Nisan 2022

Kakao atıklarıyla 3D baskılı evler

nisan

GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ KAKAODAN SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAMA...

M

imarlık stüdyosu Valentino Gareri Atelier, Ekvadorlu çikolata üretici MUZE ve kâr amacı gütmeyen kuruluş Avanti için kakao endüstrisinde döngüsel ekonomi için karbonsuz bir destinasyon ve inovasyon merkezi tasarladı.

Geri dönüştürülmüş kakaodan yapılmış 3D baskılı binalara sahip Cacao Eco Village, Ekvador’un kıyı eyaleti Manabi’de, kakao çiftçilerinin ve ailelerinin çalıştığı ve yaşadığı Pedernales’te bu yıl içinde inşa edilecek. Bu sahil bölgesi yıl boyu süren muhteşem havası, arkeolojisi, folkloru, olağanüstü mutfak geleneği ve panoramik plajları ile tanınıyor.

nisan

Kakao çekirdeklerinden kakao yağı ve katı maddeleri çıkararak çikolata üreten çiftçilerin elinde kalan atıklarla inşa edilecek olan Cacao Eco Village’in arkasındaki sürdürülebilir mimari tasarım beş temel ilkeyi içeriyor:

Modüler: Genişletilebilir, tekrarlanabilir; farklı alanlara, boyutlara ve geometrilere uyarlanabilir.

İşlevsel: Cacao Eco Village, kakao işleyen bir çikolata fabrikasının yanı sıra eğitim ve araştırma merkezi ile ortak çalışma ve yaşam alanlarını içerecek.

Sürdürülebilir: Cacao Eco Village’de yağmur suyunu toplayacak olan modüllerin çatılarına dekoratif su depoları entegre edilecek. Enerji kaynağı güneş olacak. Yaşam merkezinde çikolata üretiminden arta kalan kakao kabuğu atık biyofilamentleri kullanılarak 3D olarak basılacak olan üç farklı şekilli modül yer alacak. Doğal havalandırma sistemine sahip olan geometrik formdaki yapıların inşasında bambu, ahşap gibi yerel malzemeler kullanılacak.

Teknoloji etkin: Blockchain, IOT ve NFT gibi teknolojilerden etkin bir şekilde yararlanılacak.

Bağlantılı: Yerel topluluğa ve geleneklere bağlı kalınacak.



nisan

New York ve Sidney’de ofisleri bulunan Valentino Gareri Atelier’in cephelerdeki ilham kaynağı çok renkli Ekvador evleri ve kakao ağaçlarının renkli meyveleri olacak. Tasarımda palmiye ağaçları ve geniş çimenlik alanların yaşam merkezini oluşturan her bir modül kümesi arasındaki boşluğu kaplaması planlanıyor.

Çevresel ayak izini azaltmak, kaynak bağımlılığını ve atıkları en aza indirmek için yaratıcı bir çözüm olarak öne çıkan bu sürdürülebilir ve akıllı altyapı dünyanın farklı yerlerinde aynı amacı güden projelerin önünü açacak gibi gözüküyor.