Mayıs/2 2021

3D’nin sonsuz alternatifler dünyası

3d

ARTIK HAYATIN HER ALANINDA…

D

ünyanın her yerinden tasarımcı ve mimarlar aklınıza gelebilecek her türden ürünün ve malzemenin oluşturulması için artık 3D baskıyı kullanıyor. Üç boyutlu tasarımların yıllar içinde kazandığı ivme, basit ve yeniliklere açık doğası sayesinde hep yükseldi. Önceleri yalnızca temel modeller oluşturmak için kullanılan bu teknik, bugünlerde tahmin edilemeyecek şekillerde karşımıza çıkıyor: Yapay mercan resiflerinden, bluetooth kulaklıklara kadar aklınıza gelecek –ve hatta belki gelmeyecek– her şeyde... Aslında dürüst olmak gerekirse bugün 3D olarak basılmayacak neredeyse hiçbir şey yok. Mütevazı ancak çığır açan 3D tasarımın geldiği noktaya yakından bakalım.


3d

Mercan resifleri

Hong Kong son on yılda Double Island, Sai Kung’daki mercan popülasyonunda yüzde 80’lik bir düşüş gördü ve bu, ülkeyi yalnızca o bölgeye değil, dünyanın geri kalanına da yardımcı olacak bir çözüm bulmaya itti. Hong Kong Üniversitesi (HKU) Swire Deniz Bilimleri Enstitüsü (SWIMS) ve Mimarlık Fakültesi Robotik Üretim Laboratuvarı’ndan ekipler, pişmiş toprak karoları 3D yazdırmak için birlikte çalıştı. Sonuç, bir mercanın en az kendisi kadar doğal görünen bir resif yaratıldı. Taklit edilmiş desenleriyle bu büyüleyici mercanlar, deniz organizmalarının tutunabilmesini sağlayacak yeni alanlar oluşturuyor.


3d

e-Bisiklet

Haas Motor Müzesi ve Heykel Galerisi’nin siparişi üzerine üretilen bisiklet, tüm otomotiv tasarım, trend ve teknolojilerini üzerinde barındırıyor. The 2029 e-bike elektrikli bir aktarma organı, tamamen kapalı alüminyum gövde, şeffaf polikarbon jantlar ve titanyumdan döşenmiş 3D baskılı bisiklet parçalarından oluşuyor ve oldukça avangart bir görünüme sahip.


3d

Sağlık

Gerçekten ihtiyacımız olan şey, virüslerin bulaşmasını engelleyen yüz maskelerini herkesin takması. İhtiyacımız olmayan şeyse, bu yüz maskelerinin nefes almamızı zorlaştırması. Çoğu maske, nefes alırken maskenin içinde yaratılan negatif hava basıncı nedeniyle içeri doğru çöker. Normal zamanda bu çoğu insanın başa çıkabileceği bir durumdur. Ancak hâlihazırda solunum güçlüğünüz varsa, işinizi zorlaştırır. İçine yerleştirilmiş 3D tasarımla ince plastik bir ızgarayla tamamlanan Cannula Mask, bu sorunu ortadan kaldırıyor. Maskenin içindeki ızgara, tıpkı bir elbise askısı gibi formunu koruyarak yüzünüze baskı yapmasını engellemek üzere tasarlanmış. Ayrıca içine eklenen bir parça buruna takılarak taze oksijenin doğrudan burnunuza yönlendirilmesini sağlıyor.


3d

Teknoloji

Kulakiçi bluetooth kulaklıklar piyasaya çıktığı ilk günden beri yalnızca kullanıcısı için değil, tasarımcılar için de birer arzu nesnesi. onlardan biri olan TWS, benzersiz şeklinin yanı sıra farklı bas tınılarını alabilmeniz için 3D’de özel olarak tasarlanmış bir akustik bölmeye sahip. Bu aynı zamanda airpods’un gözde kulaklık olmasını sağlayan organik gürültü yalıtımı özelliğini de birlikte getirmesi demek. TWS’in artısı ise bu sessizliği kulaklarınızda benzersiz bir akustik oda yaratmak için kullanıyor olması.


3d

Teknoloji

Tasarımcı John Maureillo’nun mercan lambaları, John’s Coral Lighting Collection’ın üç üyesi olan Timor, Sargasso ve Celebes, farklı mercan çeşitlerinden esinlenerek yapılmış. Bu benzersiz aydınlatmanın tasarım yolu, öncelikle doğada bulunan canlıların büyüme modellerinin taklit edilmesiyle yaratılmış. Okyanusun gücünü ve güzelliğini veren mercanların hayat bulduğu lamba, kapatıldığı zaman bile güzel görünmek üzerine tamamlanmış. Ayrıca atıkların azaltılmasını destekleyen bu tasarımlar, karbon emisyonlarının engellenmesi amacıyla üretim sürecinde atık malzemeler kullanılarak 3D olarak basılmış.