Şubat/2 2021

Look kitap kulübü: Polisiye romanlar

Kitaplar

POLİSİYE ROMANIN EN İYİ ÖRNEKLERİ…

B

ilenler bilir; polisiye romanlar en hızlı tüketilen kitaplar türleri konusunda başı çeker. Kriminal olaylar, kovalamacalar ve türlü aksiyonların akıp gittiği bu tür kitaplar hâliyle bir çırpıda bitirilir fakat etkisi uzun sürer.

Analitik düşünme, detaycılık, parçaları birleştirme, farklı bakış açıları geliştirme ve öngörü gibi bilişsel yeteneklerimize de katkı sağlayan polisiye romanlar arasından en olmazsa olmazları sizin için derledik.


kitaplar

Morgue Sokağı Cinayeti – Edgar Allan Poe

Polisiye türünün gelişmesinde büyük rolü olan, romantizm akımının en önemli temsilcilerinden Edgar Allan Poe, gotik türünde yazdığı eserleriyle oldukça meşhur. Poe'nun Morgue Sokağı Cinayeti, Paris’teki hayali bir sokak olan Rue Morgue’da yaşayan Madame L’Espanaye ve kızının gizemli bir şekilde öldürülmelerini konu alıyor. Suçların, suçluların ve kurbanların hayal gücünü aşan tasvirlerine yer veren kitap, polisiye romanlar arasında kült olmuş durumda.


kitaplar

Kızıl Nehirler – Jean-Christophe Grangé

Grangé, polisiye türünde eser veren çağdaş yazarlar arasında belki de en özgün eserleri kaleme alan yazarlardan biri. Okuyucusunu bolca düşündüren, yeni şeyler öğreten ve üstün bir dil kabiliyeti olan yazar, aynı zamanda bir gazeteci. Kızıl Nehirler, Jean-Christophe Grangé'nin yazdığı ikinci roman. Birbirini tamamlayan fakat birbirinden son derece farklı karakterlere ve geçmişe sahip iki polisin oldukça karanlık bir cinayeti çözme çabasını anlatan roman, küçük bir Fransız kasabasında geçiyor. Yirmiden fazla dile çevrilen kitap, Mathieu Kassovitz tarafından filme çekilmiş, başrollerinde Jean Reno ve Vincent Kessel oynamıştı.


kitaplar

On Küçük Zenci – Agatha Christie

Polisiye edebiyatının en önemli temsilcilerinden Agatha Christie, dedektif Hercule Poirot karakterine de hayat veren yazar olmasıyla biliniyor. Mary Westmacott takma adıyla pek çok aşk romanı da yazan usta kalem, Birinci Dünya Savaşı sırasında da yazmaya devam etti ve hayatı boyunca onlarca roman kaleme aldı. On Küçük Zenci, sırlara sahip on kişinin Zenci Adası'na davet edilmesiyle başlayan olayları konu ediniyor. Adadaki ıssız malikânede ev sahibini bulamayan konukların tek tek sırrı ortaya çıkar ve birer birer ölmeye başlarlar. Roman, birçok kez tiyatroya ve beyazperdeye uyarlandı.


kitaplar

Aklından Bir Sayı Tut – David Gurney

Tüm dünyada büyük ses getiren ve 25 farklı dile çevrilen Aklından Bir Sayı Tut, 40’lı yaşlarında New York Polis Departmanı’ndan emekli olmuş David Gurney’nin hikâyesini anlatıyor. John Verdon’ın ilk romanı olma özelliği taşıyan bu kitap, yazarın büyüleyici hayal gücüyle öne çıkıyor. Polisiye türünü okumaktan zevk alanlar için bir altın madeni olan kitap, akıcı dili ile göz açıp kapayıncaya kadar bitiyor. Sıkıysa yakala tarzındaki kitap, okuyucuların son sayfaya kadar tahmin yürütmesini sağlıyor.


kitaplar

Duman Olan Adam – Per Wahlöö, Maj Sjöwall

Meşhur bir İsveçli gazeteci, arkasında herhangi bir iz ya da ipucu bırakmadan kayıplara karışır. Komiser Martin Beck ise dilini hiç bilmediği Budapeşte'de soruşturmayı yürütmek zorunda kalır. Yayımlandığı her ülkede, kitap eleştirmenleri tarafından oldukça beğenilen ve dünyanın en iyi polisiyeleri arasında gösterilen roman, ince zekâ oyunları oyunlarıyla dikkat çekiyor.


kitaplar

Yolpalas Cinayeti – Halide Edip Adıvar

Halide Edip Adıvar Yolpalas Cinayeti'ni, 1936 yılında, Paris'te kaleme almış. 1900'lerin başında Şişli'deki bir konakta işlenen bir cinayetin görüldüğü dava ile başlayan bu kısa roman, dönemin İstanbul'una dair gözlemleri de içinde barındırıyor. Sınıf farkı, adalet anlayışı ve ahlâk gibi konulara da değinen roman için Selim İleri şöyle diyor; "Yolpalas Cinayeti'nin derin etkisi altında kaldığımı, yıllar yılı ondan izdüşümlerle yaşadığımı mutlaka söylemeliyim.”


kitaplar

Kardan Adam – Joe Nesbo

Bir seri katil, evlerinin önüne kardan adam yaptığı kadınları öldürmektedir. Medya, katile “Kardan Adam” ismini takar. Dedektif Harry Hole, kendisine gelen bir mektupla katil arasında bir bağ olduğundan kuşkulanır. Ünlü Norveçli yazar Jo Nesbo’nun en iyi romanlarından Kardan Adam, temposu ve özenle işlenmiş olay örgüsüyle bağımlılık yaratıyor.


kitaplar

Bab-ı Esrar – Ahmet Ümit

İngiltere’de yaşayan, İngiliz bir anne ve Türk bir babanın çocuğu Karen Kimya’nın yolu bir iş seyahati sebebiyle Konya’ya düşer. Hem işinde hem de özel hayatında çözmesi gereken dünyevi sorunlarıyla boğuşan Karen, Konya’da uhrevi gizemlerin de ortasında bulur kendini. Sırlarla dolu mistik bir dünyaya açılan Bab-ı Esrar, Ahmet Ümit eserlerinin içinde farklı bir noktada duran parlak, derin bir roman.