Ocak 2022

Sürdürülebilir bir tatil mümkün

ARDINIZDA AYAK İZİ BIRAKMAYIN

H

ayatlarımızda önemi gün geçtikçe artan bazı şeyler var. Artık evlerimizde çöpleri ayrıştırmaktan az su harcamaya kadar birçok konuda bilinçlenerek hareket ediyoruz. Dünyamız için en iyisini hesaplayarak hayatımızı buna göre güncelliyoruz. Peki ya tatiller? Eko-turizm son on yılda inanılmaz bir evrim geçirdi ve artık daha fazla insan tatilde çevreyi koruyan ve yerel halka saygı duyan otellerde konaklamak istiyor. “Yeşil olmak” yeni bir norm haline geliyor ve bunun iyi bir nedeni var: Seyahat ederken bile etrafımızı saran doğal kaynakları korumak için tüketiciler olarak üzerimize düşeni yapmalıyız. Diğer yandan çevreye saygı duyarak ziyaret edilecek bir yer bulmaya çalışmak istediğimiz kadar kolay değil. Bu yüzden dünyanın en iyi ekootellerine biraz daha yakından bakmak istedik.

Campi ya Kanzi Eco Lodge, Kenya
Campi ya Kanzi, Kenya’nın güneyindeki Chyulu Tepeleri’nde yer alan ödüllü bir butik eko-orman evi. Kamp 20 yılı aşkın bir süredir, 283 bin dönümlük bozulmamış vahşi doğayı kapsayan Maasai’ye ait bir rezerv üzerinde bulunuyor. Bu özel Maasai diyarı zebra, zürafa, antilop, aslan ve leoparlar da dahil olmak üzere muazzam bir biyolojik çeşitliliğe sahip vahşi yaşamı destekliyor. Olağanüstü biyolojik çeşitlilik ve ekosistem, safarinizi unutulmaz kılacak. Bu arada tüm çadırların geleneksel Maasai dekorunda sürdürülebilir bir şekilde inşa edildiğini de söylemeden geçmeyelim. Ayrıca tüm mekân yüzde yüz güneş enerjisiyle ve karbon nötr bir sistemle çalışıyor.

Lapa Rios Lodge, Kosta Rika
Latin Amerika’nın en iyi tatil beldelerinden biri olan bu ödüllü ekoorman evi, Pasifik Okyanusu ve Kosta Rika Osa Yarımadası’ndaki korunan yağmur ormanlarının ortasında yer alıyor. Kapılarını 1993 yılında açan Lapa Rios, eko-turizmde öncü olarak kabul ediliyor; tuzlu havuzları ve serinlemek için okyanus esintisini kullanan çatıları ile lüks çevre dostu ürünlere farklı bir yorum getiriyor. Yerel sakinleri destekleyen, yağmur ormanlarını koruyan, tamamen organik ürünler kullanan, plastiksiz bir politika yürüten Lapa Rios Lodge’un bu konuda birçok ödülü ve sertifikası da bulunuyor.



Ecocamp Patagonya, Şili
Çevre yönetim sistemi sertifikasına sahip bu eko-orman evi konuklarına Torres del Paine Dağı’nın muhteşem manzarası eşliğinde lüks bir glamping sunuyor. Eşsiz kubbeli süitleri, bölgenin geleneksel konut tarzına sadık kalınarak tasarlanmış. Ecocamp Patagonya’da atıkların çoğu kompostlanıp geri dönüştürülüyor. Kullanılan elektrik ise mikro hidrotürbin ve güneş panelleriyle sağlanıyor. Ayrıca otel 2007 yılından beri karbon nötr. Yani tüm yolculuklardan ve yaşamdan oluşan karbon ayak izlerini hesaplayarak emisyonları dengeleyecek projeler yaratıyor ya da bu tarz projelere yatırım yapıyor.

Daintree Wilderness Lodge, Avustralya
Dünyanın en iyi orman evlerinden biri olan Daintree Wilderness Lodge, Kuku Yalanti kabilesi ile kurulan ortaklık sayesinde, gelenlere Avustralya Aborjin kültürünün gerçek tadını sunmak için onlarla birlikte işletiliyor. Dünya Mirası Listesi’ndeki iki alanın tam ortasında yer alan yedi adet yükseltilmiş kabin içinde yağmur ormanlarının tam ortasında uyuyacak; antik bitki türleri, nadir ve sıradışı vahşi yaşamın içinden geçen bir tatil yapacaksınız. Ayrıca bıraktığınız karbon ayak izleri için yeniden ağaçlandırma projesine katılabilir ya da Daintree Wilderness Lodge Yeniden Vahşileştirme Programı’nda gönüllü olarak yer alabilirsiniz. Tropikal yağmur ormanları, dünya yüzeyinin sadece yüzde ikisini kaplasa da dünyadaki türlerin neredeyse yarısına ev sahipliği yaptığı söyleniyor. Bu yüzden vahşi yaşamın ayakta kalmasına yardım etmek dünya adına bir hediye vermek anlamına geliyor.