Nisan 2 2021

LOOK kitap kulübü: Güçlü kadınlara en özel hediye

kitap-kulubu

BİZİ YETİŞTİREN GÜZEL KADINLARA..

B

azen bir vefa borcu, bazen bir yas süreci, bazen çılgın maceralar ve çokça sevgi süzülüyor bu sayfalarda... Bu yıl 9 Mayıs’ta kutlayacağımız Anneler Günü için “iyi ki varlar” dediğimiz güzel kadınlara harika kitap önerilerinde bulunuyoruz.

kitap-kulubu

Kuzeyli Annem Jean-Louis Fournier

“Satır aralarını okumayı bilecek, bu kitabın bir ilan-ı aşk olduğunu, öğretmenimizin Anneler Günü için dikte ettiği övgü sözleri hariç, onu sevdiğimi asla söylemeyen benim hatamı telafi ettiğimi anlayabilecek mi? Bunları onu yeniden yaşatmak için yazdığımı anlayabilecek mi? Çünkü onu özlediğimi.” Aile anlatılarıyla ünlü olan Fournier bu kez annesini kaleme alıyor. Kuzeyli Anne Marie-Thérèse’in çocukluğundan ölümüne kadar yaşadıklarının sözcüklere dökülmüş hali ve Fournier’in annesine ödediği bir vefa borcu niteliği taşıyor.

kitap-kulubu

Yeryüzünde Bir An İçin Muhteşemiz Ocean Vuong

Şair Ocean Vuong, yirmili yaşlarında bir oğulun okuma-yazma bilmeyen annesine hitaben yazdığı mektup formundaki ilk romanında, Vietnamlı bir ailenin ırkçı şiddetin kol gezdiği beyaz Amerika’daki hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. Yeryüzünde Bir An İçin Muhteşemiz kendi sesini bulan bir oğulun, sesini hiçbir zaman duyuramayacak annesine (sonunda) yazıyla ödediği borç, tanımını fazlasıyla hak ediyor.

kitap-kulubu

Mükemmel Anne Aimee Molloy

Bir web sitesi vasıtasıyla tanışmış, kendilerine “Mayıs Anneleri” diyen bir grup kadın... Ortak noktaları bebeklerinin mayıs ayında doğması. Bebekleri iki aylık olduğunda yorgunluklarını atmak, biraz eğlenmek için bebekleri babalarına bırakıp felekten bir gece çalmaya karar veriyorlar. Aralarındaki bekâr anne, bebeği Midas’ı bakıcıya bırakmak zorunda. Eğlencenin doruk noktasında bakıcıdan Bebek Midas’ın kaçırıldığına dair bir telefon geliyor ve kâbus dolu günler başlıyor. Polis sorgusu sürerken, basının bütün ilgisi Mayıs Anneleri’ne yöneliyor. Geçmişleri didik didik edilen annelerin hayatlarındaki sırlar bir bir ortaya çıkıyor.

kitap-kulubu

Anne Anlatsana Elma Van Vliet

Anne, eskiden en sevdiğin oyuncağın neydi? Büyüyünce ne olmak istiyordun? Yaşlandıkça dünya senin gözünde nasıl değişti? Anne Anlatsana’nın içindeki eğlenceli ve beklenmedik sorular cevaplandırıldığında, eşsiz ve kişisel bir kitap oluşuyor. Anneniz bu kitaptaki soruları cevapladıktan sonra size geri veriyor. Böylelikle nesilden nesile aktarılan bir aile yadigârı ortaya çıkıyor.

kitap-kulubu

Her Yas On Sekiz Ay Sürer Annie Hartnett

Elvis Babbitt kısa süre önce uykusunda yürürken boğulan annesinin ardından tuttukları yasın ne kadar süreceğini şimdiden öğreniyor. Ancak bazı meseleler var ki o da işin içinden çıkamıyor. Örneğin bir diğer uyurgezer olan ablası Lizzie’nin uykusunda kendini zehirlemesini nasıl engelleyeceğini ya da babasının neden durup dururken bir papağanla arkadaş olduğunu bilmiyor. Bütün bunlar bir yana, annesinin tuhaf ölümüne dair sorularına cevaplar ararken, olağanüstü bilgeliğiyle aile olmaya ve hayata dair pek çok şey söylüyor.

kitap-kulubu

Kurtlarla Koşan Kadınlar Clarissa P. Estes

Clarissa P. Estés, Kurtlarla Koşan Kadınlar’da gerçekten farklı bir önermede bulunuyor; kadınlar için yalın, uygulanabilir ve doğal çözümler öneriyor. 19. yüzyılla birlikte insanlığın doğadan kopuşu ve duygulara yer vermeyen kapitalist bir endüstri çarkının içinde kayboluşundan yola çıkarak, kadınların yapması gereken ilk şeyin içlerindeki doğal sesi keşfetmek olduğunu söylüyor ve kadınların içlerinde yatan sınırsız güç ve yaratıcılığın, kurtların doğal yabanıllığında yattığı savını ileri sürüyor.