Ağustos 2023

Jane Birkin anısına: Birkin

Ağustos

EFSANEVİ BİR ÇANTA

G

eçtiğimiz ay 76 yaşındaki Jane Birkin’in ölüm haberini aldığında hayranlarının hiçbiri buna hazırlıklı değildi. Yazdığı şarkılar, oynadığı filmler ve Serge Gainsbourg ile olan birlikteliği birçok insanın esin kaynağı olmuştu ancak belki hiçbir sanatçının yapamadığını yapıp Hermès’e ilham olması ölümsüzlüğüne ölümsüzlük kattı…

Ağustos

80’li yıllarda bir uçak yolculuğu… Jane Birkin ve Hermès’in o dönemki genel müdürü Jean-Louis Dumas yolculukta yan yana denk gelir. Anlatılan o ki Birkin, kendi deyimiyle “ideal bir hafta sonu çantası” bulmakta zorlandığından şikâyet eder. Ve Dumas’nın o andan aldığı ilhamla yarattığı çanta, efsanesini katlayarak günümüzün en ikonik modeli haline gelir.

Hermès Birkin yaratıldığı günden beri tarihe adını moda dünyasının en seçkin, en iyi işlenmiş deri çantası olarak yazdırdı. Dana derisi, timsah ve devekuşu derisi gibi birinci sınıf malzemelerden, elle dikilmiş detaylara kadar her şey onu zenginliğin ve statünün imrenilen bir işareti haline getirdi. Başlangıçta pratik kullanım için tasarlanmış olsa da onunla görülmenin getirdiği statü sıkça Lady Gaga, Kim Kardashian, Victoria Beckham ve Jane Birkin’in kendisi gibi ünlülerin kolunda görmemizi sağladı.

Ağustos

Bugün Birkin çantaların fiyatları 10 bin ila 200 bin dolar gibi astronomik rakamlar arasında değişiyor. Çoğu marka ve modelin aksine Birkin, değerini korumakla kalmıyor farklı yatırımlarla karşılaştırılabilecek ölçüde değer kazanıyor. 2021 yılında, 18 ayar beyaz altın ve elmasla tamamlanmış bir Hermès Himalaya Niloticus Timsah Birkin açık artırmada 500 bin doların üzerinde bir fiyata satıldı. Astronomik fiyatlar ve zor bulunurluk, Birkin’in ciddi koleksiyoncular için kutsal kâse gibi efsanevi statüsünü daha da güçlendiriyor.

Talebin azaldığına dair hiçbir işaret bulunmazken Birkin’ler pahalı bir yatırım olmaya devam ediyor. En temel tasarım Birkin 30 yaklaşık 10 bin dolardan başlıyor. Bu seviyeden sonra fiyatlar boyuta, malzemeye ve kişiselleştirmeye bağlı olarak fırlıyor. Bunun özellikle iki ana belirleyicisi var: malzeme ve boyut. Egzotik deri gibi malzemeler ya da elmas ve altın gibi kaplamalar elbette fiyatı büyük ölçüde artırıyor. Timsah derisi Birkin’ler 100 bin doların üzerinde bir fiyata sahip olabilirken daha küçük boyutlar ve özel sınırlı üretimler daha yüksek fiyat etiketine sahip olma eğiliminde.



Ağustos

Sıkı bir şekilde kontrol edilen üretim ve dağıtım nedeniyle, Birkin almak için efsanevi bekleme listesine katılmak gerekiyor. Bu liste, bilgilerinizi bir satış görevlisine vermeyi ve ideal çantanızı satın alma teklifi için aylarca beklemeyi içeriyor. Bekleme listesinde üst sıralara çıkmanın da birkaç yolu var elbette. Kesin rakamlar bilinmemekle birlikte, sıkı bir Hermès hayranı olduğunuzu göstererek diğer ürünlere 10 bin ila 20 bin dolara arasında harcama yapmak Birkin’e daha çabuk ulaşmanızı sağlayabiliyor. Bu durumda satın alma geçmişi oluşturmak ve hepsinden önemlisi satış temsilcisiyle ilişki kurmak önem kazanıyor. Sonuçta bilinen bir gerçek var ki, Hermès için de kişisel bağlantılara sahip olmak size içeriden bilgi sağlıyor. Satış görevlileri, bekleme listeleri ve yeni sevkiyatlardaki ilk haklar üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Onlarla ve mağaza müdürleri ile ilişkilerinizi geliştirmek sizi sıranın en başına yaklaştırabilir.

Sonuç olarak Hermès Birkin zarif ve titiz işçiliğinin yanı sıra yüksek fiyatlarıyla da modanın en üst düzey statü göstergesi olmaya ve aramızdan ayrılan Jane Birkin efsanesini de yaşatmaya uzun yıllar devam edecek gibi duruyor.