Mart 2 2021

Manzaralarıyla göz zevkinizi besleyecek, dünyanın en yüksek gökdelenleri

Gökdelenler

ŞİMDİLİK DÜNYANIN EN YÜKSEK BİNALARI ONLAR…

D

ünya, gökdelenlerle ilk defa Chicago’da yükselen on katlı sigorta binasıyla tanıştı. Yapımı 1885’te tamamlanan Home Insurance binası, 42 metrelik uzunluğuyla göğe doğru yükselen ilk yapıydı. O dönem için gerçek bir gökdelen olsa da, 1930’da 77 katlı Chrysler binası bugünün tanımına en yakın gökdelen olacaktı.

Gökdelenler uzunca bir süre, büyük kuruluşların ya da ticaret merkezlerinin yer ihtiyacını karşıladı. Ama nüfus, gelişen teknoloji, artan kişisel ihtiyaçlar ve elbette ilerleyen lüks anlayışı gökdelenlere bakışı da değiştirdi. Artık onlar paranın satın alabildiği “en yüksek” yaşam standartları. Dünya çapında popülaritesi artan, bu şaşırtıcı derecede yüksek mühendislik başarılarının önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor. Dünyanın –şimdilik– en yüksek gökdelenlerine yakından bakalım.


gokdelenler

Central Park Tower, New York

Yükseklik: 472 metre

Tamamlanma yılı: 2020


Resmi olarak dünyanın en yüksek konut binası olan Central Park Tower, aynı zamanda New York City’de bulunan One World Trade Center’ın ardından şehrin en yüksek ikinci yapısı. Bu yüzden de konuklarına 360 derecelik engelsiz, uçsuz bucaksız bir manzara sağlıyor. Billionaire’s Row (milyarderler sırası) olarak bilinen fahiş fiyatlı mülklerin yer aldığı bir şerit üzerinde bulunan kule, toplamda değeri 4 milyar dolar olarak tahmin edilen 179 daireden oluşuyor. Bu da onu tüm özelliklerinin yanı sıra, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en pahalı apartman projesi yapıyor.


gokdelenler

Steinway Tower, New York

Yükseklik: 435 metre

Tamamlanma yılı: 2020

En yüksek ikinci konut gökdeleni için ilkinden fazla uzaklaşmamıza gerek yok: Central Park Tower’ın Billionaire’s Row’daki komşusu. Steinway Tower olarak da bilinen bina, 18 metre genişliği nedeniyle ince yapısıyla da öne çıkıyor. Central Park’ın merkezine mükemmel bir şekilde konumlanan binada, şu an her birinin değeri 66 milyon dolar olan iki adet 7,130 metrekarelik çatı katı dairesi bulunuyor.


gokdelenler

432 Park Avenue, New York

Yükseklik: 425,5 metre

Tamamlanma yılı: 2015

Uzun zaman önce 432 Park Avenue dünyanın en yüksek konut binasıydı ve beş yıl boyunca da bu unvanı elinde tutmayı başardı. Şimdi üçüncü sırada olsa da çekiciliğini hâlâ koruyor.

hâlâ diğerlerinden daha az çarpıcı değil. Rafael Viñoly tarafından tasarlanan bina, her iki yanını yaklaşık üçer metre çevreleyen pencerelere sahip. Diğerlerine göre ekonominin daha iyi olduğu zamanlarda tasarlanan binanın 96. katındaki çatı katı, 2016’da 86.77 milyon dolar ediyordu.


gokdelenler

Princess Tower, Dubai

Yükseklik: 413 metre

Tamamlanma yılı: 2012

2012-2015 yılları arasında dünyanın en yüksek konut gökdeleni unvanını taşıyan Princess Tower, Dubai Marina’nın merkezinde yer alıyor. Gökdeleni diğer konut yapılarından ayıran en önemli özelliklerden biri, tek odalı dairelerden beş yatak odalı dev dublekslere kadar çok çeşitli daire yapılarına sahip olması. 763 daireli gökdelenin ışıltılı manzarasından daha fazla keyif almak isteyenler için, 97. kata özel olarak bir gözlem “güvertesi” konumlandırılmış.


