Ekim 2022

Gitar koleksiyonunuzu nasıl oluşturursunuz?

Ekim

VİNTAGE GİTAR ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLİR?

B

u yıl, Nirvana’nın solisti Kurt Cobain’in Smells Like Teen Spirit klibinde kullandığı Fender Mustang gitarı, açıkartırmada 4,5 milyon dolara alıcı buldu. 1964’teki lansmanında gitarı, 189,50 dolara satın almak mümkündü. İki yıl önce, grubun MTV Unplugged özel programında kullanılan Martin D-18E akustik modeli 6.010.000 dolara satılarak dünyanın en pahalı gitarı oldu. Eric Clapton, Dave Gilmour veya Bob Dylan’ın koleksiyonlarından otantik kökene sahip modellerin günümüzün gitar pazarında güvenli bir yatırımı garanti edeceğine şüphe yok ancak bu modellerin izini sürmenin zor olduğunu da kabul etmek gerek.

Ekim

Peki 1980’lerden beri değerini hızla yükselten bu pazarda, yatırım potansiyeli olan vintage bir gitar bulma şansınız nedir? Vintage Guitar dergisinin kurucusu Alan Greenwood, “1960’larda Harmony H73’ler, Sears mağazalarına binler halinde satılan ucuz gitarlardı, ancak The White Stripes’tan Jack White bunlardan biriyle sahneye çıktığında, bu modelin değeri bir gecede arttı,” diyor ve ekliyor: “Yatırımlık bir gitar almam için bana 100.000 dolar verilseydi, orijinal haline en yakın ve en eski olanın peşine düşerdim. Elektro gitarlar için en güvenli seçenekler her zaman Gibson ve Fender olacaktır. Akustik rotaya gidiyorsanız, 20’lerden 40’lara kadar Martin gitarlar doğru adres. Gövde kaplamasının yoğunluğu gibi faktörler de fiyatı etkileyecektir.”

Ekim

Greenwood, vintage gitar seçiminde tedbirli olmanın önemine de vurgu yapıyor: “Daha yüksek fiyat aralıklarına girildiğinde sahte ürünlerin yaygınlaştığını görürüz, bu yüzden satın almayı düşündüğünüz gitarı, yetki sahibi bir uzmana veya saygın bir müzayede evine götürmek akıllıca olacaktır. Alıcıya dikkat etmek elbette çok önemli. Diğer yandan sabra ihtiyaç olduğunu da unutmamak gerek. Seçtiğiniz gitarın önemli bir değer artışı görmesi 20 yıl alabilir.”



Ekim

ABD’li rock koleksiyoncusu Joseph Overlock’a göreyse şeytan ayrıntıda gizli; bir diğer şekilde ifade etmek gerekirse, tüm orijinal donanım ve işaretlerin nerede ve nasıl olması gerektiğini bilmek önemli bir kriter. “Vintage bir gitara ciddi bir para yatıracak olsaydım, yalnızca özel bir satıcıya giderdim. Ayrıca yatırım talebimin özel koleksiyoncular arasında da duyulmasını sağlardım,” diyor. “Ünlü gitarlar en güvenlisidir, ancak her zaman istisnalar vardır. Elvis’in 1968 TV Comeback Special’da çaldığı isimsiz bir gitardı. Geçen yıl 268.000 dolara satıldı!”

Uzman görüşleri bu şekilde... Elbette bir gitarın üretilmeye başlandığında ne kadar değerli olacağını kimse bilemez. Ancak yatırım olarak vintage bir gitar satın alacaksanız, gitarın tam bir değerlendirme raporu sunacak saygın bir uzman tarafından kontrol edilmesi için satıcının size en az 48 saat vermesi gerektiğini unutmayın!

Kaynak: https://www.christiesrealestate.com/blog/vintage-treasure-how-to-build-your-guitar-collection/