Mayıs 2022

Metaverse’ün ilk moda haftası gerçekleşti

Mayıs

DÖNÜŞTÜRÜCÜ BİR YILIN BAŞLANGICI

B

ir süredir kavramların birbirine girdiği, tabiri caizse “eklektik” bir gündeme alışmaya çalışıyoruz. Hem teknoloji hem de moda dergilerinin aynı haberi aynı iştahla yaptığına daha önce şahit olduğumuzu pek hatırlamıyoruz. Ama metaverse, dünyamıza geldiğinden beri, her şeyin tanımı biraz bulanıklaştı diyebiliriz. Artık “varolma” tek bir dünya için geçerli değil.

Mayıs

24 Mart’ta gerçekleşen, kripto paraların geçerli olduğu, teknolojinin geldiği son noktadaki moda gösterisi Metaverse Moda Haftası’nın yankıları hâlâ sürüyor. Etkinlikte lüks markalar ve tasarımcılar dijital evrende bir araya geldi, 3D podyumlarda ön sıradaki koltuklar doldu, özel etkinlikler yapıldı ve bu sırada hemen satın alınabilir moda konuşuluyordu.

Sanal gerçeklik platformu Decentraland’da düzenlenen etkinlikte DKNY, Tommy Hilfiger, Paco Rabanne, Dolce & Gabbana, Etro, Charles & Keith ve Prive Porter gibi modern marka ve tasarımcıların yanı sıra DeadFellaz, The Sevens, 8SIAN, Fang Gang ve Mortiverse gibi popüler web3 markaları sergilendi.

Mayıs

Peki bu etkinlik nasıl gerçekleşti? Öncelikle şu soruyu sorarak başlayalım: Sanal ve gerçek gardıroplarınızı birleştirebilseydiniz nasıl olurdu? Yani sanal dünyada gördüğünüz bir şeyi satın alsanız ve ânında size doğru yola çıksa… İşte bu etkinlikte sağlanan şeylerden biri buydu. Elbette gerçek dünyası için NFT kuponları satın almanız şartıyla.

Katılımcılar, bu etkinlikle birlikte 2022’nin, dijital moda ekseninde müthiş bir yıl olacağını düşünüyor. Bununla birlikte bir hafta boyunca altmıştan fazla markanın bir kısmı özellikle metaverse için tasarlanmış 500 görünüm sunarken, diğerleri fiziksel olarak da satın alınabilecek ürünler sundu. Etkinlikler ücretsiz ve herkese açıktı. İlk gün 6 binin üzerinde ziyaretçinin uğradığı söyleniyor.



Mayıs

Tüm olayın teknoloji boyutuna bakarsak ortaya belli birkaç başlık çıkıyor. Bunlardan en önemlisi, eğer bu kadar büyük bir etkinliğe katılacaksanız çok iyi giyilebilir teknoloji cihazlarınızın olması gerektiği. En iyi grafik kartlı bilgisayarlardan birine de sahipseniz, o zaman hazırsınız demektir. Zira bu etkinlikler yapıldıkları alandaki teknolojiyi yansıtabilmek için sizin kullandığınız teknolojiyle de eşleşmek durumunda. Ama zaten muhtemelen modayla teknoloji tam burada birleşecek, yüksek teknoloji giyilebilir ürünler ve görüntüleme sistemleri son modayı yakalayacak.

Diğer taraftan kulislerdeki dedikodulara baktığımızda ortaya şöyle bir tablo çıkıyor: İlk Metaverse Moda Haftası katılımcı markaların isimleri dışında şimdilik kimseyi fazlasıyla etkileyecek güce sahip olmadı. Avatarlar, dijital podyumlar, pop-up mağazalar ve gerçekçi parçaların yanı sıra elfler, melek kanatlı orklar, kanatlı adamlar ve bir çeşit cosplay show’uyla moda haftalarında boy göstermekten hoşlanan kimse tatmin olmuş görünmüyor. Ama yine de gelecekte neler olacağı hiç belli olmaz. Kesin görünen tek şey şu ki 2022, moda dünyası için dönüştürücü bir yıl olacak.