Mayıs 2022

New York Modern Sanat Müzesi’nden Ukrayna’ya sanatsal destek

Mayıs

“DAYANIŞMA İÇİNDE”

N

ew York Modern Sanat Müzesi (MoMA) Nisan ayının ilk haftasında sadece Ukrayna doğumlu sanatçıların eserlerinden oluşan bir galeri açarak tüm dikkatleri üzerine çekti. “Dayanışma İçinde” başlığını taşıyan galeri, Rusya’nın Şubat ayında başlayan işgalinin ardından Ukrayna’ya destek niteliği taşıyor.

Mayıs

“Ukrayna halkıyla dayanışma ve onlara bir saygı ifadesi olarak” hayranlık uyandıran eserleri bir araya getiren koleksiyon, hem uluslararası üne sahip hem de sanat dünyasında daha az tanınan isimler tarafından geçen yüzyılda yapılan çalışmaları içeriyor. Sergilenen eserler arasında Vladimir Baranoff-Rossine’nin çok renkli ahşap, karton ve ezilmiş yumurta kabuklarından yapılmış çarpıcı heykeli 1 Numaralı Senfoni (1913), John D Graham’ın kara kalem eseri Celia (1944-5) ve Louise Nevelson’ın tek renkli ahşap heykeli That Silent Place (1954-5) yer alıyor. Galeride ayrıca ünlü Ukraynalı yazar Serhiy Zhadan’ın John Hennessy ve Ostap Kin’in çevirisiyle çerçevelenmiş bir şiiri de yer alıyor. Bunun yanı sıra daha az tanınmış olan Aleksei Kruchenykh ve Maria Siniakova gibi sanatçılara da galeride eserlerini sergileme imkânı sunuluyor.



Mayıs

“Dayanışma İçinde” koleksiyonu, MoMA’nın Ukraynalı sanatçılara verdiği ilk destek değil. İşgalden önce müze, web sitesinde Kiev’deki evinden kaçmak zorunda kalan Anna Sarvira’nın çizimlerini yayınlamıştı. İllüstratör, ülkesi savaş ihtimaliyle karşı karşıyayken günlük yaşam hakkında güçlü bir hikâye yaratmıştı: “Muhtemelen burada yaşadığımız en tuhaf şey, geleceği planlayamamak. Ve ileride korkunç bir şey olacağına dair bu beklenti, muhtemelen en yorucu kısım.”



www.moma.org/calendar/galleries/5454