Mayıs 2022

LOOK Kitap Kulübü: Deniz kokulu kitaplar

Mayıs

TUZLU SAYFALARA…

M

ayıs rüzgârları ısınan havayla birlikte burnumuza çaldı deniz kokusunu. Cemreler çoktan düştü ve artık güneyde yaz resmen başladı. Edebiyat dünyasının en sevdiği mekânlardan biridir, deniz. Kimi uzmanlığından, kimi ruhundan, kimi de hissettirdiklerinden bahseder. Bazen de yalnızca rotalar vardır gidilmesi gereken. Bu ay LOOK Kitap Kulübü’nde deniz kokan kitaplara uzanıyoruz.

Mayıs

Deli İbram Divanı - Ahmet Büke
Katman katman, her sayfasına biraz yosun, biraz deniz ve bolca balık kokusu sinmiş bir hikâye, Deli İbram Divanı. Köstence Adası’nın balıkçıları arasındaki yaşamı, husumeti ama en çok da “iyiliği” ve “kötülüğü” sığdırıyor Ahmet Büke koskoca bir denize…

Mayıs

Amat - İhsan Oktay Anar
Dalgaların arasında, hayal aleminde yalnızca günahkârların bindirildiği bir gemide açılacağız denize. İhsan Oktay Anar kitapları arasında belki de en çok yer edeni Amat, kendine has diliyle hiç yaşanmamış bir denizcilik tarihini anlatıyor.

Mayıs

Dalgaların Sesi - Yukio Mişima
Çok uzakta yapayalnız bir ada olan Uta-Jima’da yaşayan Şinji’nin adaya yeni gelmiş olan Hatsue’ye aşık olmasıyla o küçücük adada bu iki sevgilinin yaşadığı maceraları konu alıyor, Dalgaların Sesi. Mişima o kendine özgü masalsı diliyle aşkı anlatırken denizi, balıkçıları ve fırtınayı da es geçmiyor.



Mayıs

Kültürü ve Görgüsüyle Denizcilik – Cem Gürdeniz
Denizcilik kendine ait tarihiyle büyüleyen bir alan. Türkiye’de benzeri bulunmayan bir çalışma olan Kültürü ve Görgüsüyle Denizcilik örf, âdet, gelenek ve nezaket kurallarından denizcilerin tutum ve davranışlarına kadar asırlar öncesinden gelen pratik bilgileri herkesin anlayabileceği şekilde anlatıyor.

Mayıs

Kısmet’in Dümen Suyunda – Sadun Boro
Kısmet Yelkenlisi’nin maceraları Türkiye’nin Karadeniz ve Kıbrıs dâhil, Akdeniz kıyıları ve komşu denizler ile Ege, İyon ve Adriyatik sahillerine uzanıyor. Sadun Boro’nun kaleme aldığı serinin üçüncü kitabı Kısmet’in Dümen Suyunda, kendi kıyılarımız ve yakın komşu sahillerimizi keşfetmeniz için sizleri hem denizden hem karadan harekete geçirecek. Sadun Boro’nun akıcı anlatımı ile seyre çıkmaya hazır mısınız?

Mayıs

Deniz Küstü – Yaşar Kemal
İstanbul’un orta yerinde doğayı, insanları ve hayatı anlatır Yaşar Kemal Deniz Küstü’de. Balıkçı sesleri vapur düdüklerine karışır. Ama satır araları bir kentin tüm coğrafyasıyla her anlamda yozlaşmasını anlatır. Her zamanki üslubuyla bizi büyülemekten geri durmayan Yaşar Kemal’den deniz kokulu bir roman…