Nisan 2 2022

Geri dönüşüm materyalleri tasarımcıların elinde sanat eserine dönüşüyor!

nisan 2

ARZU NESNESİ GERİ DÖNÜŞÜM TASARIMLARI

G

eri dönüşümün özellikle de mimari süreçlerdeki önemini artık biliyoruz. Ancak nedense kelimenin anlamı sanki o ürünün aynı zamanda özel bir tasarıma ya da benzersiz bir kullanım amacına sahip olamayacağı anlamına geliyor. Bu elbette doğru bir algı değil. Mobilya tasarımcıları bir sonraki kreasyonlarında geri dönüşümlü malzemeleri nasıl bir adım yukarıya taşıyacaklarını planlıyor.

nisan 2

Ztista Masa, Faina
Ukraynaca adı “hamurdan yapılmış” anlamına gelen Ztista’nın sade görünümünün altında oldukça sağlam bir temeli var. Tabanı dövülebilir kil, talaş ve selüloz karışımından yapılmış ve masif ahşaptan pürüzsüz üst tablasıyla tam bir tezat oluşturuyor. Görünüşü? Elbette sıradan bir yemek masasından ziyade, heykelsi bir tasarım ürünü…

nisan 2

Kata, Arper
Onu ilk gördüğünüzde retro etkili şezlong tipi koltuklara benzetmeniz gayet anlaşılır. Bilmediğiniz şey ise Kata’nın geri dönüştürülmüş plastik şişelerden yapılarak polyester kumaşla kaplandığı. Masif ahşap kısımları ise sorumlu şekilde yönetilen ormanlardan geliyor. Ve tüm bunların yanı sıra epey de rahat.

nisan 2

Waste Dolap, Piet Hein Eek
Piet Hein Eek, onlarca yıldır sürdürülebilir mobilya alanında çalışıyor. Hollandalı tasarımcı belki de en çok, atılan ürünleri masa, dolap ve daha fazlasına entegre eden Waste koleksiyonuyla tanınıyor. Bu dolabı bu kadar çarpıcı yapan şey, ahşap dökümlerin doku ve tonlarının dokunulmadan bırakılması ve bir tür malzeme kolajı oluşturması.



nisan 2

Terre D’Ombres Vazo, Ligne Roset
Terre D’Ombres, “gölgeler ülkesi” anlamına geliyor. Bu tasarımda iç içe geçmiş narin desenler 3D baskı ile hazırlanmış; mısır nişastası ve geri dönüştürülmüş ahşaptan yapılan bir biyoplastikle işlenmiş. Sert çizgileri ve nötr renk grupları ise içine yerleştirmeyi seçeceğiniz bitkilerin canlı renklerini ortaya çıkartacak şekilde düşünülmüş.

nisan 2

Meltingpot Masa, Kooij
Plastik kalıpların atılmak yerine geri dönüştürüldüğü Dirk van der Kooij’in Hollanda stüdyoları bunları masalara çeviriyor! Meltingpot aslında tek bir ürün değil, bir serinin adı. Her öğe, üzerinden boyaların döküldüğü mermer bir kâğıdı andırıyor. Kooij yıllardır plastiği dürüst ve dayanıklı bir malzemeye dönüştürmek için çalışıyor ve Meltingpot ile de bunu başarmış gözüküyor.

Kaynak: Robbreport.com