Ağustos 2023

ChatGPT vs. Google Bard

Ağustos

HANGİSİNE SORALIM?

O

penAI’nin ürettiği ChatGPT’nin birkaç gün içinde milyonlarca kullanıcıya ulaşması, dünyanın en büyük arama motoru Google için de alarm çanlarının çalmasına neden olmuştu. Ancak ilk şaşkınlığın ardından belli ki kendi araştırmasını çoktan yapmaya başlamış olan Google, Bard için adımlarını hızlandırdı. Peki şu an için farkları neler?

Öncelikle ChatGPT ve Google Bard çok benzer sistemlere sahip doğal dil işleme ve oluşturma özelliğine sahip yapay zekâ sohbet robotlarıdır, yani büyük ölçüde aynı şeyi yaparlar. Ona bir soru sorun ya da bir tür komut verin, o da size bir yanıt versin. İkisi arasındaki en büyük fark, yanıtlarını alabildikleri veri seti. ChatGPT’nin eğitildiği veriler 2021 öncesine dayanıyor. Bu yüzden ona soracağınız soruların cevabını buna göre alacağınızı bilmeniz gerekir. Google Bard ise işte burada öne çıkıyor, Google’dan da aldığı güçle en güncel verilere ulaşabilme yeteneğine sahip. Ancak düşünülenin aksine iki sohbet robotunun da birincil işlevlerinin gerçeklere dayalı doğru yanıtlar vermek olmadığını hatırlatmakta fayda var. Bunun üzerine ciddi çalışmalar yürütülse de sohbet motorları şimdilik makul ve insan benzeri yanıtlar üretmek üzerine eğilim gösteriyor.

Ağustos

Google daha önceleri de çok sayıda kişi ve kurumun itiraz ettiği kişisel bilgileri toplama sistemine dayalı çalışırken, ChatGPT bunu yapmıyor, ancak kişisel veriler içerebilen metinler üzerinden bilgi toplayabiliyor. İki hizmetin bazı farklılıkları var ve biraz farklı şekillerde kullanılmak üzere tasarlanmışlar. ChatGPT sorulara doğrudan cevaplar vermek için kullanılıyor ve çoğunlukla doğru cevaplar veriyor. Üstelik doğruluk (ChatGPT’nin gerçek olmayan verileri gerçekmiş gibi sunma gibi bir huyu da var) ve intihal konusunda birkaç sorunla karşılaşılmış olsa da yaratıcı bir şekilde yazma konusunda etkileyici bir yetenek sergilediği için yazarlar, SEO danışmanları ve metin editörleri gibi beyaz yakalı çalışanlar arasında şaşkınlığa neden olmuştu.

Microsoft, ChatGPT’yi Bing arama motoruna entegre ederek kullanıcılara en iyi sonuçları bulmak için anahtar kelime terimleri aramak yerine arama motoruna doğrudan soru sorma olanağı sağladı. Ayrıca Teams, Edge, Office ve aklınıza gelebilecek hemen her Microsoft uygulamasına da entegre etti. Opera tarayıcısı bile gelecekte ChatGPT’yi entegre etme sözü verdi. Google Bard ise şimdilik 18 ülkede kullanıma açık ancak halihazırda sisteminin içindeki Docs, Sheets ve Gmail gibi diğer Google uygulamalarının da dahil olacağı şekilde bir işlevsellik geliştirildiği duyuruldu.



Ağustos

Bununla birlikte Google Bard, cihazınızın mikrofonunu kullanarak sesli komutlar vermenizi sağlıyor, bu da “eller serbest” deneyimi için güzel bir özellik. Ayrıca Bard dışında araştırmaya devam etmek için size satır içi bağlantılar veren hızlı bir “Google it” düğmesi de sunuyor. Bu da aldığı kaynakların güvenilirliğini sizin de kontrol etmenizi sağlayan işlevsel bir özellik. Bard’ın bir diğer güzel özelliği de “taslaklar”. Bir istem girdiğinizde ve Bard ile bir konuşma başlattığınızda, size farklı taslaklar veya yanıt varyasyonları sunacaktır. Bu, hedeflediğiniz şeye odaklanmak için birkaç farklı seçenek arasından seçim yapmanın uygun bir yolu.

Öte yandan ChatGPT, kenar çubuğunda görüntülediği konuşmalarda istemleri düzenliyor.
Bu epey kullanışlı bir yaklaşım ve sizi belirli konular etrafında daha uzun sohbetlerde ChatGPT ile çalışmaya teşvik ediyor. Geriye dönük bu konuşmaları yeniden adlandırabilir veya silebilirsiniz, ancak belirli istemlere verilen yanıtları görmek için geri kaydırmanız gerekecektir, bu da bir güçlük olabilir. ChatGPT, tüm konuşmaları temizleme özelliğinin yanı sıra güç tasarrufu yapmaya olanak sağlayan karanlık bir mod da sunuyor.

Her ikisi de işlevlerini yerine getirmek için yapay zekâ ve makine öğrenimi algoritmalarını kullanıyor, peki başka ne gibi benzerlikleri var?

  • Verdikleri nihai sonuçlar çok farklı olabilse de her ikisi de verileri topluyor ve ardından kullanıcıya sunuyor.
  • Her ikisi de insan dilini işleyebiliyor, anlayabiliyor ve insan benzeri yanıtlar verebiliyor.
  • Her iki uygulama da çeşitli kodlama dillerinde kod okuma, yazma ve düzeltme yeteneğine sahip.
  • Her iki uygulama da kullanıcının her zaman mümkün olan en iyi deneyime sahip olmasını sağlamak için sürekli olarak geliştiriliyor.
  • Premium ChatGPT Plus’ı tercih etmediğiniz sürece her ikisi de ücretsiz!