Temmuz 2 2021

Churchill’in tablosu 1,8 milyon dolara alıcısını buldu!

churchill

TARİHİN ŞAHİT OLDUĞU SANAT...

C

Churchill, 1915 yılında amirallikten ayrıldığında Kabine ve Savaş Konseyi üyesi olarak devam ettiği hayatında sıkışır ve o zamanki ruh halini şu cümlelerle anlatır: “Büyük bir endişem vardı ve onu hafifletmenin hiçbir yolu yoktu; şiddetli inançlarım ve onları etkilemek için küçük bir gücüm vardı. Büyük fırsatların mutsuz bir şekilde boşa harcanmasını, başlattığım ve yürekten inandığım planların zayıf uygulanmasını izlemek zorunda kaldım. Savaşın korkunç gelişimini düşünmek için alışılmamış uzun saatler geçirdim. Varlığımın her zerresinin harekete geçtiği bir anda, trajedinin bir izleyicisi olarak kalmaya zorlandım, acımasızca ön koltuğa oturdum. Ve sonra resim ilhamı imdadıma yetişti…”

Resim yapmak Churchill’i yalnızca varoluşsal anlamda beslemez, arkadaşlıklarının pekişmesini de sağlar. Üstelik yaptığı tablolar çoğu kişi için oldukça gözalıcıdır. Böyle düşünenlerden biri de Yunan denizcilik patronu Aristotle Onassis’tir. Onların dostluğu 1960’lı yılların başında Onassis’in muhteşem teknesi Christina sayesinde başlar. Birlikte tam sekiz gemi seyahati yaparlar. Christina, Onassis’in o tarihten tam otuz yıl önce kurduğu dünyanın en büyük bağımsız nakliye hattının temel taşıdır ve savaş sonrası dönemin gözalıcı yaşam tarzının simgesi olarak dünyanın en ünlü yatı haline gelecektir. Churchill’in Onassis’e hediye ettiği The Moat, Breccles isimli tablo dostluklarının bir amblemi olarak geçer tarihe.

churchill

Tablo, 1958 ve 1963 yılları boyunca, dostluğun şahidi olan yat Christina’nın salonunda asılı kalır; El Greco, Paul Gauguin, Camille Pissarro ve Johannes Vermeer’in eserlerinin yanında… Bu süre boyunca da eğlence dünyasından birçok isim hem Christina’yı hem de The Moat, Breccles’yı görme imkânı bulur. Zira o yılların manifestosuna bakıldığında eğlence devlerinin listesi açıkça ortaya çıkar: Richard Burton, Liz Taylor, Greta Garbo, Ava Gardner, Cary Grant, Marilyn Monroe, Gregory Peck, Frank Sinatra, John Wayne, Malcom Forbes, J. Paul Getty ve Franklin D. Roosevelt, Jr…

Daha fazla hediye tablo…
The Moat, Breccles; Tate, The Royal Academy, Başkanlar Dwight D. Eisenhower ve Harry S. Truman ve Former Prime dâhil olmak üzere 20. yüzyılın önemli ikon ve kurumlarından oluşan seçkin bir zümreye hediye ettiği bir dizi eserden sadece biriydi. Kraliçe II. Elizabeth’e armağan olarak verdiği The Palladian Bridge at Wilton eserine karşılık şu yorumu aldı: “Philip ve ben, resimlerinizden birine sahip olduğumuz için çok heyecanlıyız... Orada olmanın hissini ve zevkini, herkesin hissedebileceği kadar iyi yakaladınız.”



churchill

Ve rekorlar…
The Moat, Breccles, Churchill’in 90. yaşı vesilesiyle çekilen belgesellerden birinde yer alır ve bu, onun kamuoyunun bugüne kadar gördüğü son görüntüsü olur… Bugünse Churchill resimlerinin piyasalarda yeniden başarılı olduğu bir dönemdeyiz. Geçtiğimiz mart ayında Londra’da düzenlenen Christie’s İngiliz modern sanat satışında, bir alıcı eski Başbakan’ın üç tablosunu toplam 16 milyon dolara satın aldı. Bu eserler arasında, Angelina Jolie tarafından 11,6 milyon dolara satılan ve rekor kıran Tower of the Koutoubia Mosque resmi de vardı. Churchill’in önceki rekoru, 2014 yılında Sotheby's’de The Goldfish Pool için ödenen 2,7 milyon dolardı. Onassis ailesi tarafından satışa çıkarılan The Moat, Breccles ise Phillips Müzayede’de tahmin edilenin biraz daha altında ama yine de iyi bir rakama, yaklaşık 1.8 milyon dolara alıcısını buldu.