Şubat/2 2021

Yapay zekâ şarap mahzeninde

sommelier

YAPAY ZEKÂ SOFRAMIZA KONUK OLUYOR…

Ş

arap, kendini diğer alkollü içeceklerden ayıran kültürel bir değere sahiptir. Örneğin Fransa’da bir üzüm yetiştiricisine şarabı hakkında bir soru sorduğunuzda size mutlaka topraktan, iklimden, tarihten ve kültürden bahseder. Şarap yalnızca bir içecek değil, aynı zamanda ülkenin marka değeri, turizm elçisi ve küresel kartvizitidir.

Günümüzde üzüm bağlarında yapay zekâ temelli sensörler ile üzümün gübre ve su ihtiyacı anlık olarak ölçülüyor ve kayıt altına alınıyor. Bu verilerin işlenmesi ile her geçen sene daha kaliteli üzümler yetiştiriliyor. Termal kamera sistemleri ile donatılmış otomatik drone’lar hangi sarmaşığın suya ihtiyacı olduğunu, hangilerinin hastalık veya zararlılardan kaynaklı hasarlardan muzdarip olduğunu belirleyebiliyor. Aslına bakılırsa, şarap sektöründe yapay zekâ kullanımı yeni bir şey değil fakat son gelişen teknolojiler hiç de alışık olmadığımız yeni bir ürün sunuyor: Yapay zekâ bir sommelier.


sommelier

Winecab markasının ürettiği Winewall, 600 bine kadar şarabı etiketine göre tanımlayabilen, robot destekli ve yapay zekâya sahip bir şarap mahzeni. Kişisel tadım tercihlerinize uygun ve yemeğe mükemmel şekilde eşlik edecek şarabı seçme konusunda size önerilerde bulunan Winewall, şarap koleksiyonunuzu barındıran yüksek kaliteli bir otomata benziyor. Telefon uygulaması üzerinden yaptığınız yorum ve derecelendirmeleri kaydeden Winewall, sonraki seçimlerinizde buna uygun eşleşme ve öneriler sunuyor. Şişelerinizi, akıllı telefon uygulamasıyla da kontrol edebileceğiniz doğru sıcaklık ve nem seviyesinde tutan ürün, kimin şişe talep edebileceğini belirlemek için de yüz tanıma sistemi kullanıyor ve yalnızca yetkili kişiler tarafından kullanılabiliyor.


sommelier

Winewall'un şarabı mahzene yerleştirmek, taramak ve dağıtmak için kullandığı, yedi farklı eksene sahip robotik bir kolu bulunuyor. Kol, sadece 15 saniye içinde tam olarak size uygun şişeyi seçip dağıtabiliyor. Kolun hareketini takip etmek için üç ayrı kamera kullanılıyor. Ek hareket sensörleriyse koleksiyonunuz için daha da fazla güvenlik sağlıyor.


sommelier

Kişisel tercihlerinize göre dış yüzeyini oluşturabileceğiniz bu üründe, ahşaptan metale istediğiniz materyali seçebilir hatta iç mekânınıza uygun duvar kâğıdı ya da yalnızca size özel desenler tercih edebilirsiniz. Ancak Winewall için biraz geniş alana ihtiyacınız olacağını da söylemeden geçmeyelim. İki farklı ebatta üretilen ve her biri 2,89 metre yüksekliğinde olan bu ürünün 3,35 metre ve 4,57 metre genişliğinde iki seçeneği bulunuyor.