M
eksika’da şarap üretiminin tarihinin 16. yüzyılın başlarına kadar
uzandığını öğrenmek çoğu şarapseveri şaşırtacak bir bilgi. Üstelik
bu kadar da değil, dünyanın ilk ve en eski şaraphanesinin de
Meksika’da olduğu iddia ediliyor.
Baja’da bilinen ilk şarap bağı Casa Madero, 1597’de Santa Maria de
las Parras’ta kurulmuş. 1699’da II. Charles İspanya’da şarap
üretimini başarısızlığa uğratmak için kolonilerde şarap üretimini
yasaklamış ancak Katolik misyonları gerekçesiyle Meksika’da üretim
devam etmiş. Söylenen o ki Baja’daki ilk şaraphane de 1701 yılında
bir Cizvit rahibi tarafından kurulmuş. Peki şimdi neler oluyor?
Bugün gelişmiş bağcılık teknolojisi, turizm ve bölgesel mutfakların
yeniden canlanmasıyla birlikte bölge de yıllardır beklediği
canlanmayı yaşıyor. Söylenenlere göre yeni şeflerin tanınmaya
başlanması ve yeni restoranların açılmasıyla birlikte ilerleyen bu
yükseliş, yüzlerce yıl öncesine dayanan bir mutfağın da yeniden
büyümesine yol açtı. Böylece Baja yemeğin yanı sıra yüzlerce yıldır
ev sahipliği yaptığı şaraplarıyla da listelerin başına geçmeyi
başardı.
Meksika’nın şarap imalathanelerinin kabaca yüzde 75’ine ev sahipliği
yapan Baja, granit bakımından zengin topraklar ve asma için mükemmel
olan klasik Akdeniz iklimi ile karakterize edilir. Pasifik
esintileri sıcak iklimi yumuşatır ve bu sayede çeşitli üzümlerden
mükemmel şaraplar veren kombinasyonların ortaya çıkması sağlanır.
İşte Baja’yı Napa ya da diğer imza şarap bağlarından farklı kılan da
bu. Baja karışımların anavatanı sayılıyor. Üreticilere göre,
insanlar özellikle yeni lezzetler denemek için burayı seçiyor. Bu
bir tesadüf değil. Avrupa’nın aksine, Meksika’da şarap geleneğine
baskı uygulayacak bürokratik gereklilikler yok. Bu da bölgedeki
yetiştiricilerin yenilikçi olmasının önündeki engeli kaldırıyor. Bu
sayede ülkede 125’ten fazla üzüm çeşidi yetiştiriliyor.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Cabernet Sauvignon hâlâ en çok ekilen kırmızı şarap üzümü, ancak
giderek daha popüler hale gelen Tempranillo, Merlot ve Grenache’de
sıkı bir rekabet söz konusu. Malbec, Syrah ve Sangiovese ise
yükselen kategoriler. Büyüleyici yanlarıyla birlikte taze ve
benzersiz profiller sunan Baja lezzetlerini önümüzdeki yıllarda daha
da çok konuşacağız gibi görünüyor.