Mayıs/2 2021

21. yüzyılın en iyi bourbon’ları

Viski

MISIRIN VERDİĞİ TATLILIK…

B

ourbon, malt ve çavdarla birlikte en az yüzde 51 oranında mısır kullanılarak yapılan bir Amerikan viskisidir. Amerikan Bourbon Derneği, iyi bir bourbon’un alazlanmış yeni meşe fıçılarda yaş alması ve sonucunda hiçbir renk veya katkı maddesi içermemesi gerektiğini söylüyor. Mısırın verdiği tatlılık bourbon’un en ayırt edici özelliklerinden biri. Bu da onu Scotch’tan ve İrlanda, Kanada ve Japon viskisi gibi diğer popüler viski türlerinden farklı kılıyor. Ama yalnızca bu değil, zira söz konusu inovasyon olduğunda ABD’nin bourbon üreticileri yine bir adım öne çıkıyor. Çünkü onlar, yerli ruhu korurken mükemmelleştirdikleri ürünlerinin daha iyi ve daha yeni olabileceği fikrini hiçbir zaman yabana atmadı. İşte bazı viski evlerinden paranın alabileceği en iyi seçenekler...


Viski

EH Taylor, Jr.

Bu viski, modern bourbon endüstrisinin kurucu babası olarak bilinen efsanevi Taylor’a bir saygı duruşu niteliğindedir. Üzerine tarçın serpilmiş tereyağlı kek gibi kokar ve tadı karamel ve fındıkla dolu vanilyalı dondurma gibidir. Bitişindeyse bir miktar nane şekeri ve bir tutam biberiye alırsınız.


Viski

Four Roses Al Young 50th Anniversary Small Batch Bourbon

Dört farklı tescilli tarifin karışımı olan “Al Young”, tatlı karamel ve çiçeksi hanımeli aromalarını taşır. Damaktaki lüks ve sıcak his başlangıçta incir ve zengin meşe içeren taze şeftali ve kayısı aromaları, bitişte bir miktar nane ile tamamlanır…


Viski

Russell Rezervi 1998

1998 yılında, damıtım ustası Jimmy Russell’ın Wild Turkey’deki 45. yıldönümü öncesinde, oğlu Eddie babasının mirasına uygun bir hediye yaratmak için yola çıktı. İki binden fazla şişe 2015 yılında piyasaya sürüldü ve anında tükendi. Bu yüzden 1950 dolardan satışa çıkan şişeler şu an için bir koleksiyon değeri taşıyor ve muhtemelen de buna göre fiyatlandırılıyor. Çoğu bourbon’da olduğu gibi olgun, odunsu ve biraz kurudur. Ancak Eddie, Wild Turkey’in çok ünlü olduğu; canlı karamel, vanilya ve meyve notalarını korumak için yaşlanma sürecini zamanında durdurmayı başarmış.


Viski

Double Eagle Very Rare

Süslü bir kristal şişe elbette görülmeye değerdir ancak Buffalo Trace İçki Fabrikası’ndan gelen bu nadir ürünü bu kadar özel kılan asıl şey, şişenin içindeki ruh. 20 yaşındaki bourbon, standart Eagle Rare’den iki kat daha uzun süre olgunlaştırılır ve yirmi yıl sonra bile, fıçıdan şaşırtıcı derecede pürüzsüz ve dengeli bir şekilde çıkar. Vanilya, kızarmış meşe ve karamelin ipuçları, tütün ve deri notalarıyla işaretlenmiş bir bitişe yol açar. Bu şişelerden yalnızca 299 adet üretildi. Bu nedenle ikincil piyasada en yüksek meblağları ödemeye hazır olun. Ve üretilen her şişeyle birlikte ayrı olarak numaralandırılmış orijinallik mektubunu gördüğünüzden de emin olun.


Viski

Kentucky Straight Bourbon

Viski, uzun zamandır Heaven Hill’in usta damıtıcısı olan Parker Beam’e hediye olarak yaratıldı. 2007 yılında piyasaya sürülen Heritage Collection Cask Strength’in ilk baskısında kullanılan varilleri Beam bizzat kendisi seçmişti. Ocak 2017’de vefat eden Beam, klasik Kentucky bourbon’u yapmak istemişti. Tam gövdeli bu bourbon, kurutulmuş meyve aromasıyla (incir ve kuru üzüm) doludur ve bol meşe ve tanen içerir. Başlangıçta fiyatı 80 dolar olan bir şişenin fiyatı artık ikincil piyasada birkaç bin dolar ediyor.


Viski

Willett Family Estate

Bourbon, 2008 yılında ailenin Özel Fıçı Seçimi programının bir parçası olarak tanıtıldı ve eleştirmenler, barmenler ve düz viskilerden oluşan profesyonel içki sınıfı arasında hemen gözde oldu. Sıradışı derinlik ve karmaşıklığa sahip, soğuk, seyreltilmemiş bu düz bourbon viski şaşırtıcı derecede hafif içiminin yanında armut, kakao ve vişne lezzetleriyle öne çıkar. Piyasaya çıktığı yılda 100 dolar eden şişeler bugün –eğer bulabilirseniz– altı bin doların üzerinde ediyor.


Viski

Michter’s 20 Year Kentucky Straight Bourbon

McKee ve Wilson’ın, Michter’in “20 Year Kentucky Straight Bourbon”unun 2019 baskısı için seçtikleri fıçılar gerçekten de özeldi. Bu karmaşık ruh, vişne, hanımeli ve kabuklu yemişler dâhil olmak üzere bir dizi farklı basamaklı tada sahiptir. Evet güçlüdür ama damakta kalıcı etki bırakan şey, kusursuz soğukkanlı akışıdır.


Viski

Old Rip Van Winkle

Şubat 2017’de Buffalo Trace İçki Fabrikası çalışanları, önerilen perakende fiyatı 1.800 dolar olan 710 adet Old Rip Van Winkle 25 Year Old cam şişeyi piyasaya sürmek için kolları sıvadı. Bu şişelerden herhangi birinin mağaza rafına ulaşması pek olası değildi ve hatta herhangi birinin bir şişe satın alması daha da düşük bir ihtimaldi. İkincil piyasada online olarak satılan şişeler var ve yaklaşık 14.000 dolar civarında. Old Rip Van Winkle daha çok buğday bourbon’u olarak bilinir. Mısırdan sonra ikinci tahıl olarak kullanılır ve içeriğinde daha fazla çavdar olan bourbon’lara göre lezzeti daha yumuşak ve pürüzsüzdür.