürdürülebilirliği felsefe haline getiren Rothy’s şimdi de piyasaya yeni sürdüğü ilk kadın terliği Merinos ile gündemde. Sherpa astarı ve geri dönüştürülmüş su şişelerinden yapılan iplerle örülmüş tabanlıkları ile soğuk havalar düşünülerek üretilen Merinos, alıştığımız ev terliklerinden farklı. Hem iç hem de dış mekânlarda kullanıma uygun olduğu için evde dolaşırken, köpeğinizi gezdirmeye çıkarken veya markete giderken sorunsuz bir geçiş sağlıyor. Tüm Rothy’s ayakkabıları gibi, bu terlik de makinede yıkanabildiği için bu geçişlerde hijyen sorun olmuyor.

moda-terlik

Moda sektöründe artık şıklık kadar sürdürülebilirliğinin de önemsendiğini kanıtlayan pek çok marka var. Çevre dostu uygulamalar gezegenin sağlığı konusunda hassasiyet gösteren tüketicilerin satın alma kriterleri arasında. Bu yüzden de günümüzün moda dünyasında Rothy’s gibi üretimini sürdürülebilir aşamalardan geçiren markaların yıldızı daha da parlıyor.

Sürdürülebilirlik akımının moda dünyası özelinde neden bu kadar önemli olduğunu anlamak için Yapı Kredi Sürdürülebilirlik Sohbetleri’nin beşinci oturumunu takip etmenizi öneririz. Yekta Kopan moderatörlüğünde sunulan Yapı Kredi Sürdürülebilirlik Sohbetleri’nin konuğu tasarımcı Mehtap Elaidi tüm sürece bütünsel olarak bakmamız gerektiğini hatırlatıyor. Ona göre artık modanın sezonluk, hızlıca değişebilen ürünlerden ziyade birçok elementin içinde barındırıldığı bir sektör olduğunu hatırlamak zorundayız. Bunların içinde üretim ya da çalışma şartları, kadın-erkek ücret eşitsizliğinden kullanılan malzemelerin içeriklerine ve lokal malzeme kullanımına kadar pek çok etken var. Elaidi’ye göre tasarımda sürdürülebilirliğin temeli artık kalıcı ve zamansız ögeler üzerine yoğunlaşmaktan geçiyor.