Ocak 2021

Pantone yılın renklerini seçti

pantone

MUTLULUĞU ÇAĞRIŞTIRAN SARI, DİRAYETİ SEMBOLİZE EDEN GRİ…

P

antone Color Institute tarafından 2000 yılında başlatılan “Pantone Yılın Rengi” seçimi, o günden bu yana modadan dekorasyona, endüstriyel tasarımdan paketlemeye, üretim ve tüketim davranışlarını etkilemeye devam ediyor. Her sene, dünyayı etkileyen toplumsal olaylar ve gündemdeki başlıklara göre seçilen renkler, tarihte ikinci defa, iki renk olarak belirledi. 2021 senesini; zihni sakinleştirici bir etki yaratan, stabil ve kararlı bir altyapı sağlayan bir gri tonu olan Ultimate Gray yani “Nihai Gri” ve sıcak güneş ışıklarını anımsatan, mutluluk ve umudu çağrıştıran bir sarı tonu olan Illuminating yani “Aydınlatıcı” temsil edecek.


pantone

Yılın iki rengi

2016 yılında, cinsiyetler arasındaki keskin sınırların silikleşmesini ve cinsiyet normlarının değişmesini öne çıkarmak amacıyla Yılın Rengi olarak iki renk seçilmişti. Bu yıl da iki tezat duygu durumunun altını çizmek için yeniden iki renk birden seçildi. Birbirinden oldukça bağımsız olan bu iki renk tonunu tercih etme nedenini, “bizi bu ana getiren, öngörülemez ve beklenmedik yıla tepki” olarak açıklayan Pantone, 2021 yılına damga vuran pandemi ve “Black Lives Matter” gibi global boyutlarda etkili olan toplumsal olaylara, “ilişkilerin temel bir ihtiyaç olduğu” gerçeğini sembolize eden bir renk kombinasyonuyla cevap vermeyi tercih etti.


pantone

Renklerin mesajı

Rahatlamayı ve dirayeti sembolize eden gri, optimizm ve mutluluğu çağrıştıran sarı ile birleşerek daha güçlü bir kimliğe sahip oluyor. Yaratılmak istenen algı ise “daha iyi bir yarın”. Kendilerine has duygusal birer karakteri ve yönü olan bu iki renk, “güç ve umut” mesajı vererek, dayanıklılık ve neşe hislerini de canlandırıyor.

Her sene, içinde yaşanan kültürün ve zamanın insanlar üzerinde uyandırdığı hislere cevap vermeye çalışan Pantone, geçtiğimiz sene, 2021’lerin insanlarda yarattığı anksiyeteyi yatıştırmak için kartelasından Klasik Mavi rengini seçmişti. Bu renk tercihinin ardından, 2021 yaşanan olaylarsa “ironik derecede tutarlı” olarak yorumlandı.