Şubat 2 2022

Çikolata terapisi restoran menülerinde yer bulur mu?

ÇİKOLATADAN TERAPİST OLUR MU?

S

on günlerde internette sıkça karşılaştığımız, hatta haber bültenlerine bile konu olan bir video var. Bir kadın bir restoranda oturuyor, önünde büyük gri bir kase duruyor. Kadının elleri kasenin üstünde. Bu sırada garson elinde beyaz bir sürahiyle kadraja giriyor ve sürahinin içindeki iştah açıcı sıcak çikolatayı kadının ellerine boca ediyor. Aynı işlem masadaki beyefendiye de tekrarlanıyor. İkili ellerini çikolatayla yıkadıktan sonra parmaklarını ağızlarına götürüyor, kameraya bakıp tatminkâr bir ifadeyle gülümsüyor.



İzleyenlerin çoğu bunun bir şaka olabileceğini düşündü. Ama değildi. Grammy ödüllü Mariaca Semprún ve Venezüellalı romancı Leonardo Padrón çiftinin çikolatayla başrolü paylaştığı bu görüntüler şef Juan Manuel Barrientos’un Michelin yıldızlı restoranı El Cielo’nun Miami şubesinde çekildi. Fotoğrafçı Flavio Costa’nın paylaşımının ardından viral olan restoranın mönüsünde “Çikolata Terapisi” olarak yer alan bu ritüelde önce ellerinizi temizlemeniz için size küçük bir havlu veriliyor. Ardından çikolata banyosu başlıyor. Siz elinizdeki çikolatayı yalayarak yedikten sonra dev kaseye ellerinizin üzerinden su dökülüyor. Kolombiya kültürüne ve diğer Latin Amerika mutfaklarına dayanan avangart tarzı hedefleyen restoranının bu uygulaması Avrupa kolonizasyonundan önceki günlerde para birimi olarak kullanılan çikolataya bir övgü niteliğini taşıyor. Ellerinizi çikolatayla yıkamanın ardındaki fikir, yemeğin başında “duyuları uyandırmak” olarak açıklanıyor.