gokdelenler

23 Marina, Dubai

Yükseklik: 392 metre

Tamamlanma yılı: 2012

Komşusu Princess Tower’ın tamamlanmasından önce 23 Marina, dünyanın en yüksek konut gökdeleni olma özelliğini taşıyordu. 88 kata yayılan 289 dairenin sakinleri Dubai siluetinin ve yapay ada Palm Jumeirah manzarasının keyfini çıkarabilir. Çarpıcı gökdelenlerle dolu bir şehirde yer almasına rağmen bina, sekizgen yapısı ve üçgen kuleleriyle benzersiz bir planla kendini öne çıkarıyor.


gokdelenler

Burj Muhammed Bin Rashid, Abu Dabi

Yükseklik: 381 metre

Tamamlanma yılı: 2014

Abu Dabi’deki en yüksek bina olan 92 katlı Burj Mohammed Bin Rashid; bisiklet alanı, yaya yolları ve Corniche Plajı ile sekiz kilometrelik bir yürüyüş yolu olan The Corniche’de yer alıyor. Kulenin kendisi Dünya Ticaret Merkezi ile bağlantılı. Plaja bakan geniş balkonlar, spor salonları, oyun alanları ve kapalı teras bahçeleriyle birlikte gökdelende 474 daire bulunuyor.


gokdelenler

Elite Residence, Dubai

Yükseklik: 380 metre

Tamamlanma yılı: 2012

Dubai Marina siluetindeki bir başka süper yüksek yapı olan Elite Residence, bir ila dört yatak odalı daireler, üç ila dört yatak odalı çatı katı daireleri ve en üst katta yer alan görkemli beş yatak odalı çatı katı dahil olmak üzere toplam 703 konut birimine sahip. İçindeyse sakinlerini meşgul edecek çok şey var: Palm Jumeirah ve plaj manzaralı tam donanımlı bir spor salonu, bir tenis kortu, iki kapalı havuz, bir açık havuz ve bir güneşlenme terası.


gokdelenler

Torch, Dubai

Yükseklik: 352 metre

Tamamlanma yılı: 2011

Kendisinden önceki birçok bina gibi, Torch da bir zamanlar dünyanın en yüksek konut kulesiydi. 84 kat yüksekliği ve 682 dairesiyle hâlâ da epey büyük sayılıyor. Dairelerin yanı sıra, büyük açık yüzme havuzundan ve Dubai Yat Limanı’na bakan özel güverteden izlenecek manzara da göz alıyor.


gokdelenler

Neva Towers 2, Moskova

Yükseklik: 345 metre

Tamamlanma yılı: 2020

Dünyanın en yüksek konutlarının hepsinin New York’ta veya Ortadoğu’da olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ama bu doğru değil. Görkemli bir kompleks oluşturan ve iki apartman binası yüksekliğinden daha uzun olan Neva Towers 2, Moskova’nın merkezinde yer alıyor. Üstelik Rusya’da LEED sertifikası alan ilk çevre dostu yapı olma özelliğini taşıyor. Sakinlerinin spa, fitness merkezi, özel sinema, squash kortları ve panoramik havuzlu özel parka erişimi bulunuyor.


gokdelenler

LCT The Sharp Residential Tower A, Busan

Yükseklik: 339 metre

Tamamlanma yılı: 2019

LCT The Sharp Residential Tower A, bir ticari kule ve iki apartmandan oluşan üç binalı bir kompleksin parçası. Güney Kore’deki en yüksek konut binası olmasının yanı sıra, ülkenin en yüksek üçüncü binası ve sahilden yükselen 85 katı ile sakinlerine şehrin ve denizin rakipsiz manzaralarını sunuyor.