Şubat/2 2021

Gözlük çerçevelerinde “dijital” revizyon

gozluk

2021’E FARKLI “ÇERÇEVELERDEN” BAKIYORUZ…

A

rtık eskiden olmadığı kadar kendi yüzümüzü görür olduk. Bunun en önemli nedenlerinden biri dijital toplantılar. Karşımızdakini görüntülerken hâliyle kendimizi de görüyor, gördükçe de eksikliklerimiz ya da fazlalıklarımız daha fazla gözümüze batmaya başlıyor. Fakat kendi pikselli portrenize âşık olmanın ve görünümünüzü yenilemenin kolay bir yolu var: Gözlük çerçevenizi değiştirmek!

Gözlüklerin profesyonel görünümünüz üzerinde büyük bir etkisi var - belki de diğer aksesuarlardan çok daha fazla. Mesela yanlış bir çift gözlük sizi 1980'lerin ortasından fırlamış gibi gösterebilir. Dijital konferans görüşmelerinde dinamizminizi iletmek açısından araçlarımız sınırlı. Tam da bu noktada iyi çerçeveler yetişiyor yardımımıza. Ve muhtemelen bu sebeple, gözlükçüler yeni çerçeve arayan kişilerde bir artış gördüklerini söylüyor. Bunda artan ekran süresinden dolayı ortaya çıkan göz yorgunluğunun payı olsa da, gözlükçüler ifade tarzlarına olan ilginin arttığını da belirtiyor.


gozluk

İngiliz gözlük markası Cubitts'in Pazarlama ve İletişim Müdürü Liz Moffatt, "İlk karantina sonrasında mağazalar yeniden açıldığından bu yana, farklı bir şey isteyen insanlarda bir artış gördük" diyor ve ekliyor, "Eğer sabah 9.00'da bir Zoom toplantınız varsa, kalın çerçeveli gözlükler daha dinamik görünmenize yardımcı olur."

“Panto” olarak bilinen ve hemen hemen herkese yakışan yuvarlak çerçeveler sürekli olarak popüler olsa da Moffatt, bu yıl tercihlerin çok daha cüretkâr olduğunu söylüyor. Kalın çerçevelerin ve canlı renklerin öne çıktığı 2021 trendlerinde en çok tercih edilen renklerse gök mavisi, yarı saydam kırmızı, koyu yeşil ve sarı.

Londra'da optik mağazaları bulunan gözlük tasarımcısı Tom Davies ise biri “risksiz” yani daha klasik hatlara sahip ve diğeri “maceracı” olmak üzere en az iki çift gözlüğe sahip olmanızı öneriyor.


gozluk

Davies ayrıca, bazı çerçevelerin ekranda çok daha etkili durduğunu belirtiyor ve video görüşmelerinde asla çerçevesiz gözlük kullanılmaması gerektiğini söylüyor. Çerçevesiz gözlüklerin “çekingen ve üzgün” bir imaj yarattığını söyleyen Davies, "kendinden emin ve enerjik" bir hava veren büyük, kare, siyah çerçeveler kullanılması gerektiğinin altını çiziyor.

Yüz hatlarınızın derinliği ve genel yüz tipiniz de gözlük seçiminde oldukça önemli elbette. Kullandığınız gözlüğün size daha çok yakışmasını istiyorsanız yüz şeklinize uygun bir tercihte bulunmanız gerekiyor. Peki hangi yüz şekline hangi gözlük çerçevelerini kullanmalıyız?


gozluk

Oval Yüz

Eğer oval bir yüze sahipseniz gözlük seçimi konusunda şanslısınız demektir. Çünkü oval yüz tipine sahip olan kişiler diledikleri çerçeveyi tercih edebilir. Küçük bir ipucu vermek gerekirse; yuvarlak köşelere sahip, kalın çerçeveli gözlükleri tercih etmek fark yaratacaktır.


gozluk

Yuvarlak Yüz

Yuvarlak yüze sahip olanlar için öncelikle yuvarlak olmayan bir çerçeve seçmeleri gerektiğini ifade etmeliyiz. Dikdörtgen veya sert köşelere sahip kalın çerçeveli gözlükler, yüzü olduğundan daha uzun gösterdiği için oldukça idealdir.


gozluk

Uzun Yüz

Uzun bir yüze sahipseniz seçtiğiniz gözlük modeli yüzünüzü olduğundan daha uzun göstermemelidir. Bu nedenle oval hatlara sahip bir gözlük seçmek avantaj sağlayacaktır. Yuvarlak bir gözlük oldukça idealdir. Ayrıca yuvarlatılmış köşelere sahip kare gözlüklerde tercih edilebilir.


gozluk

Üçgen Yüz

Üçgen yüz tipindeyseniz yüzünüzün alt kısmına değil üst kısmına odaklanılmasını sağlamalısınız. Bunu yapmak için gözlük çerçevesinin alt kısmının ince, üst kısmının ise kalın olması gereklidir. Hatta çerçevelerin en üst köşe kısımlarında kalınlık arttığında size daha çok yakıştığını fark edeceksiniz.