Şubat 2 2022

Vejetaryenliğe alışmanın yolu: Fleksitaryen beslenme

BESLENME DÜZENİNDE ESNEKLİK ARAYANLARA...

E

snek (flexible) ve vejetaryen (vegetarian) kelimelerinin birleşiminden oluşan fleksitaryen terimi vejetaryen veya vegan diyetlerden daha esnek bir beslenme tarzını ifade ediyor. Fleksitaryen beslenmede et ve diğer hayvansal ürünlere ölçülü olarak izin verilirken, çoğunlukla bitki bazlı yiyecekler teşvik ediliyor. Beslenmesine daha fazla bitkisel gıda eklemek isteyen ancak et tüketimini tamamen kesmeyi tercih etmeyenler için bu esneklik ideal bir alternatif olarak öne çıkıyor.
Fleksitaryen beslenmenin fikir annesi diyetisyen Dawn Jackson Blatner insanların vejetaryen beslenmenin faydalarından yararlanmaya devam ederken, hayvansal ürünlerin tadını ölçülü bir şekilde almalarına yardımcı olmak için bu diyeti oluşturduğunu söylüyor.

Bilindiği üzere vejetaryenler eti ve bazen diğer hayvansal gıdaları tüketmekten kaçınırken; vegan beslenme et, balık, yumurta, süt ürünleri ve tüm hayvansal kaynaklı gıda ürünlerini tamamen kısıtlıyor. Fleksitaryen beslenmede ise kesin kurallar veya tavsiye edilen kalori ve makro besin maddeleri yok. Aslında bu, daha çok aşağıdaki ilkelere dayanan bir yaşam tarzı.

• Çoğunlukla meyve, sebze, baklagil ve tam tahıl yemek.
• Hayvanlar yerine bitkilerden elde edilen proteinlere odaklanmak.
• Esnek olmak ve zaman zaman et ve hayvansal ürünleri de beslenmeye dahil etmek.
• En az işlenmiş, en doğal gıdaları tüketmek.
• İlave şeker ve tatlı tüketimini sınırlamak.



Esnek yapısı sayesinde fleksitaryen beslenmenin popülerliği giderek artıyor. Dawn Jackson Blatner, “The Flexitarian Diet” adlı kitabında esnek beslenmeye nasıl başlayabileceğinizi açıklıyor. Bununla birlikte, Blatner’in tavsiyelerine yüzde yüz uymanız gerekmiyor. Örneğin bazı insanlar diğerlerinden daha fazla hayvansal ürün tüketebilir. Sadece şunu unutmamak gerekiyor: Genel olarak amaç daha besleyici bitkisel gıdalar tüketmek ve daha az et yemek...