Mart 2 2021

Hidrojen otomobillerden uçan arabalara

otomobil

FUARDAN BİZE KALANLAR…

T

am elli dört yıldır ilk kez CES (Tüketici Elektroniği Fuarı), fiziksel ziyaretçi olmadan gerçekleştirildi. Las Vegas’ta düzenlenen sanal etkinlikte katılımcılar gösteri alanında dolaşarak, teknolojinin geldiği son noktayı evlerinden izleme şansı buldu. Tıbbi teknolojiden ev teknolojisine, yapay zekâlardan yeni nesil malzemelere kadar akla gelebilecek her şey! Bizim radarımızdaysa ileri teknoloji ürünü denince akla gelen ilk şey var: Otomobiller!


otomobil

Audi RS e-Tron GT

Elektriğin uygulanabilir bir güç aktarma sistemi haline geldiği andan itibaren Audi teknolojiyi kucaklayanlardan oldu. Ve sonuçta arabalarını muhteşem bir tasarımla harmanladı. Bu yılın sonlarında piyasaya çıkacak olan RS e-Tron GT Audi’nin poster yüzü olmaya aday e-arabası. Performansı, çoğu lüks dört kapılı GT için standart olan dört tekerlekten çekiş ve tüm tekerleklerden yönlendirme ile herhangi bir süper otomobilin hemen arkasından geliyor. Ayrıca iyi hissettiren geridönüşümlü malzeme kullanımı Audi’nin karbon “ayak” izlerini de azaltmak için düşünülmüş.


otomobil

BMW iX

BMW iX’in karikatürize edilmiş bir buzağının büyük burun deliklerine benzeyen tasarım detaylarını ve kare çamurluklarını ilk gördüğünüzde zevkinize hitap etmediğini düşünmeniz çok normal. Ancak o kabuğun altındaki yapı, tamamen elektrikli bir geleceğin habercisi. Zira büyük görünümlü ama sahte olan ızgaranın ardında yüksek teknolojili kameralar, radar sistemleri ve aklınıza gelebilecek her türden sensör bulunuyor. BMW’nin “paradigma değişimi” olarak tanımladığı yeni bir iDrive beynine sahip bu otomobil, 500 beygirden fazla güç üretirken menzili 600 kilometreye ulaşıyor.


otomobil

Cadillac VTOL

Ve işte çoğumuzun çocukluk hayali: Cadillac VTOL drone. Uçak hareketliliğini gerçeğe dönüştürmek için tasarlanan VTOL, dikey kalkış ve iniş özelliğine sahip. Hem otonom hem van tipi araç hem de elektrikli bir uçak görünümünde. Arabayla uçak arasındaki çizginin artık çocukluğumuzdakinden daha bulanık bir hâl aldığı, VTOL’ün tasarımında oldukça net belli oluyor. Nasıl ve ne zaman kullanacağımız şimdilik muamma ama elle tutulur tasarımlar çoğaldıkça ve Cadillac gibi markalar buna yatırım yaptıkça fazla beklememize gerek kalmayacak gibi görünüyor.


otomobil

Dodge Durango SRT Hellcat

Başta Dodge’un SRT Challenger Superstock’u olmak üzere, yüksek performanslı ve yüksek beygir gücüne sahip çok sayıda “muscle car” var. Supertock 807 bg ile dünyanın en hızlı, en güçlü seri üretim muscle carı’ı. Ama bu gücü şimdiye kadar ailece kamp tatiline gidilebilecek bir arabada kullanan olmamıştı; ta ki SUV Durango SRT Hellcat gelene kadar. Model 710 beygir gücünde, tam zamanlı AWD ve 3.6 ton çekme kapasitesi sunan 6.2 litrelik bir Hemi V-8 ile güçlendirilmiş.


otomobil

GMC Hummer EV

GM’nin tamamen elektrikli pikabı Hummer EV sıfırdan 100 km hıza 3 saniyede ulaşabilen, 1000 beygirlik akıllara durgunluk veren motoru ile 560 km menzil sunan çevre dostu bir kamyonet olarak kendini gösteriyor. Ve ilgilisine duyuru, artık rezervasyon kabul ediliyor.


otomobil

Hyperion XP-1

Filmlerde gördüğümüz kendi kendine gidebilen ve hatta gökyüzüne çıkabilen arabalarda olduğu gibi, hidrojenle çalışan dört tekerlekli araçlar da uzun zamandır otomotiv markalarının vizyon panolarında yer alıyordu. İşte Hyperion'ın XP-1 hiper arabası. Hidrojen yakıt hücresi teknolojisine dayanan, dört çekerli bir araç. Ve hedef istatistikler de oldukça şaşırtıcı: Sıfırdan 100 kilometreye 2,2 saniyede ulaşabiliyor. Maksimum hızı, saatte 355 kilometreye ulaşıyor. Ama sıkı durun Hyperion XP-1, 1600 kilometrelik bir menzil vadediyor.


otomobil

Mercedes-Benz Vision AVTR

Dr. Porsche, yaklaşık 120 yıl önce bir arabaya dört dingile monte motor yerleştirdi ancak o bile bu yılki sanal CES’te Mercedes-Benz tarafından tanıtılan konsept araç kadar tuhaf görünmüyordu. Yine de görünüşü ne olursa olsun, Vision AVTR olağanüstü bir araç.

Ön ve arka aksları aynı anda veya zıt yönlerde hareket ettirme ya da yan yana sürüş kabiliyetine sahip olan bu araç çeviklik ve zarafeti aynı anda sunuyor.