Ağustos 2 2023

Akvaryumun pahalı mücevherleri

Ağustos

DÜNYANIN EN DEĞERLİLERİ…

S

u meraklılarının ve koleksiyoncuların büyüleyici dünyasında, tek bir balığın değeri en değerli mücevherlere rakip olacak kadar şaşırtıcı boyutlara ulaşabiliyor. Koi havuzlarının dingin sularından seçkin akvaryumların derinliklerine kadar, bazı su canlıları olağanüstü güzellikleri ile tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Şimdi gelin dünyanın en pahalı beş balığına yakından bakalım.

Ağustos

1. Mavi Yüzgeçli Orkinos – 3,1 milyon dolar
3,1 milyon dolarlık satış fiyatıyla Mavi Yüzgeçli Orkinos dünyanın en pahalı balığı listesinde ilk sırada yer alıyor. 2019 yılında Japonya’da yapılan bir açık artırmadan çıkan bu fiyatla adından söz ettiren Mavi Yüzgeçli Orkinos combridae ailesinden bir ton balığı türü ve genellikle suşi yapımında kullanılıyor. Çoğu ülkede özel kullanım için bulundurulması yasadışı, dolayısıyla bir akvaryumda Mavi Yüzgeçli Orkinos besleme olasılığınız yok ancak Japonya ve Güney Kore’de ticari akvaryumlarda bulunabiliyor. Üzücü haber şu ki, Mavi Yüzgeçli Orkinos’un nesli ne yazık ki aşırı avlanma nedeniyle tükenme tehlikesiyle karşı karşıya!

Ağustos

2. Koi balığı – 1,8 milyon dolar
Koi balığı belirli bir görünüme sahip olacak şekilde yetiştirilmiş bir sazan türü olarak biliniyor. Japonya’da huzuru, refahı ve aşkı temsil ettiğine inanılan Koi balığı süs havuzlarında yaşayan 20 farklı türe sahip. Japonya’da yılda bir kez Koi balıkları için açık artırma düzenleniyor. Koi’yi dünyanın en pahalı akvaryum balıklarının ikinci sırasına koyan 1,8 milyon dolarlık satış fiyatı da bu açık artırmalardan birine ait. Bu balığı özel kılan ve inanılmaz meblağlara ulaşmasını sağlayan en önemli faktör ise kan bağı ve renk kombinasyonu! Beyaz, siyah, kırmızı, turuncu ve altın rengine sahip olan Koi balıkları belirli bir çizgide ne kadar çok renk setine sahipse, değeri de o kadar yüksek oluyor!

Ağustos

3. Flowerhorn Cichlid – 600.000 dolar
Listenin üçüncü sırasında 2009 yılında bir müzayedede 600.000 dolara alıcı bulan Flowerhorn Cichlid var. Bu süs akvaryum balığını benzersiz kılan ise göz alıcı renkleri ve dikkat çekici kafa şekli! Bazı kaynaklara göre bu özelliklerini papağan balığı gibi yapay seleksiyonla üretimine borçlu; bu da farklı cichlid türlerinin çiftleştirilmesiyle elde edilmiş melez bir ırk olduğu anlamına geliyor. İlk olarak 1990 yılında Malezya’da ortaya çıktığı bilinen bu balık 1998 yılında tüm dünyada farklı çeşitleriyle yaygınlaşmış!



Ağustos

4. Platin Arowana – 400.000 dolar
Platin Arowana en pahalı Arowana türlerinden biri olarak öne çıkıyor. Asya’da bulunabiliyor ve uluslararası ticareti yasadışı. Hatta bu durumun mafya ticaretini doğurduğu bile söyleniyor. Asya’da Platin Arowana’nın kötü şansı kovduğu söyleniyor, bu da bu balığın değerini daha da artırıyor. Yırtıcı ve ne yazık ki nesli tükenmekte olan bir balık türü olan Platin Arowana’nın bu denli yüksek bir fiyata satılmasının nedeni ise nadir görülen bir mutasyon sonucunda platin rengine sahip olması.

Ağustos

5. Puantiyeli Vatoz – 100.000 dolar
Potamotrygonidae ailesinden bir tatlı su balığı türü olan puantiyeli vatoz koyu kahverengi veya siyah renkli yuvarlak gövdesi ve gövdesini kaplayan çeşitli boyutlardaki beyaz noktalarıyla büyüleyici bir güzelliğe sahip. Çapı 45 cm’ye kadar ulaşıyor, bu da yaklaşık bir yemek tabağı büyüklüğünde olduğu anlamına geliyor. Dünyada bulunduğu tek yer Brezilya’daki Xingu Nehri Havzası olduğu için bu tür için çok sert kısıtlamalar mevcut. Hatta bazı ABD eyaletlerinde bulundurulması yasa dışı! Nadir bulunan ve özel bir tür olduğu için de bir tanesinin fiyatı yaklaşık 100.000 dolara kadar yükseliyor!