Nisan 2022

Meksika şarap bağları arasında keyifli bir tura var mısınız?

nisan

AMERİKA KITASINDAKİ ŞARAP VAHASI…

M

eksika’da şarap üretiminin tarihinin 16. yüzyılın başlarına kadar uzandığını öğrenmek çoğu şarapseveri şaşırtacak bir bilgi. Üstelik bu kadar da değil, dünyanın ilk ve en eski şaraphanesinin de Meksika’da olduğu iddia ediliyor.

Baja’da bilinen ilk şarap bağı Casa Madero, 1597’de Santa Maria de las Parras’ta kurulmuş. 1699’da II. Charles İspanya’da şarap üretimini başarısızlığa uğratmak için kolonilerde şarap üretimini yasaklamış ancak Katolik misyonları gerekçesiyle Meksika’da üretim devam etmiş. Söylenen o ki Baja’daki ilk şaraphane de 1701 yılında bir Cizvit rahibi tarafından kurulmuş. Peki şimdi neler oluyor? Bugün gelişmiş bağcılık teknolojisi, turizm ve bölgesel mutfakların yeniden canlanmasıyla birlikte bölge de yıllardır beklediği canlanmayı yaşıyor. Söylenenlere göre yeni şeflerin tanınmaya başlanması ve yeni restoranların açılmasıyla birlikte ilerleyen bu yükseliş, yüzlerce yıl öncesine dayanan bir mutfağın da yeniden büyümesine yol açtı. Böylece Baja yemeğin yanı sıra yüzlerce yıldır ev sahipliği yaptığı şaraplarıyla da listelerin başına geçmeyi başardı.

nisan

Meksika’nın şarap imalathanelerinin kabaca yüzde 75’ine ev sahipliği yapan Baja, granit bakımından zengin topraklar ve asma için mükemmel olan klasik Akdeniz iklimi ile karakterize edilir. Pasifik esintileri sıcak iklimi yumuşatır ve bu sayede çeşitli üzümlerden mükemmel şaraplar veren kombinasyonların ortaya çıkması sağlanır. İşte Baja’yı Napa ya da diğer imza şarap bağlarından farklı kılan da bu. Baja karışımların anavatanı sayılıyor. Üreticilere göre, insanlar özellikle yeni lezzetler denemek için burayı seçiyor. Bu bir tesadüf değil. Avrupa’nın aksine, Meksika’da şarap geleneğine baskı uygulayacak bürokratik gereklilikler yok. Bu da bölgedeki yetiştiricilerin yenilikçi olmasının önündeki engeli kaldırıyor. Bu sayede ülkede 125’ten fazla üzüm çeşidi yetiştiriliyor.



nisan

Cabernet Sauvignon hâlâ en çok ekilen kırmızı şarap üzümü, ancak giderek daha popüler hale gelen Tempranillo, Merlot ve Grenache’de sıkı bir rekabet söz konusu. Malbec, Syrah ve Sangiovese ise yükselen kategoriler. Büyüleyici yanlarıyla birlikte taze ve benzersiz profiller sunan Baja lezzetlerini önümüzdeki yıllarda daha da çok konuşacağız gibi görünüyor.