Ocak 2021

Gelecek kapımızda: 2021’in teknolojik yenilikleri

Teknoloji

BİZİ BEKLEYEN TEKNOLOJİK YENİLİKLER…

T

eknolojinin hayatımızın her alanına nüfuz etmesiyle geçmişin lüksleri, bugünün ihtiyaçları hâline geldi. Böylece teknoloji ve lüks tanımlarımız değişti ve bu iki kavram hızla birleşti. Bundan 10 yıl öncesini düşündüğümüzde hayal olarak nitelendirebileceğimiz birçok şey bugün bir gerçeklik olarak karşımıza çıkıyor. Bilim kurgu filmlerinden aşina olduğumuz çılgın icatlar olmasa da artık teknolojik açıdan oldukça iyi bir noktadayız. Peki, bizi daha neler bekliyor? İşte 2021 yılında teknoloji alanında karşımıza çıkacak yeniliklerden bazıları…


Teknoloji

5G teknolojisi

5G ile iletişimin ve internetin, oldukça üst düzey bir kullanıcı deneyimi sunacağı uzun zamandır gündemdeydi. Dünya genelinde yaşanılan pandemi sebebiyle, güvenli bağlantı ve daha fazla bant genişliği ihtiyacı iyice ortaya çıktı ve 5G teknolojisinin uzaktan çalışma, uzaktan eğitim, video konferanslar ve dijital iş süreçlerinin sağlıklı ilerleyebilmesi için ne kadar önemli olduğu anlaşıldı. 5G teknolojisi, 2021 yılının ortalarında kullanıma sunulacak.


Teknoloji

Yapay zekâ

Yapay zekâ teknolojileri, günlük hayatımızın bir parçası hâline geldi. Osari, Kindred ve Vicarious gibi ABD şirketleri, bu teknolojiyi zaten verimli bir biçimde kullanıyor. Her büyük şirket ve kuruluş, yapay zekâ kullanarak müşteri deneyimini iyileştirmeye ve iş eylemlerini modernleştirmeye odaklanıyor ve bu durum 2021’de daha çok alanda karşımıza çıkacak. Önümüzdeki yıl, Siri, Google Asistan ve Alexa’nın yeteneklerinin çok ötesinde teknolojiler göreceğiz.

Sanal gerçeklik

Hem Sanal Gerçeklik (VR) hem de Artırılmış Gerçeklik (AR) eğitim, rehabilitasyon, eğlence ve pazarlamada çok büyük bir potansiyele sahip ve 2021'deki en önemli teknoloji trendleri olma yolunda. VR bir kişiyi sanal bir ortama sokarken, AR kullanıcı ortamını zenginleştiriyor. Samsung, Oculus ve Google hâlihazırda Sanal Gerçeklik pazarında önemli çalışmalar sürdürüyor. Samsung, Oculus ve Google hâlihazırda Sanal Gerçeklik pazarında önemli çalışmalar sürdürüyor.


Teknoloji

Giyilebilir sanal sinema

Giyilebilir Sanal Sinema, tüketicileri geleneksel sinemadan bir nebze uzaklaştıracak gibi görünüyor. Kullanıcılara 1080p çözünürlükle video izleme deneyimini sunacak olan gözlük, kulaklıklarında da daha rafine bir deneyim için gürültü giderme teknolojisi kullanıyor.

Giyilebilir Sanal Sinema, 2D veya 3D içeriği erişilebilir kılmak adına 32 GB dahili depolama alanına sahip ve streaming platformlarından da yararlanabilmeniz için WiFi'ye bağlanabiliyor.


Teknoloji

Akıllı aynalar

Akıllı aynalar, karşısına geçtiğinizde verdiğiniz sesli komutlarla mobil cihazınızdaki akıllı asistanınıza seslenmenizi mümkün kılıyor. Örneğin Amazon’un Alexa’sı ile eşleşen ayna, sesinizi tanıyarak aynanızın etrafındaki ışıkları sizin için yakıyor. Bu ürünün başka bir versiyonu ise Google asistan destekli. Sabah kalkıp banyoya gittiğinizde aynanızdan trafiğin, havanın durumuna bakabilir ya da günlük ajandanızın takibini yapabilirsiniz. Bunun yanında rutin cilt bakımı, diş fırçalama gibi etkinliklerinizi de YouTube yardımıyla renklendiriyor.

CDP (Customer Data Platform)

Dijital dönüşüm açısından müşteri deneyimi oldukça önemli hâle geldi ve son zamanlarda Müşteri Veri Platformlarında (CDP) büyük bir artış görüldü. Bunun en belirgin sebebi, birden fazla kaynaktan alınan verilerin organize edilmesinin zorluğu. CDP'ler; mevcut tüm kaynaklardan veri toplayarak, düzenleyerek, etiketleyerek ve dijital dönüşüm için kullanılabilir hâle getirerek bu sorunu çözmeye yardımcı oluyor. Adobe, SAP, Oracle, Treasure Data ve Microsoft gibi şirketler, piyasaya güçlü yeni CDP'ler sağlamak için büyük yatırımlar yapıyor. Bu yüzden, Müşteri Veri Platformunun yükselişi 2021'de ve sonraki yıllarda artacak gibi görünüyor.