Ağustos 2 2023

İsveç’in Eurovision şehri: Malmö

Ağustos

ENERJİK VE DİNAMİK BİR ŞEHİR

İ

sveç’in güney kesiminde yer alan Malmö, tarihi cazibeyi modern canlılıkla birleştiren büyüleyici bir şehir. 7-11 Mayıs 2024 tarihleri arasında Eurovision’a ev sahipliği yapacak olması da bu cazibeyi artırmış durumda. Şimdi hazırsanız, Malmö’de kısa bir tura çıkıyoruz.

Ağustos

sveç’in en büyük üçüncü şehri olan Malmö, stratejik bir liman kenti olarak kurulduğu 13. yüzyıla kadar uzanan zengin tarihiyle öne çıkıyor. Yüzyıllar boyunca şehir, mimarisinde ve kültürel geleneklerinde açıkça görülen Danimarka ve İsveç etkileriyle şekillenmiş. En simgesel yapılardan biri olan Malmö Kalesi, kentin ortaçağ mirasının bir kanıtı olarak gururla ayakta duruyor; günümüzde hem tarihi eserlerin hem de çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği ilgi çekici bir müze ve sanat galerisi olarak hizmet veriyor.

Ağustos

Malmö’nün tarihi merkezi Gamla Staden’in Arnavut kaldırımlı sokaklarında gezmek zamanda bir yolculuk yapmak gibi. Renkli cepheleriyle dikkat çeken binalar sokaklarda sıralanırken, butik kafe ve dükkânlar sıcak ve samimi bir atmosfer yaratıyor. Şehrin pitoresk meydanı Lilla Torg, Malmö’nün enerjisini deneyimlemek ve geleneksel İsveç lezzetlerinin tadını çıkarmak için mükemmel bir nokta!

Ağustos

Farklı kültürler bir arada!
Malmö, dünyanın dört bir yanından farklı kültürlerin buluşma noktası olarak çeşitlilik gösteren nüfusuyla ünlü… Son yıllarda şehir, farklı geçmişlerden gelen insanları kendine çekerek gerçek anlamda çok kültürlü bir merkez haline gelmiş durumda. Bu çeşitlilik en çok Malmö’nün mutfak sahnesinde kendini gösteriyor. Möllevången bölgesi ise bu kültürel kaynaşmanın bir kanıtı olarak karşımıza çıkıyor. Burada taze ürünler, egzotik baharatlar ve uluslararası lezzetlerle dolu hareketli bir pazar meydanı bulacak; şehrin farklı topluluklarının bir araya gelerek canlı ve kapsayıcı bir atmosfer yarattığına şahitlik edeceksiniz.



Ağustos

Çevre dostu yeşil alanlar
Malmö sürdürülebilirlik ve çevre bilinci konusunda ön saflarda yer alıyor. Çok sayıda çevre dostu girişimi hayata geçirerek Avrupa’nın en yeşil şehirlerinden biri haline gelen Malmö’de parkların, yeşil alanların ve bisiklet yollarının bolluğu karşısında şaşkınlığınızı gizleyemeyeceksiniz. Malmö’nün sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığının en önemli örneği Batı Liman bölgesi (Västra Hamnen). Bir zamanlar harap bir sanayi alanı olan bu bölge enerji tasarruflu binaları, yenilenebilir enerji kaynakları ve yenilikçi tasarımıyla öne çıkan çevre dostu bir alana dönüştürülmüş. 190 metre yüksekliği sayesinde şehrin her tarafından görülebilen devasa gökdelen Turning Torso ise Batı Limanı’nın dönüşüm projesinin önemli bir parçası…

Ağustos

Etkileyici kültür-sanat sahnesi
Malmö çok sayıda galeri, tiyatro ve yaratıcı alanla gelişim gösteren bir kültür-sanat ortamına sahip. Büyük galerilerden bağımsız mekânlara kadar Malmö’nün sanat ortamı şehrin kendisi kadar çeşitlilik arz ediyor. Tüm disiplinlerden sanatçıların şehre akın etmesi Malmö’yü yaratıcı bir buluşma noktası haline getiriyor. Bu arada modern tasarımıyla Malmö Live konser salonunun etkileyici performans ve etkinliklere ev sahipliği yaptığını da söylemeden geçmeyelim.

Ağustos

Bir seyahatte iki ülke
Stratejik kıyı konumu ile Malmö’nün denizle güçlü bir bağlantısı var. Pitoresk sahil bölgesi, hem kent sakinleri hem de ziyaretçiler için çarpıcı manzaralar ve davetkâr gezi yolları sunuyor. Örneğin Öresund Boğazı kıyıları boyunca, arka plana Turning Torso’yu alıp keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra Malmö’yü Danimarka’nın Kopenhag şehrine bağlayan meşhur Öresund Köprüsü, bir seyahatte iki ülke keşfetmenizi de kolaylaştırabilir.

Malmö zengin tarihini, kültürel çeşitliliğini, sürdürülebilirlik çabalarını ve yenilikçi ruhunu kusursuz bir şekilde harmanlayan bir şehir. Türkiye ilk kez 1975 yılında katıldığı Eurovision şarkı yarışmasından 2013 yılında çekildi ama kentsel cazibesi ile radarımıza giren Malmö bizden iyi bir puan aldı. Uzun lafın kısası, Avrupa anakarasından İskandinav ülkesine açılan kapı olan Malmö’nün ziyaretçilere sunduğu pek çok şey var ve seyahat planlarınızda yer almayı kesinlikle hak ediyor!